İNGİLTERE
okuma süresi: 4 dak.

İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond'dan IŞİD'e yönelik açıklama

İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond'dan IŞİD'e yönelik açıklama

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, IŞİD'e yönelik mücadelenin aylar ya da yıllar sürebileceğini söyledi.

Yayın Tarihi: 15/10/14 15:13
okuma süresi: 4 dak.
İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond'dan IŞİD'e yönelik açıklama
A- A A+

Hammond, Kuveyt'te düzenlen 4. İngiltere-Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Stratejik Diyalog Bakanlar Toplantısı'nın ardındın yaptığı basın toplantısında, Irak ve Suriye'de yaşananların dünyadaki tüm ülkelerin güvenliğini etkilediğini belirtti.

Hammond, bir soru üzerine, "IŞİD'in ulusal güvenliğimiz için temel bir tehlike olduğunu itiraf ediyoruz. Ayrıca bu bir başka ülke ile savaş değil, hepimizi ilgilendiren özel bir savaştır. Biz bu savaşa katılmaya karar verdik" ifadesini kullandı.

İngiltere Başbakanı David Cameron'un, IŞİD'le yaşananları "bir neslin mücadelesi" olarak nitelendirdiğini anlatan Hammond, "Biz sadece uluslararası ya da askeri bir güçle değil, ideoloji ve fikirle beraber hareket ediyoruz. Bu ideolojiyi, bir nesli ele geçirmeden yenmeliyiz. Bu bağlamda, katıldığımız bir nesil mücadelesidir" dedi.

IŞİD'le mücadelenin uzun süreli olacağına dikkati çeken Hammond, "Tehlikeyi ortadan kaldırmak için verilecek mücadele, aylar veya yıllar alabilir" diye konuştu.

Suriye'deki en büyük sorunun silahlı muhaliflerin kurulması ve desteklenmesi olduğunu söyleyen Hammond, "Suriye zemininde dengeli olmak gerekiyor. IŞİD güçleri yıkılırken, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ile siyasi çözüm politikasına devam etmeli" değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere parlamentosunun Filistin devletini tanıması hakkında ise şunları söyledi:

"Bu adımın, uygulama bağlamında İngiltere hükümeti için bağlayıcılığı bulunmamaktadır. Hükümet bunu oylamaktan kaçındı. İngiltere bu konuda uzun süredir iki devletli çözümü destekleyen bir politika izlemektedir. Bu da İsrail ve Filistin arasında karşılıklı güvenle olur. Şu anda Gazze'yi imar etmemiz ve barış görüşmelerini yeniden başlatmamız gerekiyor."

Öte yandan, Kuveyt Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah Halid Hamad es-Sabah da Suriye meselesi hakkında, "Başından beri, Suriye krizinin sadece ülkeyi yıkmakla kalmayacağını, komşu ülkelere ve bölgeye yayılacağını ifade ediyoruz. Şu anda önceden beri uyardığımız konunun gerçekleştiğine şahit oluyoruz" dedi.

Kuveyt'in, ABD öncülüğündeki koalisyonun IŞİD'e yönelik yürüttüğü askeri operasyona katılımını değerlendiren Sabah, "Kuveyt, söz konusu koalisyonunun merkezinde yer alıyor. Ayrıca ülkemiz, sorumluluğun bir parçası olarak Irak hükümetine siyasi ve insani açıdan destek olmak için 11 Eylül'de Cidde'de ve Irak'a destek için Paris'te düzenlenen toplantılara katıldı" değerlendirmesinde bulundu.

Şeyh Sabah, önümüzdeki günlerde Irak hükümetine olan desteklerini ifade etmek için ülkeyi ziyaret edeceklerini de söyledi.

Toplantının ardından hazırlanan sonuç bildirisinde, katılımcılar, Körfez İşbirliği Konseyi ve İngiltere arasındaki koordinasyonun artırılmasının gerekliliği belirtilirken, "Beşşar Esed ve yönetiminin meşruiyetinin olmadığı, Suriye halkının taleplerini karşılayacak yeni bir hükümetin kurulmasının gerektiği" ifadelerine yer verildi.

Bildiride ayrıca, Libya'daki gruplara ateşkes çağrısı yapılarak, bölgedeki krizi çözüme kavuşturmak için siyasi diyalog sürecine girilmesi gerektiği kaydedildi.

Umman, Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan'ın yanı sıra İngiltere'den temsilcilerin katıldığı bakanlar düzeyinde 4'üncüsü gerçekleşen toplantının ilki, 21 Haziran 2012'de Londra'da yapılmıştı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.