İNGİLTERE
okuma süresi: 9 dak.

Adadan adaya uzanan hayat hikayeleri

Adadan adaya uzanan hayat hikayeleri

Londra Haber, İngiltere'ye gidip buralarda yeni bir hayata başlayan Kıbrıslı vatandaşlara yıllar önce göçüp gittikleri Kıbrıs hakkında neler düşündüklerini sordu.

Yayın Tarihi: 17/11/16 15:28
okuma süresi: 9 dak.
Adadan adaya uzanan hayat hikayeleri
A- A A+

İngiltere'de yaşayan birçok Kıbrıslı on yıllar önce ülkesinden İngiltere'ye gidip burada yeni bir hayat kurdu. Rumlar ile yaşanan siyasi ve sosyal sorunlarla yaşadıkları adayı terk etmek zorunda kalan Kuzey Kıbrıslı Türklerin çoğu İngiltere adasına göç etti. Londra Haber, İngiltere'ye gidip buralarda yeni bir hayata başlayan Kıbrıslı vatandaşlara yıllar önce göçüp gittikleri Kıbrıs hakkında neler düşündüklerini sordu.

Özbay Avcıerler

Kıbrıs bizlerin memleketidir. Bizler orada doğduk orada büyüdük fakat Kıbrıs her anlamda çok pahalı bir ülke çok pahalı bir ada oldu. Kıbrıs için adil bir anlaşma yapılmasını istiyorum. Her iki taraf içinde aynı şartların olduğu bir anlaşma olması herkes için en doğrusu olacaktır. Bir federasyon kurulup Türkiye'nin güvencesi altında olabilir. Bizler Suriye gibi olmak istemiyoruz. Müslüman ülkelere baktığınız zaman Avrupa birliği oralarda yok. Kan döküldükten sonra Avrupa Birliği oraya gidiyor. Ekonomik yönden Kıbrıs, Türkiye ile aynı özelliklere sahip. Asgari ücretten tutun ev alışverişine kadar çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Asgari ücret kazanan biri sadece ev kirası ödeyebiliyor. Peki, bu insanlar nasıl sosyalleşecekler ve ne şekilde diğer ihtiyaçlarını karşılayacaklar? Birçok Kıbrıslının İngiltere'ye gelme sebebi ise tamamen hayat standartlarını daha iyi seviyelere ve daha rahat bir hayata sahip olmak istemeleridir.


Ozan Özsoy

Bizler burada yaşıyor olabiliriz fakat Kıbrıs'a gidip geliyoruz. Burada yaşama sebeplerimizin başlıcaları hayatın daha iyi yaşandığını ve pahalı bir yaşama sahip olmamız olarak gösterilebilir. Dövizin düşmesine rağmen benzinin ve elektriğin zamlanmasına hiçbir zaman akıl erdiremiyorum. Kıbrıs'ta yaşayanlar maaşlarını Türk parası olarak alıyor fakat ödemelerini döviz üzerinden yapıyorlar. Bu konuda yetkililerin kesinlikle bir adım atamaları gerekiyor. Bu duruma çözüm olarak döviz endeksinden uzaklaşmaları gerektiğini düşünüyorum. Market işletenler mal alırken döviz üzerinden alım gerçekleştiriyor fakat alışverişe çıkan bir vatandaş o ürünü alırken Türk Lirasına yansıtılmış hali ile alım gerçekleştiriyor. Bu da doğal olarak herkesin cebini etkiliyor. Kuzey Kıbrıs ve Güney Kıbrıs'a baktığınız zaman eskiye nazaran turist sayısı Kuzey Kıbrıs'ta her geçen gün daha çok artmaktadır.


Yurdanur Kemal

Kıbrıs'ın Güzelyurt kentinde doğdum. İngiltere'ye evlendikten sonra geldim. Kıbrıslılar olarak en büyük sıkıntımız ada olarak döviz ile yaşamamız ve ev, arsa gibi herhangi bir mülk almak istediğimiz zaman çok ciddi paralar ödemek gerekiyor. Kıbrıs'ta yaşayanların hayatlarının buralara göre çok daha iyi olduğunu düşünüyorum. Özellikle hava şartları, komşu ilişkileri, trafik bunlarla alakalı hiçbir sıkıntı yaşanmaz Kıbrıs'ta. Adadan buraya gelenlerin çoğunluğu daha iyi bir hayat yaşayıp, hayat standartlarını geliştirmek için geliyorlar. Kıbrıslıların en çok sevdiği şeylerin ise yemek, içmek ve gezmek olduğunu düşünüyorum. Kuzey Kıbrıslıların genel şikayeti ise dış ülkelere göre daha az tanınmış olmaları. Bu konuyla alakalı birçok kişi şikayetlerini bildiriyor; bu konu ile alakalı insanların daha çok kültürel açıdan çalışmaları gerektiğini düşünüyorum. Kıbrıs'ın yönetiminin çok iyi olduğunu ise düşünmüyorum. Adam kayırma büyük sorun. İnsanlar iş yaptırmak için bürokrasiyi aşarak torpil diye bilinen bir tanıdığını devreye sokuyor.



Kezban Hassan

Rum kesimiyle bizler çok fazla anlaşamayız, bu nedenle yıllardır birbirimizden uzak duruyoruz. Bizler için en doğru olan Rumların kendi bölgelerinde, biz Türklerin ise kendi bölgemizde yaşıyor olmamız. Kıbrıslı Türkler, Rumlardan korktuğu için dış ülkelere göç etti çünkü eskiden yaşanan sıkıntılardan oldukça fazla kişi gerek psikolojik gerek ise fiziksel olarak çok fazla etkilendi. Mesela benim annem bu yüzden 2 defa göçmen oldu. Kıbrıs'ta şu an çok güzel bir hayat var. Ben Larnaka'da doğdum ve şu an New York'ta yaşıyorum. Kıbrıs Dünya'nın en güzel adalarından biri ve ev fiyatlarından başka sıkıntı yok.



Halide Emin

Kıbrıslılar olarak çok sıkıntılar çektik çünkü adada yaşayanlar eski dönemlerde çok ciddi sıkıntılar yaşadı. Dünya üzerinde bulunan ülkelerin çoğunluğu Kıbrıs Adasına hakim olmak için savaşlar verdi. Şu sıralar Kıbrıs adasında bir barış söz konusu fakat ben kesinlikle Rumlarla barış yapılmasını istemiyorum. Türk hükümetinin tamamen Kıbrıs'a hakim olmasını isterdim. Türkiye zamanında Kıbrıs'ı almak için çok çaba gösterdi fakat Rumların dışında diğer ülkelerinde yapmış olduğu oyunlar ve kağıt üzerindeki anlaşmalar bunu engelledi. Önümüzdeki dönemlerde neler olacak, neler yapılacak bilemiyoruz fakat bizler Türk olmaktan, Kıbrıs Türk'ü olmaktan gurur duyuyoruz.



Alkan Aykum

Çok uzun yıllardır İngiltere'de yaşıyorum. Kıbrıs'ın Mağusa kentinde doğdum. İngiltere'de yaşayan bir Kıbrıslı olarak memleketimi çok seviyorum. İnsanların oldukça mutlu olduğunu düşünüyorum. Kıbrıs'ta gerek yemek kültürü gerek ise adanın havası, suyu, kültürü ve arkadaşlık ilişkileri oldukça kuvvetli. Bizim doğduğumuz büyüdüğümüz yerlerde arkadaşlık oldukça kuvvetli ve çok deli dolu geçiyor. Buraya gelince biraz boşluğa düştüm fakat zamanla ayak uydurmaya başladım. Göçmen Kıbrıslıların en büyük sıkıntısı askerlik sebebiyle Kıbrıs'a gidemiyor olmaları. Ben de uzun yıllardır bu sebepten dolayı Kıbrıs'a gidemedim. Kıbrıs'ta yaşayanların en büyük sorunu ise ev fiyatları. Ev fiyatları oldukça pahalı ve ev satın almak veya kiralamak isteyenlerin çoğunun parayı pound olarak ödemesi gerekiyor. 500 poundluk aylık ev kirası isteyen ev sahipleri var insanlar asgari ücret kazanarak hayatlarını geçindiriyor. Bu konu ile alakalı kesinlikle bir süreç başlatılması gerektiğini düşünüyorum.



Salih Akyalçın

Burada yaşayan Kıbrıslıların eğer ev sahibi ise veya herhangi bir arsası varsa mutlu olduklarını düşünüyorum; çünkü ev fiyatları orada pound üzerinden olduğu için o kirayı ödeyen birilerini buldukları zaman çok ciddi gelir elde edebiliyorlar. Bankaların faiz oranlarının oldukça yüksek olması ise bir sorun; çünkü bankalar Avrupa'yı takip ederek faiz oranlarını belirliyor. Bu ise vatandaşların hayatını etkileyen başlıca konulardan biri. Bu sıkıntıyı hükümet ve bankaların masaya oturup bir anlaşma yaparak çözmesi gerekiyor. Kuzey Kıbrıs ve Güney Kıbrıs arasında yıllardır sıkıntılar var. Geçmiş yıllardan gelen bu sıkıntıyı çözecek tek bir ülke vardır o da İngiltere hükümetidir; çünkü İngiltere bu konuda kilit bir ülkedir. İngiltere, Türkiye ve Yunanistan'ın birlikte oturup konuşmaları gerektiğini düşünüyorum. Geçtiğimiz yıllarda Kıbrıs Büyükelçiliğini arayarak temelli olarak oraya taşınmak istediğimi ve ev eşyalarımı Kıbrıs'a taşımak istediğimi belirttim. Bana şöyle bir cevap verdiler: "Az kullanılmış bir eşya ise sıkıntı olmaz, fakat yeni eşyalarsa vergi ödemek zorundasınız." Araba götürmek istediğimde ise yaklaşık 10 bin poundluk bir vergi ödemem gerektiğini söylediler. Bu konu ile alakalı da hükümetin kesinlikle yeni bir uygulama başlatması gerekiyor.



Nuray Akyalçın

Ben İngiltere'de doğup büyüdüm fakat Kıbrıs'a gidip geliyorum. Kıbrıs'ta iş yapmanın oldukça zor olduğunu düşünüyorum. İnsanlar giderlerini pound ödeyerek gerçekleştiriyor ve bu durum insanların hayatlarını oldukça olumsuz etkiliyor. Türk parası kazanan bir insan dövizle ne şekilde hayatını daim ettirebilir ki? Kıbrıs'taki hayat standartlarının İngiltere ile aynı statüde olduğunu düşünüyorum; çünkü insanların çalışma şekli burayla benzerlik gösteriyor. İnsanların menfaat ilişikleri doğrultusunda hareket etmeleri gündelik hayatlarına etki ediyor. Kıbrıs hükümetinin yaşanan sıkıntılara biraz daha fazla önem göstermeli.


#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.