KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 9 dak.

"Kuzey Kıbrıs sınırları içinde kapalı kalmak..."

"Kuzey Kıbrıs sınırları içinde kapalı kalmak..."

Kıbrıs'ta Müzisyen Olmak' röportaj dizisi bu hafta Amerika'da Müzik Sanatları Doktorası'nı tamamlayarak adaya dönen Dr. Ahmet Sönmezler'i konuk ediyor.

Yayın Tarihi: 13/04/14 12:49
okuma süresi: 9 dak.
"Kuzey Kıbrıs sınırları içinde kapalı kalmak..."
A- A A+

Röportaj: Çağdaş ÖĞÜÇ - Kıbrıs Postası

1983 doğumlu Dr. Ahmet Sönmezler, Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde başladığı kariyerine, Amerika'da yaptığı Master ve Doktora öğretimi ile devam etmesinin ardından ülkesi Kıbrıs'a geri dönen müzisyenlerimizden...

Dr. Sönmezler, "Müzik kariyerim Amerika'daki Berklee Müzik Koleji'nde öğretmen olan Bruce Saunders, Rick Peckham, Robin Stone, Scotty Johnson ve dünyaca meşhur gitarist Steve Vai ile çalışarak 'Steve Vai Specialist' sertifikasını tamamlayarak devam etmiştir."

"Dünyaca meşhur gitarist David Russell'in dinleyiciler arasında bulunduğu bir konserimde Carlo Domeniconi'ye ait Koyunbaba adlı çaldığı esere yaptığı "Ahmet, eğer bütün çaldığın eserleri Koyunbaba gibi harika bir duygu, his, ton ve ifade güçü ile icra edersen, önünde çok güzel bir kariyer olacaktır" yorumu beni cok mutlu etmiştir"

"Kuzey Kıbrıs gibi her küçük toplumda olabilecek bazı avantajların yanısıra müzik ve sanat adına da bazı engeller ve zorlukların olabilmesi tabii ki de kaçınılmazdır. Bana eğer bu soruyu birkça yıl önce yöneltmiş olsaydınız, en büyük zorluğun gerekli ekipman, materyal ve bilgiye ulaşabilme olduğunu söylerdim. Ancak günümüzün geldiği noktada o yöndeki sıkıntıları bir nevi aştığımızı düşünmekteyim. Şu sıralar gözlemlediğim en büyük zorluk Kuzey Kıbrıs sınırları içerisinde kapalı kalıp , sanat ve kariyer açısından dış ülkelere erişebilirliğin zor veya sınırlı olmasıdır."

"Ben de tabii ki diğer müzisyen ve sanatçılar gibi kendi yaptığım çalışmaları ve icra ettiğim birçok eseri belirli kitlelere ulaştırmakta zorluklar çekmiyor değilim. Ancak, eğer söz konusu sadece Kuzey Kıbrıs gibi küçük bir toplum ise, belirli kitlelere erişebilmenin büyük şehirlere ve ülkelere oranla bir nevi daha kolay olduğunu düşünmekteyim."

"Bireysel klasik gitar çalışmalarını ve kayıtlarımı kendi evimde bulunan özel stüdyomda yapmaktayım."

"Dünyaca ünlü birçok klasik gitarist ile çalışma imkanı"

1- Kendinizden kısaca bahseder misiniz? Müziğe ilginiz ne zaman başladı? Kariyer anlamında müzik hayatınız nasıl başladı? 'Müzik' mesleğiniz mi?

İsmim Ahmet Sönmezler, 1983 Lefkoşa doğumluyum. Müziğe ilgim 5 yaşında piyano ile başlayıp 12 yaşında klasik gitarla devam etmiştir. Kariyer anlamında müzik hayatım Doğu Akdeniz Üniversitesi Müzik bölümünü kazanıp o bölümden bölüm birinciliğiyle mezun olarak başladı.

Müzik kariyerim daha sonra Amerika'nın en eski konservatuvarı olan Johns Hopkins Üniversitesi'nin Peabody Konservatuarı'nda 'Master of Music' derecesini ve yine Amerika'daki Arizona Üniversitesi'nin Müzik Okulu'nda 4.00 tam genel ortalamayla gitar performansı üzerine Müzik Sanatları Doktorası'nı tamamlayarak devam etmiştir.

Müzik kariyerim yine Amerika'daki Berklee Müzik Koleji'nde öğretmen olan Bruce Saunders, Rick Peckham, Robin Stone, Scotty Johnson ve dünyaca meşhur gitarist Steve Vai ile çalışarak 'Steve Vai Specialist' sertifikasını tamamlayarak devam etmiştir. Kıbrıs, Türkiye, İtalya, Avusturya ve Amerika gibi birçok ülkede konserler ve eğitimler vererek müzik kariyerime devam etmiş, Sergio Assad, Odair Assad, Eduardo Fernandez, Paul Galbraith, David Russell ve Manuel Barrueco gibi birçok dünyaca meşhur klasik gitarist ile de çalışma fırsatı elde etmişimdir.

Şu an müzik kariyerime Kuzey Kıbrıs'ta devam etmekte, Yakın Doğu ve Doğu Akdeniz Üniversiteleri'nde gitar öğretim görevlisi olarak çalışmaktayım. Müzik mesleğimdir...

"David Russell'in yorumu beni çok mutlu etti"

2- Katıldığınız uluslararası yarışmalar var mıdır? Varsa nelerdir? Uluslararası platformlarda aldığınız tepkiler nasıl?

Katıldığım uluslararası yarışmalar vardır. Bu yarışmalardan bazıları Amerika'da düzenlenen Norman Sholin Guitar Competition ve Annual Beeston Memorial Guitar Competition'dır.

Uluslararası platformda aldığım tepkiler oldukça olumludur. Hatta dünyaca meşhur gitarist David Russell'in dinleyiciler arasında bulunduğu bir konserimde Carlo Domeniconi'ye ait Koyunbaba adlı çaldığı esere yaptığı "Ahmet, eğer bütün çaldığın eserleri Koyunbaba gibi harika bir duygu, his, ton ve ifade güçü ile icra edersen, önünde çok güzel bir kariyer olacaktır" yorumu beni cok mutlu etmiştir.

"Kuzey Kıbrıs sınırları içinde kapalı kalmak..."

3- Kıbrıs'ın kuzeyinde müzisyen olmak nasıl bir iş? Zorlukları var mı? Varsa nelerdir?

Kıbrıs'ın kuzeyinde müzisyen olmak bence çok güzel bir duygudur. Bir müzisyenin sanatını öncelikle kendi doğduğu ülkede ve kendi toplumuna sunabilmesi kadar mutluluk verici birşey olmasa gerek...

Kuzey Kıbrıs gibi her küçük toplumda olabilecek bazı avantajların yanısıra müzik ve sanat adına da bazı engeller ve zorlukların olabilmesi tabii ki de kaçınılmazdır. Bana eğer bu soruyu birkaç yıl önce yöneltmiş olsaydınız, en büyük zorluğun gerekli ekipman, materyal ve bilgiye ulaşabilme olduğunu söylerdim. Ancak günümüzün geldiği noktada o yöndeki sıkıntıları bir nevi aştığımızı düşünmekteyim. Şu sıralar gözlemlediğim en büyük zorluk Kuzey Kıbrıs sınırları içerisinde kapalı kalıp, sanat ve kariyer açısından dış ülkelere erişebilirliğin zor veya sınırlı olmasıdır. Bu kapalılık, tanınmamışlık ve ada sınırları nedeniyle yurtdışı ile devamlı surette irtibat halinde olup, devamlı surette konserler, workshoplar veya dersler vermek diğer tanınmış şehirlere ve büyük ülkelere oranla çok daha zordur.

Ancak geldiğimiz noktada ve içerisinde bulunduğumuz teknolojik gelişmeler, avantajlar, internet, kontaklar veya benzeri olanaklar sayesinde Kuzey Kıbrıs'ın dış duvarlarını yıkıp dünyaya açılmanın ve ulaşmanın mümkün olduğunu düşünmekteyim. Ülkemizde şimdilik bunu başarma şansına erişmiş cok az sayıda müzisyenimiz olsa da, bunu başarabilecek kapasitede olan birçok müzisyenimizin olduğunu düşünmekte, müziğimizin ve sanatımızın gücüyle Kuzey Kıbrıs'ta yaşamanın getirdiği zorlukları ve engelleri zamanla aşıp sesimizi dünyaya daha da çok duyuracağımız inancındayım.

"İnternetin sağladığı büyük avantajlar"

4- Diğer sanat dallarında sanatçılar, işlerini halka ulaştırmada zorluklar yaşıyor. Bu sonuca hem kendi gözlemlerimiz hem de sanatçılar ile yaptığımız röportajlardan ulaşıyoruz. Siz bir müzisyen olarak, yaptığınız eseri halka ulaştırma noktasında zorluklar ve sıkıntılar yaşıyor musunuz?

Ben de tabii ki diğer müzisyen ve sanatçılar gibi kendi yaptığım çalışmaları ve icra ettiğim birçok eseri belirli kitlelere ulaştırmakta zorluklar çekmiyor değilim. Ancak, eğer söz konusu sadece Kuzey Kıbrıs gibi küçük bir toplum ise, belirli kitlelere erişebilmenin büyük şehirlere ve ülkelere oranla bir nevi daha kolay olduğunu düşünmekteyim.

Yine internetin sağladığı büyük avantajlar sayesinde birçok müzisyen ve sanatçının kendi çalışmalarını gereken mercilere ve kitlelere doğru çalışmalar yaparak ve çabalayarak ulaştırılabielceği düşüncesindeyim...

"Kayıtlarımı, evimde bulunan özel stüdyomda yapıyorum"

5- Çalışmalarınızı nasıl yapıyorsunuz? Stüdyo bu işin vazgeçilmez parçalarından. Stüdyolara erişim şansınız nedir?

Bireysel klasik gitar çalışmalarını ve kayıtlarımı kendi evimde bulunan özel stüdyomda yapmaktayım. Ancak müzik grubum Öldüren Şampanya ile yaptığımız çalışmalar genellikle daha büyük ve daha kapsamlı stüdyolarda gerçekleşmektedir. Ülkemizde stüdyolara erişim şansımız oldukça iyidir.

6- Bir diğer önemli kısım ise sponsorlar: Yaptığınız işe sponsor bulma girişiminde bulundunuz mu? Bulunduysanız aldığınız cevap ne oldu?

Şimdiye dek herhangi bir sponsor bulma girişiminde bulunmadım ancak bünyelerinde gitar artisti olduğum Los Angeles, California'da bulunan Price Rubin and Partners müzik kuruluşu ve özel olarak davet aldığım festival yetkilileri sayesinde yurtdışındaki gerekli sponsor ihtiyaçlarımı gidermekteyim.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.