İNGİLTERE
okuma süresi: 2 dak.

İngiltere'de rüşvet alan eski bakanlara suçüstü

İngiltere’de rüşvet alan eski bakanlara suçüstü

İşçi Partisi ve Muhafazakarlardan iki eski bakan Jack Straw ve Sir Malcolm Rifkind, siyasi etkilerini para karşılığında 'önerirken' habercilere suçüstü yakalandı. İki politikacının partilerine üyelikleri askıya alındı.

Yayın Tarihi: 24/02/15 08:05
okuma süresi: 2 dak.
İngiltere’de rüşvet alan eski bakanlara suçüstü
A- A A+

İgiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti ve muhalefetteki İşçi Partisi en üst düzey ismlerinin rüşvet isterken görüntülenmesi nedeniyle kriz yaşıyor. Eski dışişleri bakanlarından Jack Straw ve Sir Malcolm Rifkind, hayali bir şirket yararına siyasi nüfuzlarını kullanmak karşılığında binlerce sterlin talep etti.

Yolsuzluk iddiası, Daily Telegraph gazetesi ile Channel 4'ün haber programı Dispatches'in ortaklaşa yürüttüğü araştırma ve gizli kamera görüntüleriyle ortaya çıktı. Görüntülerde Jack Straw, 'daha önce de bir şirket için AB kurallarını değiştirmek konusunda nüfuzunu kullandığını ve bunun için yılda 60 bin sterlin (228 bin TL) aldığını' söylüyor. Muhabirin ücretini sorması üzerine Straw, "Normalde konuşma yaptığım zaman günde 5 bin sterlin (19 bin TL) alıyorum" diyor.

'Elçilerle görüşme ayarlarım'

Sir Malcolm Rifkind ise görüntülerde 'dünyadaki tüm İngiliz büyükelçileriyle görüşme ayarlayabileceği' sözünü verirken görülüyor. Straw gibi milletvekilliği görevi devam eden Rifkind, "Kimse bana maaş vermiyor, ben de kendi gelirimi kazanıyorum" ifadesini kullanıyor. Rifkind, yarım günlük ücretinin 5-8 bin sterlin (19-30 bin TL) arasında değiştiğini kaydediyor. Dün gündüz internette yayınlanan akşam da te-levizyonlardan verilen görüntülerin ardından iki eski bakan istifa etmeyi reddetti.

Rifkind 'ön görüşme' yaptığı savunmasını öne sürerken mayıs ayındaki genel seçimde aday olmayacağını önceden açıklayan Straw, 'vekilliği bıraktıktan sonra danışmanlık için görüştüğünü' iddia etti. Başbakan David Cameron iki siyasetçinin de 'ciddi iddialar' nedeniyle soruşturulacağını belirtirken iki ismin de partiyle ilişkileri askıya alındı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.