İNGİLTERE
okuma süresi: 5 dak.

İngiliz basınının gündemi yine "Türkiye"

İngiliz basınının gündemi yine "Türkiye"

15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası Türkiye'deki gelişmelerle ilgili haberlere ve yorumlara bugün de geniş yer veren İngiliz gazetelerinden Guardian'da bugün Başbakan Binali Yıldırım ile yapılmış bir mülakat var.

Yayın Tarihi: 27/07/16 08:31
okuma süresi: 5 dak.
İngiliz basınının gündemi yine "Türkiye"
A- A A+
15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası Türkiye'deki gelişmelerle ilgili haberlere ve yorumlara bugün de geniş yer veren İngiliz gazetelerinden Guardian'da bugün Başbakan Binali Yıldırım ile yapılmış bir mülakat var.

Başbakan, mülakatta darbe girişimini ve Türkiye-ABD ilişkilerini değerlendiriyor.

"Türkiye ve ABD çok uzun geçmişe dayanan dostça ilişkilere sahiptir, müttefik ve stratejik ortak olmuştur" diyen Binali Yıldırım, Fethullah Gülen'in "terör örgütü lideri" olduğunun altının çiziyor.

Yıldırım: ABD'nin terör örgütü liderinin yanında olacağına inanmıyoruz

Guardian'daki haberin başlığı ise "Türkiye Başbakanı, darbe zanlılarının itiraflarının, sürgündeki din adamının rolünü kanıtladığını iddia ediyor"

Gazetenin görüş sayfalarındaki yazılardan birinin başlığı, "Halkın iradesi. Ama hangi halk?" başlığını taşıyor.

Yazıyı, London School of Economics'te İnsan Hakları Çalışma Merkezi'nden Doç. Dr. Ayça Çubukçu kaleme almış.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "demokrasinin müdafaa edilmesi için" tasfiyeye giriştiği, Türkiye'nin aynı zamanda korku dolu günlerden geçtiği belirtiliyor yazıda.

Türkiye'de anayasanın tehlikede olduğunu belirten Çubukçu, HDP'nin Beştepe'deki liderler zirvesinden dışlandığını hatırlatıyor, "HDP, milli iradeye dahil edilecek mi yoksa milli iradeden dışlanacak mı?" diye soruyor.

Daily Telegraph'ın iç sayfalarındaki haberin başlığı ise "Din adamı uyarıyor: Erdoğan, darbeyi diktatörlüğün üstünü örtmek için kullanıyor."

Gazetenin Orta Doğu muhabiri Josie Ensor, Fethullah Gülen'in dün Amerikan New York Times gazetesinde yayımlanan yazısını aktarmış Daily Telegraph okurlarına.

Haberde, Gülen'in Erdoğan'ı, "demokrasiden despotluğa" dönmekle suçladığı, ABD'ye de kendisini Türkiye'ye iade etmemesi çağrısında bulunduğu belirtiliyor.

i gazetesindeki Daron Butler imzalı haberde ise Türkiye'de dün yayımlanan bir araştırmanın sonuçları aktarılıyor.

Andy-Ar şirketi tarafından yapılan araştırmaya göre Türkiye'de halkın yaklaşık üçte ikisi, darbe girişiminin arkasında Fethullah Gülen'in olduğuna inanıyor.

Yine aynı gazetedeki Leo Cendrowicz imzalı haberde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'de siyasi rakiplerine karşı tasfiyeye giriştiği savunuluyor, bu durumun AB ile daha önce varılan mülteci anlaşmasını tehdit ettiği vurgulanıyor.

Gazetenin Brüksel muhabiri, binlerce memurun, yargıcın, öğretmenin, gazetecinin ve askerin görevden uzaklaştırıldığı ya da gözaltına alındığı Türkiye'nin, mülteciler için ne kadar güvenli olduğu konusunda soru işaretleri olduğunu belirtiyor.

Uluslararası Af Örgütü'nün Brüksel ofisinden Iverna McGowan, "Zaten Mart ayında varılan anlaşma ile ilgili ciddi kaygılarımız var" demiş ve eklemiş:

"Türkiye'de yaşananlar, ülkede hukukun üstünlüğü prensibinin tamamen ayaklar altına alındığını gösteriyor. Bu AB'nin itibarına zarar veriyor. Oysa birliğin insan haklarını, temel hak ve özgürlükleri, hukukun üstünlüğü prensibini hesaba katan daha uzun vadeli bir stratejik vizyonu olmalı."

'16 TÜRK ASKERİ DE GÖZALTINDA'

Times gazetesinin diplomasi editörü Roger Boyes da bugünkü köşe yazısında Türkiye'de darbe girişimi sonrasında yaşananları ve bunun Avrupa Birliği'ne (AB) olası etkisini değerlendirmiş.

Fransa ve Almanya hükümetlerinin kıtada kontrolü kaybettiğini, Türkiye'nin de artık AB ile işbirliği yapmadığını kaydeden Boyes, "AB neredeyse hiç, bu kadar zayıf görünmemişti" yorumunda bulunmuş.

Boyes'ın yazısının başlığı, "Göçmen dolu Avrupa kaosa sürükleniyor".

TİMES YAZARI ROGER BOYES: ERDOĞAN HAVUÇLARI YEDİ, SOPALARI KIRDI

Times, Türkiye'deki gelişmelere neredeyse tam sayfa ayırmış.

Sayfadaki haberlerden birinde Türkiye'de darbe girişimi sonrası kaybolanlar olduğu, "yaygın işkence" iddialarının bu kişilerin kaderiyle ilgili kaygıları artırdığı belirtiliyor.

Times'taki bir diğer haber, Fethullah Gülen'in doğduğu Erzurum'un Hasankale ilçesine bağlı Korucuk Köyü'ndeki evin umumi tuvalete dönüştürüleceği üzerine...

Darbe girişimi sonrası, 300 kişilik Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nın lağvedildiğini de duyurmuş Times.

Haberde, geçen yıl Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda boy gösteren ve 16 Türk devletini temsil eden askerlerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arkasında dizilirken çekilmiş fotoğrafı kullanılmış. Times, bu askerlerin de darbe girişimi sonrası gözaltına alındıklarını yazmış.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.