KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 4 dak.

Okuyucu sayımız düşük!

Okuyucu sayımız düşük!

Ülkemizde kitap okuma oranları ile ilgili hiçbir istatistiki veri olmaması nedeniyle okur oranlarıyla ilgili gerçek rakamlar bilinmese de, kitabevi sorumlularının gözlemleri okuma alışkanlığımızın az olduğu gerçeğini ortaya koyuyor. Okur – yazar sayısının çok yüksek olduğu Kuzey Kıbrıs'ta okuyucu sayısı çok düşük…

Yayın Tarihi: 06/04/14 16:34
okuma süresi: 4 dak.
Okuyucu sayımız düşük!
A- A A+

Filiz Seyis - Kıbrıs Postası

Okur – yazar oranının çok yüksek olduğu ülkemizde kitabevi sayısı da oldukça az... Zaten az olan kitabevleri, devletten hiçbir katkı almamanın yanı sıra %5 KDV uygulamasından muzdarip... Bir de toplumumuzda okur – yazar oranı yüksek olmasına rağmen kitap okuma alışkanlığının az olduğu düşünülürse, kitabevlerinin zar zor hayatta kaldığı aşikar...Başkent Lefkoşa'da bulunan Işık Kitabevi'nin sahibi Nahide Merlen ve Khora Kitap Cafe'nin sorumlusu Merter Refikoğlu ile kitap okuma alışkanlıklarımız ve kitapevlerinin sorunları hakkında konuştuk.... Kütüphane Haftası'nda, okullardaki kütüphanelerin yeniden hayata geçirilmesi mesajını veren Işık Kitabevi sahibi Nahide Merlen, toplumda kitap okuma alışkanlığının az olduğunu belirterek, insanların adını duyduğu popüler yazarları tercih ettiklerini söyledi.Khora Kitap Cafe'nin sorumlusu Merter Refikoğlu ise festivallere stand kurdukları zaman satışlarının arttığını belirterek, ucuz olduğu için tercih edilen korsan kitapların işlerini olumsuz etkilediğini ve belediye ve pazarlarında bile korsan kitapçıların yer aldığını vurguladı.

MERLEN: "GERÇEKLER KİTAPLARDADIR"

Işık Kitabevi'nin sahibi Nahide Merlen, ülkemizde kitap okuma alışkanlığının az olduğunu söyleyerek, insanların daha çok medya aracılığıyla adını duyduğu popüler yazarları tercih ettiklerini söyledi.
Çocuk kitaplarında da aynı şekilde popüler olana rağbet olduğunu belirten Merlen, "Halbuki toplumsal içerikli, güzel mesajlar veren dünya öyküleri var" dedi.

Merlen, okuma alışkanlığının artırılması için, okullarda öğretmenlerin öğrencilere kitaplar önermeleri, kitap okumaya teşvik etmeleri gerektiğini ifade etti.

"Kitap okuma alışkanlığını artırmak elimizde" diyen Merlen, okullarda kütüphanelerin yeniden hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Merlen şunları söyledi:

"Artık internette görülen herşey doğru kabul ediliyor ve başka şeylere ihtiyaç duyulmuyor. Halbuki gerçekler kitaplardadır.

Biz ders kitapları da satıyoruz. Çarkımızı ders kitaplarının katkısıyla döndürüyoruz. Hayatta kalmak için sürekli cebelleşiyoruz.

Kitapçılık al – sat olayı değil, isterim ki çok seçenek sunayım ama satamadığım her kitaptan zarar ediyorum."

REFİKOĞLU: "İNSANLAR KİTAPLARIN KENDİLERİNE GİTMESİNİ BEKLİYOR"

Khora Kitap Cafe'nin sorumlusu Merter Refikoğlu ise yaz aylarında kitap satışlarının daha durgun olduğunu, okul dönemi biraz hareketlendiğini anlattı.

Refikoğlu, festivallere stand kurdukları zaman daha çok kitap sattıklarını belirterek, "İnsanlar kitabevlerine gelmek yerine, kitapların kendilerine gitmesini bekliyor" dedi.

Kıbrıs kitaplarının ve Khora Yayınları olarak çıkardıkları kitapların ilgi gördüğünü belirten Refikoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Bir kitabevinin maddi olarak çarkını döndürmesi çok zor.

Tüm dünyada kitapevleri devletten katkı görüyor ve kitapevlerine KDV uygulanmıyor. Bizde ise devletten hiç katkı yok ve %5 KDV uygulanıyor.

Korsan kitaplar da bizi çok etkiliyor. Korsan kitapçılar her yerde. Daha ucuz oldukları için okurlar tarafından tercih ediliyorlar.

Korsan kitapçılar belediye bünyesinde festivallerde bile stand açıyor, belediye pazarlarında da yerlerini alıyorlar."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.