İNGİLTERE
okuma süresi: 7 dak.

Çamlıca Camii İngiltere basınının gündeminde...

Çamlıca Camii İngiltere basınının gündeminde...

İngiltere gazetelerinde bugün, İstanbul'daki Çamlıca Camiine ilişkin bir izlenim ve El Kaide'nin Suriye'de 'emirlik kurma' talimatı öne çıkıyor.

Yayın Tarihi: 09/05/16 08:27
okuma süresi: 7 dak.
Çamlıca Camii İngiltere basınının gündeminde...
A- A A+
İngiltere gazetelerinde bugün, İstanbul'daki Çamlıca Camiine ilişkin bir izlenim ve El Kaide'nin Suriye'de 'emirlik kurma' talimatı öne çıkıyor.

Times gazetesi Türkiye muhabiri, İstanbul Üsküdar'daki Çamlıca Camii'nin yapımıyla ilgili izlenimlerini aktardığı haberinde "Ankara dev cami inşası programını gücünü en uygunsuz yerlere dorğu genişletmenin bir yolu olarak görüyor" diyor.

Gazetenin muhabiri Hannah Lucinda Smith, Çamlıca'yı bir zamanlar "Osmanlı Sultanlarının dinlenmek için en sevdiği yer" olarak tanımlıyor. Haberde camiinin bittiğinde 35 bin kişi kapasiteli olacağı aktarılıyor.

Times gazetesinde muhabirlerin izlenimlerinin aktardığı köşede yer alan haberde yer alan ifadelerden bir kısmı şöyle:

"İki ay içinde tamamlanması beklenen dev Çamlıca Camii, hükümetin, ülkenin özgün İslam markasını güçlendirme ve tüm dünyaya ihraç etmesinin en görkemli örneği. Ülke dışında, Mali'den Moskova'ya Türkiye'nin finanse ettiği, beşi geçen yıl, 10 camii hâlihazırda açıldı. Altısı yapım aşamasında ve biri Cambridge'de olmak üzere 10 tanesi daha planlama aşamasında. Türkiye, İsrail'le çatışmaların yıktığı Gazze'de en az dokuz camiyi yeniliyor ediyor veya yeniden inşa ediyor."

Times'taki haberde, "Önde gelen Müslüman uluslarda camii inşaatları nüfuzun ülke dışına ulaşması için kullanıldı, çoğu zamanda tartışma yaratı: Suudi Arabistan programı, son yirmi yılda katı ve hoşgörüsüz İslam'ın yükselmesine etki eden bir faktör oldu. Şii rakibi İran çok sayıda camii ve Lübnan Hizbullahı'nın olası yeni üyelerinin radikalleştiği ve adam devşirdiği Latin Amerika genelinde çok sayıda cami ve eğitim merkezi açtı."

"Karşılaştırıldığında Türkiye'deki İslam modeli ılımlı, mistik Tasavvufi geleneklerine uyumlu ve ülkenin çoğulcu tarihiyle şekillenmiş."

Times, AK Parti hükümetinin cami inşaatlarının da tartışma yarattığına dikkat çekiyor ve "Dindar biri için buy ülkenin büyüyen gücünün, dini uyanışının sembolü, laik biri için ise AK Parti'nin yalnızca siyasi şovmenlik için yaptığı gösteriş projesi" yorumunu yapıyor.

Caminin şimdiden gezginlerin ilgisini çektiğini belirten muhabir, bir kişinin Çok güzel, çok iyi" dediğini, bir başka kişinin de şu sözlerle tepkisini aktarıyor: "Ne mi düşünüyorum? Canavar gibi. Hali hazırda var olan camiler boş. Bu da inşa edildikten sonra ilerde yıkılması imkansız olacak."

El Kaide'den Suriye'de 'emirlik' talimatı

The Daily Telegraph gazetesinde yer alan bir habere göre El Kaide, Suriye'deki koluna, IŞİD'e rakip olarak ülkenin batısında 'ikinci bir İslam devleti' kurmaları talimatını verdi.

Gazetenin haberine göre Usame bin Ladin'den sonra El Kaide'nin başına geçen Eymen el Zevahiri, El Nusra Cephesi'nin El Kaide'nin ilk egemen devletini kurması planına destek çıktı.

Haberde "Eğer bu plan gerçekleşirse, IŞİD ve yeni El Kaide emirliğiyle beraber 'iki İslam Devleti' olur" deniyor.

Daily Telegraph'ın haberine göre Zevahiri'nin, internette yayınlanan konuşmasından sonra, kaos ortamından faydalanmaları için Suriye'nin kuzeybatısına üst düzey yardımcılarını gönderdiği haberleri geldi.

Haber şöyle devam ediyor:

"IŞİD'in lideri Ebubekir el Bağdadi'nin kurduğu El Nusra Cephesi, 2013 yılında Bağdadi'den ayrıldı ve Suriye'de diğer İslamcı örgütlerin safında savaştı. Diğer muhalif örgütlerle bağlantılı olan analistler, örgütün kendi toplumsal düzenlemelerini daha vahşi bir şekilde uygulayabileceklerini öngörüyor."

"ABD ve batılı müttefikleri, Suriye'de bir kısım toprağa sahip olmasının, Usame bin Ladin'in Afganistan'da yaptığı gibi Batı'ya karşı savaşında Suriye'yi üs olarak kullanacağından endişe ediyor."

Hamilelere sigarayı bırakma teşviki

Fransa'da hastaneler gebelik döneminde sigara içmeyi bırakan kadınlara 300 euroya kadar para ödeyecek.

Uygulama, 'mali teşvikin, nikotin bırakılmasına nasıl etki ettiğini' inceleme amaçlı yapılan bir deney kapsamında gerçekleştirilecek.

Deney, sağlık bakanının Avrupa'da sigara içen hamile kadınların sayısının en fazla Fransa'da olduğunu açıklamasının ardından yapılıyor.

Hamile kadınlara önce 20 euro ödenecek ve bu kademeli olarak artacak.

Independent'ın haberine göre eğer tekrar sigara içmeye başlamazlarsa, ödenecek miktar 300 euroya kadar çıkabilecek.

Paris'taki devlet hastaneleri ile Ulusal Kanser Enstitüsü'nün ortak çalışması, para vermenin gebelikte tütün tüketimini azaltmaya teşvik edip etmediğini inceleyecek.

Deneye, 18 yaş üstü en az dört aydır hamile olan ve her gün beşten fazla sigara içen kadınlar katılabilecek.

Çalışma kapsamında elektronik sigara ve diğer tütün maddeleri ise yasak.

Hamile kadınlar kurallara uyup uymadıklarının tespit edilebilmesi için düzenli olarak kontrolden geçecek.

Geçen yılın verilerine göre her beş Fransız kadından biri hamilelik döneminde sigarayı bırakmadı.

Fransa Sağlık Bakanı Marisol Touraine, "Avrupa ülkeleri arasında sigara içen en fazla hamile kadının Fransa'da olduğunu" söyledi.

Sigara içmek gebelik süresince cenine oksijen tedarikini azaltır ve düşük riskini, prematüre veya düşük doğum ağırlığı riskini arttırır.

Selfie kazası

Portekiz'in başkenti Lizbon'da bir turist, selfie çekmeye çalışırken 128 yıllık bir heykeli devirip kaçmaya çalışırken yakalandı.

24 yaşındaki genç adamın tırmanırken kazara devirdiği Portekiz Kralı Dom Sebastiao heykel yere düşüp paramparça oldu.

Polisin kimliğini açıklamadığı turist, Rossio tren istasyonundaki heykel düşünce olay yerinden kaçmaya çalıştı ancak polis tarafından yakalandı.

Turistin mahkemeye çıkması bekleniyor.

Independent'ın haberine göre Portekiz'in altyapısından sorumlu sözcü, heykelin ne zaman onarılabileceğinin henüz bilinmediğini söyledi.

'Neo-Manueline' tarzı mimariyle inşa edilen Rossio istasyonu 1890 yılında tamamlanmıştı. Şimdi ise koruma altındaki binalar arasında yer alıyor.

Heykel, Portekiz'de 1557 ila 1578 yılları arasında hüküm süren Kral Dom Sebastiao'nun heykeliydi. Dom Sebastiao, 24 yaşında Fas'ta Müslümanlara karşı giriştiği Haçlı seferinde öldü.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.