KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 6 dak.

Kültür-Sanatın yaşamımızda ne denli yer bulduğuna dair üzücü sonuçlar...

Oku oku bitiremedik!

Kıbrıs Postası-KADEM işbirliğinde yapılan araştırma, Kütüphane Haftası'na girdiğimiz şu günlerde Kültür-Sanatın yaşamımızda ne denli yer bulduğuna dair üzücü sonuçlar ortaya koydu…

Yayın Tarihi: 06/04/14 16:28
okuma süresi: 6 dak.
Oku oku bitiremedik!
A- A A+

Meryem Ekinci -Kıbrıs Postası

Son 3 ay içerisinde tiyatroya, sinemaya, spor karşılaşmasına gitme ve kitap okuyup bitirme alışkanlıklarının ortaya konduğu araştırma sonuçlarına göre, eğitim oranının yüksekliğiyle övündüğümüz ülkemizde "Kitap Okuma" konusunda hiç de parlak bir tablo ortaya çıkmadı.

Katılımcıların sadece yüzde 30'u son üç ay içerisinde kitap okuyup bitirdiğini belirtirken; katılımcıların yüzde 87,4'ü son 3 ay içerisinde hiç tiyatroya gitmediğini belirtti. Son 3 ayda sinemaya gidenlerin oranı ise yüzde 48,2…

Kuzey Kıbrıs Postası ile KADEM işbirliğinde yapılan araştırma, "çeşitli eğlencelere ve etkinliklere katılım" konusunda önemli veriler ortaya koydu.

12-17 Mart tarihleri arasında yurttaş olan ve olmayan toplam 304 kişiyle yapılan "telefon ile görüşme tekniği" sonucuna dayanan araştırmada, katılımcıların son 3 ay içerisinde tiyatroya gitme, sinemaya gitme, spor karşılaşmasına gitme ve kitap okuyup bitirme alışkanlıkları ortaya konuldu.

En çok sinemaya gidiyoruz

Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan insanların en büyük eğlence ve etkinlik olayı, sinemaya gitmek. Katılımcıların yüzde 51,8'i son 3 ay içerisinde hiç sinemaya gitmediğini belirtirken, sinemaya gidenlerin oranı yüzde 48,2 ile tüm etkinlikler arasında en büyük payı aldı.

Bu oran 304 kişilik katılımcı sayısına göre, 147 kişinin son 3 ay içerisinde sinemaya gittiğinin göstergesi.
Araştırma sonucuna göre sinemaya gidenlerin büyük bir çoğunluğunu ise cinsiyet bakımından kadınlar, yaş aralığı açısından ise 18 ila 24 yaş arasındaki kişiler oluşturuyor.

Son 3 ay içerisinde en az sinemaya giden kesim ise, 55 yaş ve üstü.

Tiyatro alışkanlığı devede kulak

Katılımcıların yüzde 87,4'ü son 3 ay içerisinde hiç tiyatroya gitmediğini belirtirken, tiyatroya gidenlerin oranı yüzde 12,6'da kaldı.

Bu oran 304 kişi arasında çok düşük bir sayıya denk geliyor. Oran, katılımcı sayısına göre sadece 38 kişinin son 3 ay içerisinde tiyatroya gittiği gerçeğini gözler önüne serdi.

Tiyatroya gidenler arasında sinemaya gidenler konusunda olduğu gibi ağırlığı yine kadınlar ile 18-24 yaş arası genç kesim oluşturdu. Son 3 ay içerisinde en az tiyatroya giden kesim ise yine 55 yaş ve üstü.

Kadınlar okuyor

Eğitim oranının yüksekliğiyle övünülen KKTC'de, kitap okuma alışkanlığı konusunda da parlak bir tablo ortaya çıkmadı. 304 katılımcının sadece yüzde 30,2'si, yani 92 kişi son üç ay içerisinde kitap okuyup bitirdiğini kaydetti. Kitap okumak konusunda da sinemaya ve tiyatroya gitmek konusunda olduğu gibi, kadınlar yine başı çekti. Kadınların 37,3'ü, erkeklerin ise 20,8'i son 3 ay içerisinde kitap okuyup bitirebildi.

Spora da ilgi yok

Araştırma sonucuna göre katılımcıların pek de rağbet göstermediği eğlence ve etkinlik konularından birini de spor oluşturdu. Katılımcıların yüzde 77,5'i son 3 ay içerisinde hiçbir spor karşılaşmasını gitmedi. Gidenlerin oranı ise yüzde 22,5'de kaldı ve bu durum 304 kişiden sadece 68'inin spor karşılaşmasına gittiğini gösterdi.

İlk iki cinsiyet gözetmiyor

Araştırma sonuçlarına göre kadınların büyük bir çoğunluğunun etkinlik ve eğlence unsuru sinema. Sinemanın ardından ise kitap okumak geliyor. Erkekler için de kültür ve sanata dair etkinliklerde başı sinema çekiyor. Sinemayı "kitap okuyup bitirmek" izlerken, erkeklerde tiyatroya gitmek "en az tercih edilen" kültür-sanat olaylarından biri olarak kalıyor.

Gençlerin önceliği sinema ve tiyatro

Araştırma sonucu yaş aralıkları bakımından ise sinemaya ve tiyatroya en çok giden kesimi, 18 ila 24 yaş aralığındaki gençlerin oluşturduğunu gösterdi. 18-24 yaş arasındaki kesimin sinemaya gitme oranı 71,7; kitap okuyup bitirme oranı 34,8; tiyatroya ve spor karşılaşmasına gitme oranı ise 19,6.

En çok kitap okuyanlar 25-39 yaş arası

Araştırma sonucunda göre en çok kitap okuyup bitiren kesim ise 25 ila 39 yaş arasındaki kesim oldu. 25-39 yaş arasındaki kesimin sinemaya gitme oranı 60; kitap okuyup bitirme oranı 35,8;spor karşılaşmasına gitme oranı 22,1 ve tiyatroya gitme oranı ise 15,8.

40'tan sonra tiyatro yok!

Katılımcılar arasında 40 ila 54 yaş arasını temsil eden kesimin en az tercih ettiği eğlence ve etkinlik alanı ise tiyatroya gitmek. 40-54 yaş arasındaki kesimin sinemaya gitme oranı 27,6. Bunu sırasıyla 22,4 oranlarıyla spor karşılaşmasına gitmek ve kitap okuyup bitirmek ve 5,2 oranıyla da tiyatroya gitmek izliyor.

55+ için spor karşılaşmaları favori

40 ila 54 yaş arasında olduğu gibi 55 yaş ve üstü için de sinemaya ve tiyatroya gitmek ve kitap okumak "eğlence ve etkinlik" tercihleri arasında çok düşük oranlarda kaldı. 55 yaş ve üstü için spor karşılaşmasına gitmek eğlence ve etkinlik açısından başı çekiyor. Bu oran 30,4. Bunu 17,4 oranıyla kitap okuyup bitirmek ve 4,3 oranlarıyla da tiyatroya ve sinemaya gitmek izliyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.