İNGİLTERE
okuma süresi: 4 dak.

Cameron'dan Nato'ya mektup

Cameron'dan Nato'ya mektup

İngiltere Başbakanı David Cameron, NATO liderlerine mektup yazarak, Rusya ile uzun vadeli ilişkilerin gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 02/08/14 16:17
okuma süresi: 4 dak.
Cameron'dan Nato'ya mektup
A- A A+

Eylül ayında Galler'de yapılacak NATO Zirvesi öncesinde NATO liderlerine yazdığı mektupta Cameron, "Rusya ile uzun vadeli ilişkilerimizi gözden geçirmeliyiz. NATO, kendini Rusya için sadece bir ortak olarak görmüş, tehdit olarak görmemişken, açık bir şekilde Rusya, NATO'yu karşıtı olarak değerlendirmektedir. Rusya'nın NATO'nun çevresindeki yasa dışı eylemleri sonucu Rusya ile ilişkilerimizin rehberliğini yapan prensiplerin tekrar değerlendirilmesi nedeniyle, son yıllarda sağladığımız işbirliğinin mevcut durumda mümkün olmadığını kabul etmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

Cameron, Rusya Ukrayna arasındaki gerilim altıncı ayını doldururken, tüm NATO üyelerinin, olası tehditlere karşı koyabilmek, güvenliklerinden endişe eden ülkelere güvence verilmesi ve Rusya'nın olası gerilimden vazgeçirilmesi için gerekli uzun vadeli önlemler üzerinde mutabakata varması gerektiğini belirtti. Cameron mektubunda, "NATO'nun kurucu anlaşması ile uyumlu şekilde Rusya'ya, ne NATO'nun ne de üyelerinin sindirilebileceğini göstermek için NATO'nun Doğu Avrupa'da nasıl güçlü bir varlık göstermeye devam edebileceği üzerinde anlaşmamız gerekli" ifadesine yer verdi.

Mektupta, tüm NATO üyelerinin, yeni bir güvenlik ortamına göre uyumlu hale getirilmiş tatbikat takvimi oluşturulması, bunun için gerekli altyapının sağlanması, ekipmanların ve gereçlerin hazırlık pozisyonuna getirilmesi gibi belli başlı eylemler üzerinde anlaşması gerektiği belirtildi. Cameron, NATO'nun önlem planlarına ilişkin olarak, "Bu, ufak bir uyarı almamız halini de içerecek şekilde birliğimizin herhangi bir üyesine gelebilecek tehdit halinde daha hızlı karşılık vermemizi sağlayacak daha geniş bir eylem planının parçası olmalı," dedi.

NATO üyelerinin savunma harcamalarına da değinen Cameron, "NATO'nu değişen tehditlere karşılık verebilme becerisine sahip olduğundan emin olmamız lazım. Bu yatırımı gerektiriyor. İngiltere, Gayri Safi Milli Hasılası'nın yüzde 2'si oranında savunma harcaması yapma hedefini gerçekleştiren dört üyeden biri. Diğer üyelere de olabilecek en güçlü taahhüt ile savunma harcamalarını artırmaları, en azından savunma harcamalarının beşte birini ekipman ve araştırmaya ayırmaları konusunda çağrı yapıyorum" şeklide konuştu.

Cameron, eylül ayında yapılacak NATO Zirvesi'ne ilişkin olarak ise "Galler'deki zirve, NATO'nun dünyanın her yerinden güçlü ortaklıkları ile küresel barış ve istikrarı geliştiren, ekonomilerimizin büyümesi için güvenli bir ortamı oluşturan kaya gibi sağlam bir birlik olduğunu ispatlamalı" dedi.

Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü'nün (ISAF) Afganistan'daki görev süresinin sona yaklaştığına işaret eden Cameron, gelecek yıllarda Afganistan'ın bir kez daha "teröristler için güvenli liman" haline gelmesinin engellenmesiyle Afgan hükümetinin nasıl desteklenebileceğinin görüşülmesi gerektiğini belirtti.

Cameron, "NATO'nun yeni misyonunun Afgan güvenlik güçlerini gelecek yılın başından itibaren eğitmesi, bilgilendirmesi ve Afgan güçlerine destek vermesi için planlarımızı gözden geçirmeliyiz. Afgan güçleri kendi kaynaklarını sağlayabileceği uzun vadeli planımız üzerinde ilerlerken, Afgan ordusunun gelecekte finansal idamesini de tartışmalıyız" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.