Zaten sıcaklarla nemli hava canımızı burnumuza getirdi. Hık desek çıkacak! Dolayısıyle arada hükümete ilişerek enten püften konularla zevahiri kurtaracağız ki KTFF Başkanı Ömer Adal’ın bir süredir gündemde olan “ciddi sorun” kapsamındaki FİFA olayını, Pazar gününün laçkalığına karşın sütunumuza taşımadan yapamadık.
Olay kısaca şu: Bir süre önce KTFF’nu FİFA’ya üyelik için başvurur, aldığı cevap, “Rum’un KOP’una dahil olun” tavsiyesine toslar.
Federasyon Başkanı Adal bu konuda bir açıklama yaparken şöyle der: “Bu üyeliği kabul ettiğimiz takdirde siyasi çözüme kadar geçerli olacak bir formül içerisinde KKTC takımlarının yabancılarla maç yapmalarına izin verilecek ve muhtemel çözümde takımların Rumlar ile rekabet edebilir bir seviyeye getirilebilmeleri için çeşitli projeler üretilip buna bağlı olarak altyapı geliştirilecektir…”
Adal tabi ki Devlet’ten onay beklediğini de söylüyor.
OLAYA NASIL TEPKİ KONULUR: Çünkü değneğin bir ucunda GKRY’nin ben adanın Devletiyim iddiasına perçin atan Futbol Federasyonu KOP’nun FİFA’ya üyeliği var, öteki ucunda ise bu KOP’a üye olmanın resmen Güney’in Devlet olarak tanınmışlığını kabullenme var! Alın size bir siyasi riziko! Ki Rum bunu kimbilir nasıl tepe tepe propaganda malzemesi olarak kullanır.
Öte yandan usulet ve suhuletle düşünüyoruz. “İyi ama biz tanımadığımız bu Rum’a her gün dört binin üzerinde işçi gönderir, binlerce yurttaş oralardan alışveriş yapar, Güney’deki İngiliz ve ötesi yabancı Okullarda öğrencilerimiz eğitim görür, hastalarımız sağlık servislerinden yararlanırken falan, KOP’a girmek mi fazla olur?” Kaldı ki Adal’ın ifade ettiği gibi bu üyelik KKTC sınırlarında özerk olmak koşuluna bağlanacaktır. Siyasetimize çok mu ters gelecektir? Hele Türk futbol takımları olarak dış dünyaya kapı açılacaksa.
AMMA VE LAKİN: Bu Rum dediğiniz ölür de bir adımlık yerdeki TC’den su almaz, beş yüz deniz mili ötedeki Yunanistan’dan kokmuş su getirtir, insanlığın gereği olması gereken canileri kaçakçıları iade etmez bünyesinde barındırır, işbirliği yapmaz, Türk’ü kendisine katılması gereken cemaat olarak görür, ben Devletim der, yıllardır kılıç sürür çözümü keser! Üstelik Rum bu! Demez mi “hah yavaştan yavaştan başladılar GKRY’ne yamalanmaya!”
ANCAK ŞU DA VAR: Bazı şartlarda KOP’a üyelik, FİFA tarafından tanınmışlığı getirecekse tutun ki İtalyanın Makarnalı pizzalı Sbarru’su dünya markasıdır diye Cumhurbaşkanı düzeyinde dükkânının açılışı yapılır ve ambargolar zincirinin bir halkasını daha kırdık denirken, hay hayda ehven’i şerdir. Dolayısıyle gidilir KOP’a üye olunur. Adal’a göre zaten çözüme kadar. (Allah duysun var mı çözüm?) Kaldı ki canımızı yakarlarsa istifa hakkımız da var… Sonuçta Eğer gerçekten KOP’a üyelik FİFA tarafından tanınmışlığı beraberinde getiriyorsa ve Türk futboluna katkısı olacaksa neden olmasın.