İNGİLTERE
okuma süresi: 5 dak.

Referandum İngiliz basınının gündeminde

Referandum İngiliz basınının gündeminde

İngiliz gazeteleri, ülkenin Avrupa Birliği üyesi olarak kalıp kalmayacağının oylanacağı referanduma 5 hafta kalırken, AB üyeliğinin farklı boyutlarını mercek altına alıyor.

Yayın Tarihi: 19/05/16 08:31
okuma süresi: 5 dak.
Referandum İngiliz basınının gündeminde
A- A A+
İngiliz gazeteleri, ülkenin Avrupa Birliği üyesi olarak kalıp kalmayacağının oylanacağı referanduma 5 hafta kalırken, AB üyeliğinin farklı boyutlarını mercek altına alıyor.

Financial Times, tartışmanın İngiltere'deki AB'li işgücü açısına yoğunlaşıyor. Gazetenin haberine göre, ülkedeki çalışan nüfusun 2,1 milyonun, Avrupa Birliği üyesi diğer ülkelerin vatandaşları oluşturuyor.

Bu, tüm işgücünün yüzde 6,8'ine denk geliyor. Gazetenin ulaştığı verilere göre, bu oran özellikle 2013'ten sonra yaklaşık yüzde 2 arttı ve sadece geçen yıl yaklaşık 250 bin AB vatandaşı çalışmak için İngiltere'ye göç etti.

Financial Times, AB'den çıkılmasını savunanların, bu veriye dayanarak AB'den ülkeye "kontrolsüz bir göç yaşandığını ve bunun İngiliz işçileri zor durumda bıraktığını" savunduğunu hatırlatıyor.

Ancak ardından, İngiltere merkezli uluslararası şirketlerin Financial Times'a gönderdiği mektupta, AB'den çıkılmasının şirketlerin ulusalararası operasyonlarına büyük maddi zarar verebileceğini yazdığı belirtiliyor.

Haberde İngiltere'de çalışan nüfus oranının rekor kırarak yüzde 74,2'ye çıktığına, işsizliğin de finansal durgunluktan bu yana en düşük seviyesinde olduğuna, ancak diğer taraftan maaşlardaki artışın çok düşük olduğuna dikkat çekiliyor.

Daily Telegraph ise aynı sayıları "İşgücüne katılan her 10 yeni işçinin 8'i yabancı" başlığıyla veriyor.

Gazete özellikle Bulgaristan ve Romanya'dan İngiltere'ye olan göçün rekor sayıya ulaştığını yazıyor.

Guardian ise ülkede yaklaşık yarım milyon gencin, referandumda oy kullanmak için hâlâ kayıt olmadığına dikkat çekiyor.

İngiltere'deki seçim sistemine göre, vatandaşların oy kullanabilmek için önce seçim sistemine kayıt olmaları gerekiyor.

Guardian'ın haberinde hükümetin bu gençlerin sisteme kayıt olup oy kullanmaları için internet kampanyaları başlatacağı, sosyal medya platformları ve Tinder gibi çöpçatanlık uygulamaları üzerinden bu gençlere mesaj göndereceği belirtiliyor.

Yüksek Seçim Komitesi'nin verdiği bilgiye göre, 25 yaş altı İngiliz vatandaşlarının üçte biri seçmen sistemine henüz kayıt yaptırmadı. Kayıtlı olanların ise yüzde 54'ü 2015'teki genel seçimde oy verdi.

İngiltere'nin AB üyeliğinin devam edip etmeyeceğin karar verilecek olan referandum 23 Haziran'da yapılacak.

Pratisyen hekimler anlaşmayı destekleyecek mi?

Pratisyen doktorlar ile hükmetin, sözleşmelerde yapılacak değişiklik üzerinde vardığı anlaşma İngiltere gündemde öne çıkan bir diğer önemli başlık.

Guardian, hükümet yetkilileri ile pratisyen doktor temsilcileri arasında, aylardır süren yeni sözleşme tartışmasında anlaşmaya varıldığını, ancak hekimlerin bu anlaşmayı destekleyip desteklemeyeceğinin henüz bilinmediğini belirtiyor.

Hükümet, pratisyen doktorların sözleşmelerinde yapılacak değişiklikle en düşük maaş sınırını yükseltirken, hekimlerin haftasonu ve gece mesailerine verdiği ek ücretleri düşürmek istiyordu.

Varılan anlaşmaya göre hükümet bu ücretleri koşullu olarak artırmayı kabul etti. Ancak Guardian, gazeteye konuşan pratisyen hekimlerin, yeni anlaşmayla haklarının iyileştiğine henüz ikna olmadıklarına dikkat çekiyor.

"Anlaşmadan bu yana Avrupa 177 Suriyeli'yi kabul etti"

Guardian'ın haberinde, Türkiye ile AB arasında Mart ayında varılan ve 4 Nisan'da uygulamaya konan göçmen geri kabul anlaşmasından bu yana, Avrupa'nın kabul ettiği Suriyeli göçmen sayısı 200'ün altında.

Anlaşmaya göre AB ülkeleri, Türkiye'ye geri gönderilecek her göçmene karşı bir Suriyeli göçmeni kabul edecekti.

Guardian'ın bildirdiğine göre Nisan'dan bu yana AB üyesi 5 ülke Türkiye'den Avrupa'ya geçmiş olan 177 Suriyeli'yi kabul etti. En çok Suriyelyi kabul eden ülkeler İsveç, Almanya ve Hollanda oldu.

Ancak gazete, Türkiye'nin, vatandaşlarına vizesiz seyahat verilmesinin koşullarından biri olan "terör yasasında değişiklik" şartına karşı çıktığını hatırlatıyor ve bu nedenle mülteci geri kabul anlaşmasının da riske girdiği değerlendirmesinde bulunuyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.