İNGİLTERE
okuma süresi: 3 dak.

İngiltere bu Kıbrıslı Türkü konuşuyor

İngiltere bu Kıbrıslı Türkü konuşuyor

İngiltere Kıbrıslı bir Türk'ün sosyal sorumluluk projesini konuşuyor. Güney-Doğu Londra'daki The Old Spike Roastery adlı bir kahve dükkanı çalıştıran Kıbrıslı Türk Cemal Ezel, işletmesinde uygulamaya koyduğu proje ile evsizlere yemek ve kalacak yer yardımı yapıyor.

Yayın Tarihi: 06/10/15 11:36
okuma süresi: 3 dak.
İngiltere bu Kıbrıslı Türkü konuşuyor
A- A A+

Kıbrıs Postası – Ulaş Barış

The Independent gazetesinin haberine göre Ezel'in projesi sayesinde sokakta yaşayan evsizlerin hayatı değişiyor.

Gazeteye konuşan Cemal Ezel'e göre, işletmenin, kendi çalışanları ile arasında tamamen sembolik bir ilişki var.

"Dükkâna iş için gelen ilk kişi Lucy oldu. O hayatımda tanıdığım en iyi insanlardan birisi" diye konuşan Cemal Ezel "şimdi ise onsuz işler neredeyse dönmüyor" diye durumu anlatıyor.

Ezel "Lucy, 'The Big Issue' adlı dergiyi dağıtarak hayatını kazanmaya çalışıyordu. Eğer biz ona şans vermeseydik kim verirdi bilemiyorum. Şansını iyi kullandı ve bizim için değişmez eleman oldu" diye konuşuyor.

Sosyal işletmecilik prensibi, işletmecilerin elde ettiği gelirleri, yerel halk, çevre ve uluslararası gelişim için tekrardan yatırıma dönüştürme amacı güdüyor. Bu bağlamda İngiltere'de gelecek Cumartesi 'Sosyal Cumartesi' adı altında ülke çapında 70 bin kayıtlı işletmenin katılacağı büyük bir etkinlik düzenleniyor. Etkinliğin amacı, toplumu söz konusu modeli uygulayan işletmelerde harcama yapmaya teşvik edip projeye daha çok destek sağlamak.

10 Ekim günü yapılacak olan etkinlikte, gözler pilot yer olarak seçilen Plymouth kentindeki Lake bölgesi olacak. Bölgedeki kafe, restoran ve dükkanlar, ucuza alış-veriş imkanı sağlama dışında, yiyecek ve içecekleri de beleşe test etme imkanı sunacak.

Cemal Ezel, kendi işletmesinde uyguladığı projenin etkinlikle birlikte sosyal farkındalığı artırmasını umut ediyor.

Ezel "Biz projeyi uygulamaya koyduktan sonra müthiş bir ilgi oldu. Arada bazı talihsizlikler de yaşadık ama genel olarak durum iyi gitti. Ancak kahve verdiğimiz bazı yerler, bizden mal almayı kesti. Sebep olarak da 'bağış işi yapan bir yerde kalite' düşer inancı gösterildi. Ancak bu doğru değil. Biz her zaman 1.sınıf ürünler üretme amacı güttük" diye konuştu.

Gazeteye konuşan İngiltere Sosyal İşletme Birliği üyesi Melanie Flood ise, bu türden işletmelerin diğer normal işletmelere göre çok daha iyi üretim araçları kullandığını belirtti.

Flood "bu durumun bir diğer güzel yanı da tüketicilerin kendi harcamaları ile değişim yarattıklarını gözlemlemeleri oldu. Küçük değişikliklerin de büyük değişiklikler yarattığı görüldü."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.