İNGİLTERE
okuma süresi: 6 dak.

Hammond: "Birleşik Krallık garantilerde 'tamamen esnek'tir"

Hammond: "Birleşik Krallık garantilerde 'tamamen esnek'tir"

Britanya Dışişleri Bakanı Philip Hammond, ülkesinin Kıbrıs'ın geleceğinde garantör güç konusunda 'tamamen esnek' olduğunu ve tarafların önereceği herhangi bir seçeneği düşünmeye hazır olduğunu bildirdi.

Yayın Tarihi: 06/10/15 13:58
okuma süresi: 6 dak.
Hammond: "Birleşik Krallık garantilerde 'tamamen esnek'tir"
A- A A+
Hammond, Manchester'de Pazar akşamı Muhafazakâr Parti'nin yıllık konferansı çerçevesinde düzenlenen 'Kıbrıs'ın Muhafazakâr Dostları' isimli etkinlikte yaptığı konuşmada, bir anlaşmaya mali destek koymak için hükümetinin uluslararası taraflarla çalışmakta olduğunu,
tamamlanmamış mülkiyet konularını halletmek için gereken aşırı miktardaki paranın bulunmasına yardımcı olduğunu duyurdu.

Britanya hükümeti üyeleri, Muhafazakâr milletvekilleri ve Avrupa parlamentosu üyeleri, ayrıca parti üyeleri ve Birleşik Krallıkta yaşayan Kıbrıslıların katıldığı etkinlikte Philip Hammond, geçen hafta New York'ta yapılan bir toplantıda, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin kendisinin son 12 ay içerisinde 'uzun süren bu soruna bir çözümün şimdi gerçekten ulaşılabilir olduğu' yönündeki görüşlerini teyit ettiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı, "Adayı yeniden birleştirenler olarak miras bırakmayı hedefleyen Cumhurbaşkanı Anastasiades ve Sayın Akıncı'yla; uyum içindeki bu iki insanla birlikteyiz. Yunan hükümetinin de rızası, ayrıca Türk hükümetinin aktif teşviki bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

Hammond, pazar sabahı Türkiye Dışişleri Bakanı'yla yaptığı gibi, her zaman Türk mevkidaşıyla konuşarak 'yeni doğrulamalar' yaptığını, Başbakanı David Cameron'un geçen hafta New York'ta bu konuda Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu 'sorguladığını' kaydetti.

Birleşik Krallığın rolüyle ilgili olarak da Dışişleri Bakanı, ülkesinin her şekilde yardıma kararlı olduğunu ifade etti ve "Tabii ki biz Kıbrıs'ın anayasasının garantör güçlerinden biriyiz, bu bağlamda Kıbrıs'la ilişkilerde ve gelecekteki rolümüzle ilgili 'tamamen esneğiz'. Yardımcı olacaksa tarafların önereceği herhangi bir seçeneği düşünmeye hazırız" dedi.

Philip Hammond şöyle devam etti:

"Tamamlanmamış mülkiyet konularına çözümün muhtemelen önemli miktarda mali girdi gerektirdiğini biliyoruz ve uluslararası toplumun gerekli mali destekle bir anlaşmayı desteklemek için harekete geçebilme yönünde AB'ndeki ortaklarımızla, Amerika Birleşik Devletleri'yle çalışma sözü verdik."

"Aşırı bir miktar gerekmektedir. Ancak bunu Amerikalı mevkidaşım John Kerry ile 'birkaç ay önce' görüştüm. Bölgede uzun zamandan beri devam etmekte olan bu ender görülen sorunun çözülmesine mali desteğin değdiği konusunda görev birliğine vardık. Bir anlaşmayı desteklemek için ABD, Birleşik Krallık ve AB'nin bir araya gelmesine sanırım güvenebilirsiniz."

Hammond, gelecek 4-5 ay içerisinde daha çok çabayla gelecek yıl Kıbrıs'ta bir çözüm için bir referandum olasılığı bulunduğunu kaydetti ve şöyle konuştu:

"Tarihi bir an olacaktır. Şimdi bir fırsat penceresi bulunmaktadır. Eğer bunu kaçırırsak bu fırsat aynı şekilde bir daha ele geçmez. Dolayısıyla ben burada gerçekten tarihi bir dönemeçte olduğumuzu sanıyorum."

Kıbrıs sorununa çözümden sağlanacak 'AB ve Türkiye arasında NATO çalışmaları yolunda bir 'köklü' bir değişiklik gibi 'ek faydalardan' da söz eden Philip Hammond, Britanya ve Kıbrıs arasındaki ilişkinin 'gerçekten çok önemli' olduğunu vurguladı, son mali zorluklarla ilgili olarak Londra'nın Lefkoşa'ya sağladığı yardıma, ayrıca iki ülkenin hizmetlerde tek piyasanın tamamlanmasının savunduğu AB reformu konusunda yakın işbirliğine işaret etti.

Dışişleri Bakanı Hammond, Britanya'da yaşayan Kıbrıslıların ülkenin sivil yaşamına ve siyasi tartışmalarına katkılarını da övdü.

Britanya'nın Avrupa Bakanı David Lidington da etkinliğe katılan konuklara, '6-7 ayda görülenlerin, Annan Planı ve daha önceki günlerde görülenlerden daha umut verici olduğunu, bunun iyimserlik için daha gerçek bir neden olarak' görüldüğüne gerçekten inandığını belirtti.

Kuzey Londra Milletvekili ve bakanlar kurulu üyesi, Kıbrıs'ın Muhafazakâr Dostları Başkanı Theresa Villers de konuşmasında, Birleşik Krallık hükümetinin 'çözüm arayışlarında, bu önemli zamanda Kıbrıslıları desteklemek için elinden geleni yapacağı taahhüdüne bağlı olduğunu, Britanya'da yaşayan Kıbrıs toplumunun bir Muhafazakâr hükümetin ortaya çıkmasında oynadığı önemli rolden gurur duyması gerektiğini söyledi.

Kıbrıs'ın Muhafazakâr Dostları'yla ilgili olarak Başkan Jason Charalambous ve kurucu Ian Twinn'i ve onların destek ekibini teşkilatın başarıyla yeniden kurulmasını sağladıkları için kutladı, 'gerçek amaçlarına erişmelerini övdü ve Kıbrıs'la güçlü ilişkilerin 'muhafazakârların gündeminde en üst sırada olduğunu vurguladı.

Başkan Charalambous ise, Kıbrıs'ın, özellikle AB içerisinde Britanya'nın 'güçlü ve güvenilir bir müttefiki olduğunu, Kıbrıs sorununa çözüm umudunun her iyi ve olumlu adımda ufukta olduğunu bildirdi.

Muhafazakâr Parlamenter Dr. Charles Tannock ise, Akıncı'nın Kıbrıs Türk toplumunun lideri olarak seçilmesinden sonra, sözde 'KKTC hükümetinin' temsilcilerinde 'tamamen farklı bir yaklaşım, daha mütevazı ve daha fazla iyimserlik' olduğunu kaydetti.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.