İNGİLTERE
okuma süresi: 6 dak.

Türkiye'de 42 gazeteciye gözaltı kararı İngiliz basınında gündem oldu!

Türkiye'de 42 gazeteciye gözaltı kararı İngiliz basınında gündem oldu!

İngiliz gazetelerinden bazıları bugün, Türkiye'de darbe girişimininin ardından başlatılan soruşturmada 42 gazeteci hakkında gözaltı kararı verilmesine ve bu gazetecilerden bazılarının gözaltına alınmalarına sayfalarında yer vermiş.

Yayın Tarihi: 26/07/16 08:35
okuma süresi: 6 dak.
Türkiye'de 42 gazeteciye gözaltı kararı İngiliz basınında gündem oldu!
A- A A+

İngiliz gazetelerinden bazıları bugün, Türkiye'de darbe girişimininin ardından başlatılan soruşturmada 42 gazeteci hakkında gözaltı kararı verilmesine ve bu gazetecilerden bazılarının gözaltına alınmalarına sayfalarında yer vermiş.

Guardian gazetesinin iç sayfalarındaki haberin başlığı, "Türkiye, sıkı önlemler kapsamında 42 gazeteciyi gözaltına alacak."

Gazetenin İstanbul'daki muhabiri Constanze Letsch, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından binlerce asker, polis, yargıç, savcı ve devlet memurunun gözaltına alındığını ya da tutuklandığını hatırlatıyor.

Guardian muhabiri, dünkü gözaltı kararları ile darbe girişimi sonrası ilk kez basın mensuplarının hedef alındıklarını belirtiyor.

'GAZETECİLERE YÖNELİK, MEŞRU GÖSTERİLEMEYECEK BİR CADI AVI'

Sınır Tanımayan Gazeteciler adlı kuruluşun Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu son gelişmeyi, "gazetecilere yönelik, meşru gösterilemeyecek bir cadı avı" olarak nitelendirmiş:

"Böylesi metotlarla, bir gazetecinin Gülen şebekesi ile ciddi bir ilişkisi olup olmadığını ya da darbe girişimine karışıp karışmadığını tespit etmek mümkün değil.

"Elbette, hükümetin darbe girişimine karışanları soruşturma hakkının farkındayız. Fakat demokrasinin temel prensibi, ifade özgürlüğü hakkına saygı duyulmasıdır. Yaşananlar gazetecilere yönelik bir cadı avına dönüşüyor ve bunun son bulması gerek."

FATİH YAĞMUR: CAN GÜVENLİĞİMDEN ENDİŞE EDİYORUM

Hakkında gözaltı kararı verildiği bildirilen gazetecilerden biri de, eski editörlerinin deyimiyle "çok yoğun hükümet baskısı" sonucu 2014'te Radikal gazetesindeki görevine son verilen Fatih Yağmur.

Fatih Yağmur, MİT tırları haberi ile AB Türkiye Araştırmacı Gazetecilik Ödülü'nü kazanmıştı. Yağmur, darbe girişiminin ardından, sosyal medyada aldığı tehditler sonrası Türkiye'den ayrıldığını söylemiş Guardian'a ve gazeteye şu açıklamayı yapmış:

"Can güvenliğimden endişe ediyorum. Türkiye'de kendimi güvende hissetmiyorum. OHAL kaldırılana kadar da Türkiye'ye döneme niyetim yok."

Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla yargılandığı davanın son duruşmasını kaçırdığı için sınırda kısa bir süre gözaltına alındığını söylemiş Yağmur ve yaşadıklarını şöyle aktarmış:

"Geceyi 40 askerle birlikte bir hücrede geçirdim. Nezaretteki askerlerin tümünde işkence ve yara izleri vardı. Tuvalete gitmelerine bile izin verilmiyordu. Korkunçtu. Bu tabloyu gördüğüm için kendimi güvende hissetmiyorum."

Fatih Yağmur, geçmişte Gülen hareketi ile ilişkilendirilen gazetecilerin ve savcıların kendisine baskı yaptığını, PKK'yı desteklemekle suçlandığını da söylüyor.

Guardian'daki haberde, Türkiye medyasına göre, 2013'te patlak veren yolsuzluk skandalına adları karışan siyasetçileri eleştirdiği için o dönem Sabah gazetesinden kovulan Nazlı Ilıcak hakkında da gözaltı kararı verildiği de belirtiliyor.

Gazeteye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ofisinden üst düzey bir yetkili ise gözaltı kararlarının gazetecilik faaliyetlerinden kaynaklanmadığını, ortada "muhtemelen suç teşkil eden bir davranış" olduğunu söylemiş.

'GÜLEN HAREKETİNE YÖNELİK TASFİYE GENİŞLİYOR'

Times gazetesinin iç sayfasındaki kısa haberin başlığı ise "Türkiye'de sıkı önlemler kapsamında gazeteciler gözaltında".

Gazetenin İstanbul'daki muhabiri Hannah Lucinda Smith, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 42 gazeteci hakkında gözaltı kararı alınmasıyla, başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişimini yönetmekle suçladığı Gülen hareketine yönelik tasfiyeyi genişlettiğini belirtiyor.

Times, bu gazetecilerden şu ana kadar 14'ünün gözaltına alındıklarını da yazıyor.

Fatih Yağmur'un Twitter hesabından yaptığı "OHAL bitene kadar teslim olmayacağım" ve bir hükümet yetkilisinin yaptığı "gözaltı kararları gazetecilik faaliyetleri ile ilişkili değil" açıklamaları, Times'taki haberde de yer alıyor.

Times, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in son açıklamasına da haberinde yer vermiş. Juncker, "Türkiye'nin mevcut haliyle yakın bir zamanda, hatta çok daha uzun bir süre, Avrupa Birliği'ne üye olabilecek bir pozisyonda olmadığına inanıyorum" demişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bu açıklamaya yanıtı ise "AB yetkilileri, 'Türkiye'nin AB'ye alınmayacağı' şeklinde böyle tehditvari konuşamazlar, tehditlerine pabuç bırakmayız. Juncker Türkiye'nin patronu değil. Türkiye'ye tepeden bakarak konuşamaz. Bunu kabul edemeyiz" demişti.

İngiliz basınında bugün Türkiye ile ilgili diğer haber ve yorumlara gelince...

'BATI'NIN KAYITSIZ TUTUMU TÜRKİYE'Yİ ÖFKELENDİRDİ'

Daily Telegraph gazetesi, darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ayrılmasının ardından onun Marmaris'te konakladığı otele saldırı düzenleyen askerlerden yedisinin yakalanmasına sayfalarında kısaca yer vermiş.

i gazetesinin İstanbul'da bulunan tecrübeli Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn, haberinde, Batı'nın darbe girişimi sonrasındaki "kayıtsız" tutumunun Türkiye'yi öfkelendirdiğini yazmış.

Financial Times gazetesinin dış haberler editörü David Gardner ise bugünkü köşe yazısında Türkiye'deki son gelişmeleri değerlendirmiş ve "Türkiye'nin kaderi Erdoğan'ın ellerinde" yorumunda bulunmuş.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.