Sondakika Özge Taşker - Healthy Life - Sağlıklı Beslenme ve Diyet Merkezi - 22 92 286 - Marmara Bölgesi, Lefkoşa Siz halen internet alan adınızı almadınız mı? Alan adı alana, 1 yıl hosting BEDAVA - 444 0 100 - Yenikent, Lefkoşa Alo Vitae - Vitae Veteriner Kliniği ücretsiz danışma hattı: 22 40 953 - Yenikent - Lefkoşa
kibris cyprus news haber kibris cyprus news haber
30 Ağustos 2008, Cumartesi Reklam  |  Künye  |  İletişim  |  Sık Kullanılanlara Ekle  |  Açılış Sayfası Yap
Sondakika Talat:Garantilerden vazgeçilemez Gül:Çözüm BM Çatısı altında olmalı Ertuğruloğlu: ÖRP devletin sırtında kamburdur Çakıcı:Evliler daha çok kumar bağımlısı Fenerbahçe'nin rakipleri belli oldu Diyetisyen Özge Taşker de Kıbrıs Postası ailesine katıldı

  ARŞİV
   

 RÖPORTAJ
Ayşe DÖNMEZER: Reform Şart
YAGA Direktörü, Ekonomi Eski Bakanlarından Ayşe Dönmezer ekonomik konularda yaşanan gelişmelerle ilgili hem uyarı hem...

 ÇOK OKUNANLAR
30 Ağustos dönüm noktalarından biridir
 
Talat ve iktidarın politikaları...
 
Kıbrıs'ta tek devlet var
 
Kıbrıs ulusal bir sorundur
 
Rusya'nın tutumu değişmez
 
Ankara Talat'a tam destek verdi
 
Yeşilırmaktan geçiş izni yok
 
Komisyona başvurular devam ediyor
 
ÖRP'ye yeni katılımlar oldu
 
Osetya'yı değerlendirdiler
 

 YORUMLANANLAR
Linden:301 konusunda gereğini yapın [1]
 

Olmaz Olmaz !
Rauf R. DENKTAŞ
Batının KKTC Yanlışı
Prof.Dr.Ata ATUN
Kıbrıs’ta hedefimiz nedir ?
Mete TÜMERKAN
KTÖS'te 40 sene önce vardı...
Hasan HASTÜRER
Öncekilerinde Yansıyan Dome Oteli
Eşref ÇETİNEL

Yazarın tüm yazılarını görüntüle
   17 Mayıs 2008, Cumartesi Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

1974’ler sonrasında Mağusa Limanında çalışan işçilerin şirketleşip  “gemilerin indirme yükleme”  işinin mutlak sahibi olmasını çok uzun yıllar şöyle yorumladıydık: “Kıbrıs Türk halkı bünyesinde ilk kez işçiler çalıştıkları iş yerlerine sahip çıktılar.”

Bugün ayni değerlendirmeyi yapmıyoruz.  Çünkü sahibi oldukları Mağusa ve Girne’deki limanların boşaltma yükleme işlerini,  şirket oluşun kurallarıyla değil,  değiştiremedikleri işçi anlayışıyla yaptılar.  Kısaca patronu oldukları işyerini salt işçi ağırlıklı parasal kazanç hesaplarından  kurtarıp ayni işyerlerinden hizmet bekleyen özel sektöre dengeleri koruyarak yansıtamadılar. 

…1974’den sonra Rum’dan kalma dört yüzün üzerinde irili ufaklı sanayi tesisinin sahibi olunduydu.  Sanayi Holding diyerek de Devlet hanesine kaydettilerdi.  Ne var ki yıllarca nasıl batmakta olduklarıyla nasıl harcandıkları köşe yazılarımızın sermayesi olduydu!  Elde kalan üç beş tanesi de  gittikten sonra geriye  “bir zamanlar”  diye başlayan acı hatıraları kaldıydı!

…O coşkuyu hiç unutmayacağım.  Yine 1974 sonrasıydı ve ekonomik kalkınma çabaları  Kooperatifçiliği yeşertiyordu.  Mağusa’dan karpas’a, Lefkoşa’dan Güzelyurt’a kadar.  Artı,  Narenciye bahçeleri sahiplik buluyordu. Ne var ki  “ulusal”  dediğimiz dört Koop. Sanayi tesisi dışında, yıl  2008,  artık bunlardan  söz edemiyoruz!  

GELELİM DOME OTEL’E:   Arbedeli tartışmalı bir serüvenden sonra baktık Vakıflar İdaresi  Dome Otel’i medyaya da yansıyan manşet haberleriyle  “çalışanlarının işletmeciliğine”  devretmiş.  Yeni sahibi de  Turizm Emekçileri Sendikası olmuş.  Tutun ki mali sorunları aşmanın bir başka yolu yoktu,  otelde çalışanların alacaklarını ödemek ve güvencelerini sağlamak için yapılması gereken yapıldı. Bazı kesimler olaya,  “Çalışan çalıştığı işyerine ilk kez ortak oldu”  diye alkış tuttular.  (İlk kez değil. Öncesinde limanlar vardı.)

ŞİMDİ EĞRİ OTURUP DOĞRU KONUŞALIM.  KTHY’larına Devlet olarak sahiplik koyarken de büyük heyecanlar yaşandıydı. Kısa sürede anlattılar ki bu işletme çapımızı aşmaktadır!

Sadede gelelim:  Kollektivizm Sol’un halkçılık formatında her devrede ekonomik gelişme ile sınıfsızlığın ağa babası oluşunu korumuştur.  Bir zamanlar Ecevit’in toprak ekenin, su kullananın dediğine nazire tutun ki kapitalizmin karşısına hep bu halk silahı  konmuştur.  Her defasında yaşanan fiyaskolarla iflaslarına karşın!

Dome Otelde çaresizlikten olmalı yeni deneyimine gidildi.  Adeta “onca mağduriyetiniz varsa,  mali yönden battı balık yan gidiyorsa;  alın siz işletin kendi emek ve becerinizle kendi çiğerinizi kavurun”  dendi.

Pekala biz, “ne güzel, çalışan çalıştığı işyerine sahip çıktı” takdirlerimizi sunmak yerine neden yukarıda sraladığımız   benzer olayları hatırlatmak gereğini duyduk!

Şunu söylemek için:  Bu iş yaş!  Devlet bakkalcılık otelcilik yapmayacak,  faprika tesis işletmeyecektir dediğimizin üzerinden yıllar geçti.  Sendikaları farklı görmüyoruz.  Ki o da denenmiş tutmamıştır.  (KTÖS,  İşçi Sendikaları.)  Dome Otel’de de  olmaz, sadece mevcut iflası bir süre geriye iter!  Pekala ne yapılsındı sorusuna cevap?  Zaten o cevabı bulamadıklarından değil midir ki olanca denenmişliklerinde de değişmeyen akibetleriyle  böylesi bütün işletmeler  tarumar olup gitmiştir!   Bu otel de kurtulmaz, gider!

   335 defa okundu Yorum Yaz        Yazdır        Arkadaşına Gönder

  Yazarın son 10 yazısı Yazarın tüm yazıları Yazarın tüm yazılarını görüntüle  
  29 Ağustos 2008, Cuma   İçimizdekilere Değil, Ankara’ya Bakıyoruz
  28 Ağustos 2008, Perşembe   Şimdi de “dini” mi hallettiler
  27 Ağustos 2008, Çarşamba   Desteği Kalmayan Hükümet
  26 Ağustos 2008, Salı   Hangisi Doğrudur
  25 Ağustos 2008, Pazartesi   Bu Devlette Yaşamak Zor Zanaattır
  24 Ağustos 2008, Pazar   Siz Nasıl Hükümetsiniz
  23 Ağustos 2008, Cumartesi   KOP’a Üyelik Olayı
  22 Ağustos 2008, Cuma   Hep Ayni Savunma
  21 Ağustos 2008, Perşembe   Mağusa zaten hep üvey evlattı
  20 Ağustos 2008, Çarşamba   Yerimiz İşte Bu Yerdir


 
  Reklam  |  Künye  |  İletişim  |  Sık Kullanılanlara Ekle  |  Açılış Sayfası Yap
© 2000 - 2007 KIBRIS POSTASI
Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak belirtilmeden yayınlanamaz.
Haber Merkezi: haber@kibrispostasi.com
Kıbrıs Postası
Anadolu Ajansı Abonesidir. 
Last Digital
eNewspaper Automation Software
Technology by:
                     
Dýþarýya link Last Digital

Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Kıbrıs Postası harici linklerin sorumluluğunu almaz.