İNGİLTERE
okuma süresi: 5 dak.

The Times: "Asil Nadir ile ilgili İngiltere'de yürütülen yargı süreci incelemeye alınacak"

The Times: "Asil Nadir ile ilgili İngiltere'de yürütülen yargı süreci incelemeye alınacak"

İngiltere'de yayınlanan The Times gazetesi Kıbrıs Türk iş insanı, KIBRIS Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Asil Nadir aleyhine İngiltere'de yürütülen yargı sürecinde, adil davranılıp davranılmadığı, hata yapılıp yapılmadığı konusu yeniden değerlendirileceğini yazdı.

Yayın Tarihi: 26/07/17 15:40
okuma süresi: 5 dak.
The Times: "Asil Nadir ile ilgili İngiltere'de yürütülen yargı süreci incelemeye alınacak"
A- A A+
İngiltere'de yayınlanan The Times gazetesi Kıbrıs Türk iş insanı, KIBRIS Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Asil Nadir aleyhine İngiltere'de yürütülen yargı sürecinde, adil davranılıp davranılmadığı, hata yapılıp yapılmadığı konusu yeniden değerlendirileceğini yazdı.

Kıbrıs Gazetesi'nde yer alan habere göre, İngiltere'de, yargılama süreçlerinin adaletli bir şekilde, hukuka uygun olup olmadığına karar veren en yüksek yargı organı olan "The Criminal Cases Review Comission - CCRC" (Ceza Davaları İnceleme Komisyonu), Asil Nadir'in avukatlarının başvurusu üzerine, önümüzdeki günlerde tüm yargı sürecini incelemeye başlayacak.

Asil Nadir, mahkûm edilmesine yol açan tüm suçlamaların "hatalı" olduğunu, 30 milyon sterlinlik yolsuzluk yaptığı iddialarının da Ağır Dolandırıcılık Masası (SFO) ve polisin kirli oyunlarıyla ortaya atıldığını vurguluyor.

CCRC, önümüzdeki günlerden itibaren, tüm dosyaları, hiç bir gizlilik şartı uygulanmaksızın çok geniş çaplı bir şekilde elden geçirmeye başlıyor.

Asil Nadir'in CCRC'ye başvurmasının temelinde, "ulusal güvenlik" iddiasıyla yargı sürecinde değerlendirilmeyen bazı dosyalar da yer alıyor.

Dünyaca ünlü İngiliz gazetesi The Times'ta, ülkenin en önemli suçlarla ilgili gazetecilerinden Sean O'Neill imzasıyla yazılan haberde, bir polis ihbarcısının, yalan olduğu halde, Asil Nadir'in bir yargıca ve üst düzey bir polis yetkilisine rüşvet vermeye teşebbüs ettiği iddiasının, CCRC tarafından ele alınacak konulardan olduğu kaydedildi.

KUTULARDA BULUNAN BELGELER

Asil Nadir aleyhine sahte bir şekilde düzenlenen ve suçlanmasını sağlamak amacıyla hazırlandığı gayet açık olan onlarca belge, polis ihbarcısı Michael Francis'in ofislerini taşırken kullandığı kutularda rastgele bulunmuş ancak bu belgelerin yargı sürecinde kullanılmaları engellenmişti.

SFO, bu sahte belgelerin gizli tutulması için "kamu yararı" nedeniyle, mahkemeye başvurmuştu.

Asil Nadir ve kendisini temsil eden Bark & Co avukatlık şirketindeki hukukçular bu belgeleri görememişti.

Bu arada SFO, şu anda hayatta olmayan Michael Francis'in, Asil Nadir aleyhine uydurduğu birçok suçlama nedeniyle daha sonra özür dilemek zorunda kalmıştı. Bu özür, kurumun tarihindeki en ağır yenilgi ve utançlardan biriydi ve yine kurumun üzerinde asla temizlenmeyen bir kara leke olarak kalmıştı.

Asil Nadir'in, 1990'lı yılların başlarında el konulan pasaportunu geri almak için, bir yargıç, bir avukat ve bir üst düzey polis memurunun yer aldığı rüşvet üçgeni kurduğu yalanının belgelenmesi olayı bile, Kıbrıslı işadamının suçsuz olduğunun en basit ispatlarından biriydi.

"Ulusal güvenlik" nedeniyle mahkemede açılamayan dosyalar

Suçlu olmadığına inanan Asil Nadir, 1993 yılında İngiltere'den ayrılmaya zorlanmış, 2010 yılında ise kendi rızasıyla Londra'ya dönüp, mahkeme huzuruna çıkmıştı.

Nadir, 2012 yılında, suçsuzluğunu kanıtlayacak olan onlarca belgenin, "ulusal güvenlik" adı altında mahkemeye sunulmasının engellenmesi neticesinde mahkûm edilmişti.

Nadir, mahkûmiyeti süresince, Türkiye'ye iadesi konusuna ağırlık vermiş, istinaf başvurusunda bulunmamıştı.

Yaklaşık üç buçuk yıl hapis yatan Nadir, geçtiğimiz yıl Türkiye'ye iade edilmiş, oradan da ülkemize gelmişti.

Tüm yargı süresince suçsuzluğu konusunda en küçük bir şüphesi olmayan Asil Nadir, bu yıl içerisinde dosyalar dolusu belgeyi CCRC'ye gönderdi.

Bu arada çeşitli çirkin oyunlarla batırılan Asil Nadir'in yönetim Kurulu Başkanı olduğu Polly Peck International şirketinin kayyumları, şirkete ait tüm belgelerin imha edilmesi için mahkemeye başvurdu.

Gerçeklerin ortaya çıkmasını engellemek amacı güden bu başvuruya karşı, Asil Nadir'in avukatları da geçtiğimiz günlerde mahkemeye başvuruda bulunarak, temyiz sürecinde gerçeklerin ortaya çıkmasını engelleyebileceği gerekçesiyle, belgelerin imhasının durdurulmasını talep etti.

Milyarlarca sterlinlik tazminat söz konusu

Öte yandan, bir CCRC yetkilisi de The Times gazetesine yaptığı açıklamada, Asil Nadir'in 2017 yılı içerisinde, temyiz başvurusunda bulunduğunu doğruladı.

CCRC'nin, 1990 yılında SFO'nun Asil Nadir'i tutuklaması ve Polly Peck'e baskın düzenlemesiyle başlayan süreci incelemesi sonrası vereceği karar çok ciddi önem arz ediyor.

Eğer CCRC Asil Nadir'in kirli oyunlarla, sahte belgelerle mahkûm edildiği kararına varırsa, milyarlarca sterlinlik tazminat alması gündeme gelecek.

Ayrıca, CCRC'nin kararı, istinaf edilemeyecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.