İNGİLTERE
okuma süresi: 4 dak.

İngiltere, Avrupa Birliği'ni Rusya'ya yaklaşımını gözden geçirmeye çağırdı

İngiltere, Avrupa Birliği'ni Rusya'ya yaklaşımını gözden geçirmeye çağırdı

İngiltere, Ukrayna'da düşen yolcu uçağıyla ilgili Avrupa Birliği'ni Rusya'ya karşı yaklaşımını gözden geçirmeye çağırdı.

Yayın Tarihi: 20/07/14 10:47
okuma süresi: 4 dak.
İngiltere, Avrupa Birliği'ni Rusya'ya yaklaşımını gözden geçirmeye çağırdı
A- A A+

İngiltere Başbakanı David Cameron bugün, Hollandalı mevkidaşı Mark Rutte ile görüştü. Telefon görüşmesinden sonra Başbakanlıktan yapılan açıklamada, "Cameron ve Rutte, Rus yanlısı ayrılıkçıların uçağı düşürdüğüne dair kanıtlar ışığında, Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yaklaşımını gözden geçirmesine ihtiyaç olduğuna karar verdi" denildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond da bugün, 10 İngiliz vatandaşının da öldüğü yolcu uçağının düşmesiyle ilgili acil kabine toplantısına başkanlık etti. Hammond toplantıdan sonra, "Yükümlülüklerini yerine getirmek konusunda tüm dünyanın gözünün Rusya'nın üzerinde olduğunu" söyledi.

Rusya'nın uçağın düştüğü alanda soruşturmanın yürütülmesi için yeterli desteği vermediğini belirten Hammond, "Rusya'nın ayrılıkçılara karşı etkisini yeteri kadar kullanmadığını görüyoruz" dedi.

Bu arada Rusya'nın Londra Büyükelçisi İngiltere Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Öte yandan AGİT'in Ukrayna Özel İzleme Misyonu Sözcüsü Michael Bociurkiw, Ukrayna'da düşen Malezya uçağının kara kutusuyla ilgili belirsizliğin devam ettiğini söyledi.

Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı'nın (AGİT) Özel Gözlem Misyonu temsilcileri, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinde düşen Malezya uçağının enkazında yaptıkları incelemenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Park Inn Otel'de yapılan toplantıda konuşan Sözcü Bociurkiw, kaza alanında 16 kişilik bir heyetin incelemelerde bulunduğunu söyledi.

Araçlarının geçişine izin verilmediğini için kaza bölgesine yürüyerek ulaşmak zorunda kaldıklarını açıklayan Bociurkiw, bölgenin yeterli derecede güvenlik kordonuna alınmadığını, buna karşın bölgeye giden yollarda çok sayıda maskeli ve silahlı kişilerin nöbet tuttuğunu dile getirdi.

Bugün ilk defa cesetlerin toplandığını gözlemlediklerini belirten Bociurkiw, yol üzerine dizilmiş 55 ceset torbası ve kaza yerinde bu cesetlere ait işaretli notları gördüklerini açıkladı.

Tahminlerine göre olayın 10 kilometrelik bir alanda meydana geldiğini belirten Bociurkiw, kaza bölgesinde konuştukları bir köylünün kaza günü şahit olduğu korkunç manzarayı da kendilerine aktardığını ifade etti.

İncelemede bulundukları sürenin kısalığı gözetildiğinde enkaza müdahale edilip edilmediğinin tespitinin zor olduğuna dikkati çeken Bociurkiw, ancak yolucuların kişisel eşyalarının karıştırıldığı ve enkazın parçalarının taşındığı yönünde kanaate vardıklarını paylaştı.

Bölgede yaptıkları görüşmelerde isyancıların organize bir şekilde hareket etmedikleri izlenimini edindiklerini aktaran Bociurkiw, uçağın kara kutusunun akıbeti konusundaki soru işaretlerinin geçerliliğini koruduğuna dikkati çekti.

Cesetlerin çıkarılması sürecinin ne kadar süreceğiyle ilgili bir soruya, kaza alanında çok fazla kişinin çalışmadığını gözlemlediklerini aktaran Bociurkiw, enkazın 10 kilometrelik bir alana yayıldığı göz önünde bulundurulduğunda çalışmaların çok uzun zaman alacağını kaydetti.

Ukrayna Sivil Havacılık Araştırma Bürosu yetkililerinin de kendilerine eşlik ettiğini ifade eden Bociurkiw, çalışmalarına yarın da devam edeceklerini belirtti.

Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Özel Gözlem Misyonu Başkan Yardımcısı Alexander Hug da enkazdan çıkarılan cesetlere ne yapılacağı konusunda ellerinde bilgi olmadığını söyledi.

Malezya Havayolları'na ait Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapan uçak, Ukrayna'nın doğusunda ordu ile ayrılıkçılar arasında çatışmaların yaşandığı bölgede düşmüş, 298 yolcu ve mürettebattan kurtulan olmamıştı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.