KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 7 dak.

Tangül:"Dünya'nın en zevkli mesleğini adamızda bitiriyoruz"

Tangül:"Dünya'nın en zevkli mesleğini adamızda bitiriyoruz"

'Kıbrıs'ta Müzisyen Olmak' Röportaj Dizisi'nin bu haftaki konuğu baterist Mustafa Tangül oluyor. 1989 doğumlu Mustafa Tangül, bateriye lise yıllarında merak saldı. Şu sıralarda Güney Kıbrıs'ta bir müzik grubu olan Tangül, 7 yıldır birçok konserde yer aldı.

Yayın Tarihi: 06/04/14 16:39
okuma süresi: 7 dak.
Tangül:"Dünya'nın en zevkli mesleğini adamızda bitiriyoruz"
A- A A+

Röportaj: Çağdaş ÖĞÜÇ - Kıbrıs Postası

Tangül, "Müzik eğitimi vermeye Türkiye'den adamıza gelen bir öğretmenden aldığım dersleri tamamladıktan Levent School'da Bateri Öğretmeni olarak iş aldığımda başladı. Müzik şu anda geçimimi sağladığım mesleğimdir."

"Bateri çaldığım süre içerisinde hiçbir müzik yarışmasına katılmadım. Ancak Güney Kıbrıs'ta son 7 yıldır birçok konserlerde performans gösterdim. Güney Kıbrıs dışında yurtdışında da iki adet Rock Festivali'nde sahne aldım. Geçtiğimiz 21 Mart'ta yine İngiltere - Essex'te 'King is Blind' isimli grupla sahne aldım."

"Zaten Kuzey kesimde yaşayıp da geçimini sadece müzikten sağlayan insan sayımız, çok iyi ve standartların üzerinde müzisyenlerimiz olmasına rağmen çok az."

"Ülkemizde sponsorluk dediğimiz olay çok zayıf hatta müzisyene hiç yok."

"Çalışmalarımı şu anda kendi kurduğum stüdyomda yapıyorum. Stüdyomu yaklaşık 1 yıl önce kurdum ve kendi çalışmalarım dışında diğer gruplara da kiralayarak, hem arkadaşlarıma yardımcı oluyorum, hem de kendi geçimim için bir destek alıyorum."

"Bildiğim kadarıyla Girne, Mağusa ve Güzelyurt'taki müzisyen arkadaşlarım stüdyo bulma konusunda ciddi sıkıntılar çekiyorlar."

"Büyük firma sahipleri genelde büyük organizasyonları ve Türkiye'den gelen sanatçıları sponsorluk açısından destekliyorlar."

1- Kendinizden kısaca bahseder misiniz? Müziğe ilginiz ne zaman başladı? Kariyer anlamında müzik hayatınız nasıl başladı? 'Müzik' mesleğiniz mi?

Adım Mustafa Tangül. Yaklaşık 10 yıldır bateri enstrümanı ile ilgileniyorum. Kariyer anlamında müzik hayatım 2006 yılı sonralarında Güney Kbırs'ta faal olan bir grup ile performans yapmaya başladıktan sonra başladı ve ardından yine Güney Kıbrıs'ta faaliyet gösteren Impalement grubuna katıldım. Şu anda halen bu grup ile ve ayrıca Kuzey Kıbrıs'taki Kanser Hastaları'na Yardım Derneği'ne yardım amacı ile kurulan Umut Orkestrası'nda baterist olarak faliyet göstermekteyim.

"Geçimimi sağladığım meslek"

Ancak müzik eğitimi vermeye Türkiye'den adamıza gelen bir öğretmenden aldığım dersleri tamamladıktan Levent School'da Bateri Öğretmeni olarak iş aldığımda başladı. Müzik şu anda geçimimi sağladığım mesleğimdir.

"Grup olarak çok iyi tepkiler alıyoruz"

2- Katıldığınız uluslararası yarışmalar var mıdır? Varsa nelerdir? Uluslararası platformlarda aldığınız tepkiler nasıl?

Bateri çaldığım süre içerisinde hiçbir müzik yarışmasına katılmadım. Ancak Güney Kıbrıs'ta son 7 yıldır birçok konserlerde performans gösterdim. Güney Kıbrıs dışında yurtdışında da iki adet Rock Festivali'nde sahne aldım. Geçtiğimiz 21 Mart'ta yine İngiltere - Essex'te 'King is Blind' isimli grupla sahne aldım.

Benim için yurtdışında sahneye çıkmak orada nasıl tepki alacağımdan çok, gittiğim yerde neler öğreneceğimdir. Yanlız ve sadece grup arkadaşlarınızın olduğu bir yerde tanımadığınız insanlardan çok şey öğrenebilirsiniz. Grup olarak ise bayağı iyi tepkiler alıyoruz. Umarım bu şekilde de yolumuza devam ederiz.

"Geçimi sağlamak, çok iyi müzisyenler olmasına rağmen zor"

3- Kıbrıs'ın kuzeyinde müzisyen olmak nasıl bir iş? Zorlukları var mı? Varsa nelerdir?

Kıbrıs'ın kuzeyinde müzisyen olmak gerçekten çok zor. Zaten Kuzey kesimde yaşayıp da geçimini sadece müzikten sağlayan insan sayımız, çok iyi ve standartların üzerinde müzisyenlerimiz olmasına rağmen çok az. Sağlayanlar da büyük bir çoğunlukla konserlerden ve canlı performanslarından çok, eğitmenlik yaparak geçimlerini sağlayabiliyorlar. Maalesef Kuzey Kıbrıs'ta performans üzerine yoğunlaşan müzisyenlere yer kalmıyor. Dünya'nın en zevkli mesleğini adamızda bitiriyoruz.

"Sponsorluk çok zayıf, hatta müzisyene hiç yok"

4- Diğer sanat dallarında sanatçılar, işlerini halka ulaştırmada zorluklar yaşıyor. Bu sonuca hem kendi gözlemlerimiz hem de sanatçılar ile yaptığımız röportajlardan ulaşıyoruz. Siz bir müzisyen olarak, yaptığınız eseri halka ulaştırma noktasında zorluklar ve sıkıntılar yaşıyor musunuz?

Maalesef ülkemizde az önce bahsettiğim gibi performans yaparak kendini geçindirecek kadar maddi gelir kazanamıyoruz. Bunun birçok sebebi olduğunu düşünüyorum. En önemlisi ülkemizde sponsorluk dediğimiz olay çok zayıf hatta müzisyene hiç yok.

Bunun yanında bar, mekan, restaurant sahipleri genellikle geceyi en iyi kar ile kapatmaya çalışıyorlar ve müşteriye reklam yapmak yerine gruplara kendi müşterilerini getirmelerini söylüyorlar. Bunlara bağlı olarak da birçok müzisyen kendilerini boş yere sahnede göstermektense ya başka alanlara kayıyorlar veya evlerinde uygun bir teklif çıkana kadar kendilerini geliştiriyorlar.

"Lefkoşa dışındaki arkadaşlar stüdyo bulma konusunda sıkıntı çekiyorlar"

5- Çalışmalarınızı nasıl yapıyorsunuz? Stüdyo bu işin vazgeçilmez parçalarından. Stüdyolara erişim şansınız nedir?

Çalışmalarımı şu anda kendi kurduğum stüdyomda yapıyorum. Stüdyomu yaklaşık 1 yıl önce kurdum ve kendi çalışmalarım dışında diğer gruplara da kiralayarak, hem arkadaşlarıma yardımcı oluyorum, hem de kendi geçimim için bir destek alıyorum.

Kendi stüdyomu kurmadan önce çeşitli stüdyolarda çalıştım. Lefkoşa'da yaşadığım için stüdyolara erişimim, ta lise yıllarından beri kolay oldu. Ancak bildiğim kadarıyla Girne, Mağusa ve Güzelyurt'taki müzisyen arkadaşlarım stüdyo bulma konusunda ciddi sıkıntılar çekiyorlar.

6- Bir diğer önemli kısım ise sponsorlar: Yaptığınız işe sponsor bulma girişiminde bulundunuz mu? Bulunduysanız aldığınız cevap ne oldu?

Ülkemizde maalesef müzik alanına sponsor bulmak çok zor. Sponsor bulmak için kapı kapı dolaşmak gerekiyor ancak tek bir müzisyene sponsorluk vermektense, büyük firma sahipleri genelde büyük organizasyonları ve Türkiye'den gelen sanatçıları sponsorluk açısından destekliyorlar.

Güney Kıbrıs'ta sponsorluk olayı bayağı düzgün bir şekilde işliyor ve verilen sponsorlukları yıl sonunda şirketler vergilerinden düşüyorlar. Kuzey Kıbrıs'ta böyle bir sistemin var olup olmadığını kimse kimseye sponsorluk vermediği için anlayamadık.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.