İNGİLTERE
okuma süresi: 4 dak.

İngiltere İşçi Partisi genel başkanlık seçimleri 24 Eylül'de yapılacak

İngiltere İşçi Partisi genel başkanlık seçimleri 24 Eylül'de yapılacak

İşçi Partisi'nin yeni dönemdeki genel başkanını seçmesine günler kala, İngiliz basınında partinin geleceğiyle ilgili analizler artıyor.

Yayın Tarihi: 22/09/16 09:17
okuma süresi: 4 dak.
İngiltere İşçi Partisi genel başkanlık seçimleri 24 Eylül'de yapılacak
A- A A+
İşçi Partisi'nin yeni dönemdeki genel başkanını seçmesine günler kala, İngiliz basınında partinin geleceğiyle ilgili analizler artıyor.

Partinin yeni dönemdeki lideri 24 Eylül'de belli olacak.

Başkan adayları ise mevcut lider Jeremy Corbyn ve Owen Smith. Kamuoyundaki genel kanı ibrenin Corbyn'den yana olduğu yönünde.

I gazetesi bugün üç sayfasını seçimlerle ilgili yazılara ayırmış.

'İŞÇİ PARTİSİ NEREYE?' TARTIŞMASI

Partinin Streatham milletvekili Chuka Umuanna Jeremy Corbyn'i ve siyasi çizgisini eleştirerek "Partimiz bir protesto hareketinden fazlasıdır" diyor.

Umuanna, partinin iktidara odaklanması gerektiğini söylüyor.

Milletvekili, İngiltere'de son dönemde yapılan bir kamuoyu araştırmasının verilerini aktarıyor.

Umuanna araştırmada insanların siyasi görüşlerini tanımlarken yüzde 10'unun sol, yüzde 15'inin merkez sol, yüzde 45'in merkez, yüzde 17'sinin merkez sol ve yüzde 13'ünün sağ kavramlarını savunduğunu yazıyor.

Milletvekili, bu yüzden İşçi Partisi'nin merkezi kucaklayan bir politika üretmesi gerektiğini belirtiyor.

Yine bir araştırmaya göre Smith'i destekleyenlerin yüzde 29, Corbyn'i destekleyenlerinse yüzde 36'sının adayları seçilmediği takdirde partiden ayrılacağını söylediğini belirten Umuanna, partideki herkese kalma çağrısı yapıyor ve 1980'lerdekine benzer olası bir bölünmenin Muhafazakârların işine geleceğini yazıyor.

Gölge Maliye Bakanı Rebecca Long-Bailey gazeteye, "Artık kişisel saldırılar bitmeli, yeteneklerimizi İngiltere'yi geri kazanmak için kullanalım" diye yazmış.

İskoçya İşçi Partisi lideri Kezia Dugdale ise, 'işçi sınıfının, içine dönük bir partiyi tercih etmeyeceğini' belirtiyor.

Yazar Owen Jones, Guardian'daki köşesinde seçimi Corbyn'in kazanacağını ancak Corbyn'e oy veren partililerin seçimden sonra partinin bir arada tutulmasını ve iç gerilimleri bırakarak hükümetle mücadeleye odaklanılmasını beklediğini belirtiyor.

Jones, partideki tüm farklı görüşlere rağmen 'ortak bir zeminin vurgulanması gerektiğini' yazıyor.

'Hayatlarının merkezinde siyaset olan kendisi gibi insanların son aylarda tamamen partiyle ilgili gündemlere odaklandığını ancak halkın durumununsa farklı olduğunu söyleyen Jones, Corbyn'in arkasındaki harekete şu çağrıyı yapıyor:

"Hareket şimdi ilgisini yeniden bu insanların üzerine odaklamalı. Hareketle birçok konuda aynı fikirde olanlar bu insanlar. Zenginlere yönelik yüksek vergi, kamuya ait hizmet kuruluşları, işçilere daha fazla hak… Ama bu insanlar konu göç ve sosyal güvenliğe geldiğinde çarpıcı bir şekilde sık sık farklı tutumlara da sahip oluyor.

"Corbyn'in arkasındaki hareket enerjiyle dolu ve çok büyük bir potansiyele sahip. İsterse önümüzdeki birkaç ayı, öfkeli cadı kovalayıcılar tarafından tahrik edilerek geçirebilir. Bu sırada muhafazakârlar da Margaret Thatcher'ın tereddüt ettiği gündemi uygular. Ya da hareket, kapsayıcı ve sürekli olarak iyimser şekilde ilham verici bir alternatife odaklanır. Bunun başarı garantisi yok. Ama bunun alternatifinin başarısızlığı garanti."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.