İNGİLTERE
okuma süresi: 6 dak.

İngiltere'deki başbakanlık yarışı

İngiltere'deki başbakanlık yarışı

İngiltere'de başbakan adaylarından İçişleri Bakanı Theresa May, geçen hafta Birleşik Krallık'ta yapılan Avrupa Birliği (AB) referandumundan çıkan "Brexit" kararıyla halkın, "Serbest dolaşımın şimdiye kadar olduğu gibi devam etmesine izin veremeyeceğimiz yönünde net bir mesaj gönderdiğini" söyledi.

Yayın Tarihi: 03/07/16 16:52
okuma süresi: 6 dak.
İngiltere'deki başbakanlık yarışı
A- A A+

ITV kanalında yayınlanan "Peston on Sunday Show" adlı programa katılan Muhafazakar Partili May, AB referandumu sürecinde, ülkenin birlikte kalmasından yana kampanya yürüttüğü halde başbakanlık koltuğuna aday olmasına yönelik eleştirilere ilişkin, ülkesinin Brexit destekçisi başbakandan çok daha fazlasına ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Başbakan seçilmesi halinde, "Herkesi kapsayacak bir hükümet kurulacağı" sözü veren May, istikrarı bozabileceğinden dolayı erken seçime gidilmesi taraftarı olmadığını dile getirdi.

59 yaşındaki May, serbest dolaşım ve ticaret konularında en iyi anlaşmanın sağlanması için tüm çabaların sarf edilmesi gerektiğini belirterek AB'den çıkma sürecini başlatacak Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesinin acilen yürürlüğe sokulmaması ve öncelikle müzakere sürecine başlanması gerektiğinin altını çizdi.

Sandıkta Brexit oyu verenlerin çoğunun AB'den gelen göçmen sayısından endişe duyduğunu öne süren May, "Halk Brexit kararıyla serbest dolaşımın şimdiye kadar olduğu gibi devam etmesine izin veremeyeceğimiz yönünde net bir mesaj gönderdi. (Halk) Siyasilere çıkmak istediklerini söyledi, çıkacağız." dedi.

Birleşik Krallık'taki net göçmen sayısını, "sürdürülebilir seviyeye indirebileceği"ne inandığını belirten May, ülkesinin AB'den çıkmasının ne kadar zaman alacağı sorusuna "Kesin bir tarih vermenin mümkün olduğunu düşünmüyorum." yanıtını verdi.

"TERÖR KARŞISINDA İRADELİ OLMALIYIZ"

Muhafazakar Parti'nin liderlik için bir diğer adayı olan Adalet Bakanı Michael Gove da İngiliz yayın kurumu BBC'de Andrew Marr Show'da adaylığına ilişkin soruları cevaplandırdı.

"Bazı argümanlar ve bazı prensipleri geliştirmek için liderlik yarışındayım." diyen Gove, prensiplerine bağlı biri olduğunu vurgulayarak halkın bunu göreceğini umduğunu söyledi.

Gove, ülkenin AB'den çıkması için planlamalarda bulunduğunu belirterek bu çıkışın özellikle ticaret alanında Britanya'ya yeni fırsatlar getireceğini belirtti.

Sosyal adaletin iyileştirilmesi bakımından tüm diğer siyasilerden daha fazla çalıştığını ifade eden Gove, uluslararası gelişmelere müdahalelere ilişkin olarak da "Yurt dışında müdahalede bulunuyorsak makul olmalıyız ancak terör karşısında da iradeli olmalıyız." dedi.

Başbakan seçilmesi halinde İskoçya hükümetinin bölgede ikinci bir bağımsızlık referandumu düzenlemesine engel olup olmayacağı sorusuna Gove, "Bu yoldan gitmemiz gerektiğini düşünmüyorum. İskoçya'da ikinci bir referandum için iştah olduğunu düşünmüyorum." cevabını verdi.

"YENİ BAŞBAKAN AYRILIK DESTEKÇİSİ OLMALI"

Gove'un katıldığı programda konuşan bir diğer Brexit destekçisi ve başbakan adayı Enerji Bakanı Yardımcısı Andrea Leadsom da referandumdan önce Muhafazakar Parti'nin AB'yi reforme etmek için çaba verdiğini hatırlatarak "Ancak AB'nin reforme edilemeyeceği çok açıktı." yorumunda bulundu.

Ülkesinin AB'de kalarak yoluna devam etmesi riskinin son yıllarda büyüdüğünü ifade eden Leadsom, yeni başbakanın AB'den ayrılığın getireceği faydaları anlaması ve Brexit destekçisi olması gerektiğini vurguladı.

"Gerçekten bu ülke için bir şeyler yapmak istiyorum. Bu ülkeyi dünyanın en büyük ülkesi yapmak istiyorum." diyen Leadsom, Birleşik Krallık'ın AB'den çıkma sürecini başlatacak Lizbon Antlaşması'nın 50. maddesinin bir an önce devreye alınması gerektiğini bildirdi.

BAŞBAKANLIK İÇİN 5 ADAY

İngiltere'de Muhafazakar Parti liderliği, dolayısıyla başbakanlık için 5 aday bulunuyor. Gove, May ve Leadsom'un yanı sıra eski Savunma Bakanı Liam Fox ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı Stephen Crabb de adaylar arasında yer alıyor.

Muhafazakar Parti'nin genel başkanlığı ve başbakanlık için 59 yaşındaki İçişleri Bakanı Theresa May en güçlü aday olarak gösteriliyor. Bugün yayımlanan son anketten elde edilen sonuca göre, 10 Muhafazakar Parti üyesinden 6'sının Theresa May'i desteklediği kaydedildi.

İki milletvekilinin desteğini alan her milletvekilinin adaylığını koyabileceği Muhafazakar Parti liderliği yarışında ilk oylama salı günü yapılacak. Aday sayısı ikiye indirilene kadar oylama birkaç gün arayla yenilenecek. Son aşamada ise bu iki aday, parti üyelerinin oy kullanacağı bir seçimde yarışacak.

AB referandumunda ülkenin birlik içinde kalması için kampanya yürüten Başbakan David Cameron'ın referandumun ardından yaptığı açıklamada görevi bırakacağını ilan etmesinin ardından, iktidardaki Muhafazakar Parti'nin liderliği ve başbakanlık için yarış başlamıştı.

Birleşik Krallık'ta 23 Haziran Perşembe günü yapılan referandumda halkın yüzde 52'si "AB'den çıkılması" yönünde oy kullanmıştı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.