İNGİLTERE
okuma süresi: 4 dak.

Şehir şehir gezip ödül dağıtıyorlar... Sıra Londra'da

Şehir şehir gezip ödül dağıtıyorlar... Sıra Londra'da

Kuzey Kıbrıs'ta düzenlediği ödül gecesiyle özellikle basın camiasından büyük eleştiriler alan Avrupa Gazeteciler Derneği şimdi de Londra'da ortaya çıktı. Gazeteci Faruk Eskioğlu yazdı; Londra'daki Medya Ödülü'yle ilgi ve bilgimiz yok valla.

Yayın Tarihi: 18/12/12 08:25
okuma süresi: 4 dak.
Şehir şehir gezip ödül dağıtıyorlar... Sıra Londra'da
A- A A+
Faruk Eskioğlu / Açık Gazete - Londra


Avrupa Gazeteciler Derneği 21 Aralık'ta Regent's Park'taki Marriott Hotel'de "Yılın En İyileri Medya Ödülü" verecekmiş...


Nereden çıktı bu Avrupa Gazeteciler Derneği? Londra'da üyeleri kimdir? Londra'da neden medya adına ödül verecekler ki? Bu soruları uzattıkca uzatabiliriz...

Bu ara toplumda ödül verenler çoğaldı. Ödül vermek takdir anlamındadır. Takdir de büyüklere mahsustur. Ödülü ancak köklü, saygın ve herkesin yadırgamayacağı kurum ve kuruluşlar verir.

Birazcık google araştırmasıyla dernekle ilgili pek çok yazıya rastladım. İşte bazıları:

- Kuzey Kıbrıs'ta yayınlanan günlük Star Kıbrıs gazetesi bugün manşetinde parayla ödül dağıtan bir dernek haberine yer verdi. KKTC'deki bazı siyasetçi, sanatçı ve basın mensuplarına plaket veren Avrupa Gazeteciler Derneği hakkındaki iddialar gündemi sarsacak türden... Türkiye ve KKTC'den çok sayıda siyasetçi, sanatçı ve gazeteciye ödül veren derneğin bazı kurum, kuruluş ve kişilerden sponsorluk bedeli istediği ileri sürüldü.

- Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Başkan Yardımcısı Doğan Tılıç, Avrupa Gazeteciler Derneği'yle Avrupa Gazeteciler Birliği'nin sürekli olarak karıştırıldığını ancak herhangi bir bağları olmadığını söyledi. Tılıç, "Avrupa Gazeteciler Derneği Türkiye'de kurulmuş bir dernektir. Söz konusu dernekle benim başkan yardımcılığı yaptığım Avrupa Gazeteciler Birliği'nin uzaktan yakından hiçbir ilgisi yoktur" dedi.


***

Türkiye'de kurulu olan bu dernek Brighton'da yaşayan Gülten Yapıcı'yı kısa bir süre önce temsilci olarak atıyor. Gülten Hanım Brighton'da çeviri, tercümanlık, konser ve organizasyon işleri yapıyor. Kendi itirafıyla Londra'daki toplumu ve gazetecileri tanımıyor... Bu görevi kabul ediyor ve ödül organizasyonu için kolları sıvıyor.

Londra'da basın çalışanlarının çoğu Avrupa Türk Gazeteciler Birliği'nin (ATGB) İngiltere uzantısı Britanya Türk Gazeteciler Birliği'nin (BTGB) üyesidir. BTGB çok aktif olmasa da Faruk Zabcı, Birol Yiğitcan, Mihrişah Safa, Nevsal Elevli, Metin Güneş, Kemal Erdemol, Mustafa Köker, emekçi Halil Yetkin ve benim de üyesi olduğum bir dernek. Bu saydıklarım sektörde saçlarını ağartan ya da döken isimler... Ayrıca BTGB çatısı dışında da Ali Kalay gibi bir dolu medya çalışanı var... Böyle bir ödül verilecekse bu toplumu en iyi bilen buradaki medya çalışanlarına düşmez mi? BTGB'nin kendisini böyle bir "takdir" yetkisinde asla görmediğini de hemen ekleyeyim.

Şimdi biz Londra'da medya emekçilerini bile tanımayan Ankara'daki bir dernek, Londra'da "Yılın En İyileri Medya Ödülü" vermeye hazırlanıyor... Üstelik Londra'nın merkezinde pahalı bir hotelde... Bunu niye yapıyor? LTR'da konuşan derneğin temsilcisi Gülten Yapıcı'ya göre "Al parayı, ver ödülü" iddiaları asılsız... Tamam Gülten Hanım, "Ankara'daki bu dernek para pul derdinde olmadığını" varsayalım... Sorumuzu tekrarlayalım: Toplumu ve bizi hiç tanımayan Ankaralı dernek Londra'da 'medya ödülü'nü niye veriyor, Allahaşkınıza?

İşin garip yanı dernek bu gece için Londra'daki işadamlarından sponsorlar bulmuş. "Bu sponsorlar benim sorduğum soruları sordular mı?" diye de merak da ettim şimdi.

Gülten Hanım ile LTR'da karşılaştık. Hayatımda ilk kez gördüğüm bu hanımefendi beni tanımadı. Üslendiği "medya ödülü" işini görevini "etik" metik demeden en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştığı belli...

Kendisine, "Maya Takvimi sizin gecenin de yapılacağı 21 Aralık'ta felaket olacağını söylüyor Gülten Hanım... Aman dikkat edin" demek isterdim... Tanışmadığımız için diyemedim...
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.