İNGİLTERE
okuma süresi: 3 dak.

İngiltere, IŞİD'in tehdit videosunu inceliyor

İngiltere, IŞİD’in tehdit videosunu inceliyor

İngiltere'nin güvenlik ve istihbarat birimleri, IŞİD'in İngiltere'ye tehdit içeren videosunu incelemeye alıyor.

Yayın Tarihi: 05/01/16 08:34
okuma süresi: 3 dak.
İngiltere, IŞİD’in tehdit videosunu inceliyor
A- A A+

İngiltere için casusluk yaptıkları iddiasıyla beş kişinin de öldürüldüğü görülen videodaki İngiliz aksanlı IŞİD militanı ile erkek çocuğunun kimliklerinin tespit edilmesine çalışılacak.

Yetkililer, videodaki sesleri Irak ve Suriye'ye gittiği tespit edilen kişilerin sesleriyle eşleştirecek. Bağımsız kaynaklar tarafından teyit edilemeyen 10 dakikalık videoda İngiltere Başbakanı David Cameron'a yönelik de tehdit var.

Videoda, yaşı 6 ya da 7 olduğu tahmin edilen bir erkek çocuğu da İngilizce olarak 'inançsız kişileri öldürmekten' bahsediyor. Görüntülerdeki casusluk yaptığı iddia edilen beş kişi çölde, kafalarının arkasından kurşunlanarak öldürülüyor.

Beş kişiden biri, kendisinden, hava saldırılarında hedef olmaları için ikisi İngiliz, IŞİD militanlarının konumlarıyla ilgili bilgi vermesinin istendiğini söylüyor.

Beş kişi arasından bazıları Rakka'dan olduklarını, diğerleri Libya'da Bengazi kentinden olduklarını söylüyor fakat hiçbiri İngiltere'den olduğunu ifade etmiyor.

AMAÇ DİKKATİ DAĞITMAK

BBC Dünya Servisi'nin Orta Doğu editörlerinden Alan Johnston, videodaki beş kişinin itirafta bulunduklarının iddia edildiğini ancak bu kişilerin çok büyük bir baskı altındalar gibi göründüğünü söylüyor.

Johnston, "Bütünüyle masum olabilirler" diyor ve videonun IŞİD'in askeri olarak büyük yenilgiye uğradığı ve Ramadi'nin kontrolünü büyük ölçüde kaybettiği bir zamana geldiğine dikkat çekiyor.

Johnston'a göre videonun amacı, dikkatleri yenilgiden dağıtmak ve Batılıları şok etme çabasıyla odaklarını başka yöne çevirmeye çalışmak olabilir.

IŞİDİ'in videosu İngiltere basınının da gündeminde.

Guardian gazetesine konuşan İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, IŞİD'in bu videoyu, dikkatleri "Irak'taki askeri kayıpları ve kontrolü altındaki halkı idare etmekteki başarısızlığından dağıtmak için" yayınladığını söyledi.

Gazetenin haberinde yer alan bilgilere göre Suriye ve Irak'a giden İngiltere vatandaşlarının sayısı 800 civarında. Bu kişilerden yaklaşık 400'ü İngiltere'ye döndü. 50 ila 100 arasında İngiliz IŞİD militanı da savaşırken öldü. Bu verilere göre yaklaşık 300 İngiliz IŞİD militanı hala faal.

BBC Türkçe

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.