KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 8 dak.

1. Uluslararasi Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu'na Telsim'den de destek

1. Uluslararasi Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu'na Telsim'den de destek

Akdeniz Köyü Kalkındırma, Çevreyi Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu'na Telsim de iletişim desteği veriyor. 22 Eylül tarihine kadar sürecek olan sempozyum kapsamında, uluslararası sanatçılar Akdeniz köyünde biraraya gelerek, İsveçli arkeologların 1929 yılında yaptıkları kazıda buldukları Arkaik Dönem'e ait pişmiş topraktan yapılan eserlerin eşini yapıyor.

Yayın Tarihi: 11/09/14 10:33
okuma süresi: 8 dak.
1. Uluslararasi Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu'na Telsim'den de destek
A- A A+

Bugüne kadar dünyada benzeri yapılmamış bir projeyi hayata geçirecek olan 41 değerli sanatçı Akdeniz köyünde biraraya gelerek, Arkaik döneme ait heykellere yeniden can vermek için çalışmalarına başladı. Proje sorumlusunun Rauf Ersenal, Kuratörünün de Ayhatun Ateşin olduğu sempozyuma katılan sanatçılar, Çin hükümdarı Qin Shiluang'ın mezarında bulunan ve M.Ö 750-500 yılları arasındaki tarihi yansıtan eserlerin eşlerini üretiyorlar. Proje ile bin tanesi Güney Kıbrıs'ta, bin tanesi de İşveç'te bulunan 2 bin tane heykelin ait oldukları topraklara yeniden kazandırılması hedefleniyor.

SANATÇILAR HARİKA BİR DOĞADA BÜYÜLEYİCİ BİR TARİHE YENİDEN CAN VERİYOR

Akdeniz köyünde biraraya gelen 41 sanatçı, geleceğe taşınacak büyük bir projenin parçası olmaktan dolayı mutluluk ve heyecan duyuyor. Farklı kültürden sanatçıların buluştuğu etkinlik kapsamında Akdeniz'de açık bir alanda gerçekleşen üretim çalışmalarına yerli halk da yoğun ilgi gösteriyor. Arkaik dönemin ruhunu yerli halkla birlikte hissettiklerini kaydeden katılımcılar, hem akademisyenleri, hem sanatçıları hem de halkı buluşturan etkinliği büyüleyici bulduklarını dile getirdiler. Katılımcılar dünyada bir ilk olan proje hakkında görüş ve duygularını şöyle aktardı:

NURHAYAT YENİCE (Heykeltraş-Sanat Eğitimcisi-Akademisyen- Türkiye): Kıbrıs'ın enerjisinin çok dişi olduğuna inanıyorum. Ben Amazonlar diyarı Smyrna'dan geliyorum. Davet edildiğimde Arkaik gülümsemenin içime yerleşeceği duygusuna kapılmıştım. Smyrna'dan havalandığımda o gülümse ruhuma aktı ve geldiğim günden beri hep benimle. Burada arkaik atalarımızla buluştuk. Buradaki ilk denememi bir tanrıçayla yapmak istedim. Burada bir Ayia İrini tanrıçası yeniden canlanıyor. Bunu pişirmek ve kalıcı hale getirmek için büyük bir heyecan duyuyorum.

Arkaik kültürünün yeniden can bulmasına ve yaşatılmasına dair yapılan ve akademisyenlerle birlikte halkın doğrudan katılımıyla gerçekleşen organizasyonun bu anlamda dünyada bir ilk olduğunu düşünüyorum. Tarifsiz bir heyecan, coşku ve dayanışma örneği yaşıyoruz. Bunun tadının baki kalacağını hissediyorum. İnanıyorum ki bu etkinliğin yansıması büyük olacak ve gelişerek devamı gelecek. Bu etkinliği ve arkaik dönemin ruhunu 7'den 70'e herkesin hissetmek istemesi ümit verici.

FAHİMEH HEYDARİ ( Seramik Sanatçısı-İran): Arkaik döneme ait eserleri yeniden canlandırmak ve bu sayede Akdeniz köyüne ve köydeki önemli tarih ile muhteşem doğaya dikkati çekmek fikrini çok beğendim. Bu fikir doğrultusunda düzenlenen sempozyumda farklı kültürlerden sanatçı arkadaşlarla birarada üretirken onlardan müthiş bir enerji alıyorum ve bu yüzden hiç yorgun hissetmiyorum. Bununla birlikte halkın bu doğal ortamda bize katılıp, işlerimizi gözlemleme, hatta kendilerinin de üretme şansı bulmaları bence bu etkinliğin en güzel yanlarından biri.

MARUTA RAUDE (Porselen Sanatçısı- Letonya): Benim için çok ilginç bir deneyim. Binlerce yıl öncesine ait burada bulunan eserlerin kopyasını üreterek, onlara yeniden hayat vermek çok heyecan verici bir deneyim. Birçok ülkeden sanatçı arkadaşlarımızla ortak bir amaç için burada buluşmamız harika bir duygu. Açık bir alanda Akdeniz köyünün huzurlu ve etkileyici doğasında üretim yapmak büyüleyici bir duygu.

VALENTINS PETJKO (Seramik Sanatçısı- Letonya): Böylesine güzel ve etkileyici bir etkinliğe davet edildiğim için çok mutluyum. Akdeniz insanı çok sıcak, samimi ve misafirperver. Burada mükemmel bir organizasyonla karşılaştık. Buradaki herkes müthiş bir dayanışma ve özveriyle çalışıyor. Akdeniz köyünde yapılan kazı sonucunda çıkarılan eserlerin aynısını yıllar sonra bulundukları bölgede üretmek çok heyecanlı bir duygu.

KAAN CANDURAN (Seramik Sanatçısı-Türkiye) : Uluslararası niteliği olan çok farklı ve güzel bir organizasyon. Hem bölge halkından hem de Kıbrıs'ın birçok yerinden ziyaretçi geliyor. Akdeniz köyünün çocukları her gün bizimle beraber. Bizim yaptıklarımız seyrediyorlar. Zaman zaman çamuru alıp onlar da ufak tefek birşeyler yapıyorlar. Cumartesi günü onlar için özel olarak hazırlanmış bir atölye çalışmamız olacak. Buradaki sanatçı arkadaşalarımızla karşılıklı etkileşimlerimiz de çok iyi. Binlerce yıl önce burada yapılmış eserlerin yeniden üretilmesi, Akdeniz köyüne farkındalık yaratılması ve bunun sonucunda bir müze kurulması amaçlarını çok önemli buluyorum. Sempozyumun amacına ulaşacağına inanıyorum.

ŞENOL ÖZDEVRİM (Ressam- Heykeltraş- KKTC): Bölgenin turizm alanında kalkınıp, gelişmesi için çok faydalı bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Etkinlilk sonrasında ülkemize toplumumuzun kültür ve sanatla kalkınması için ihtiyaç duyulan bir müze kazandırılması planlanıyor. Bölge halkının buradaki etkinliğe ilgi duyması, onların sanata olan ilgisini artıyor ve bu sayede belki de birçok çocuk kendine kazanç sağlayabilecek bir meslek sahibi olmak için ilk adımı atmış oluyor.

AYÇA AKARCAN (Ressam, seramik sanatçısı ve heykeltraş-KKTC): Bu etkinlikteki en genç sanatçı benim. Sanatçı kimliğimle katıldığım ikinci etkinlikte farklı ülkelerden gelen sanatçıların tekniklerini gözlemliyor ve onlardan fikir alarak kendimi geliştiriyorum. Buradaki köy halkından büyük bir ilgi görüyoruz, bizi izliyorlar ve zaman zaman bizimle birlikte çalışıp, üretiyorlar. Bu onların kendilerini geliştirmesi için de harika bir fırsat. Burada Arkaik dönemin ruhunu hep birlikte hissediyoruz. Burada üretirken, yaratacağımız eserlerin figürlerinden, kıyafetlerinden onlarla bir bağ kuruyor ve tarihi ruhumuzda hissediyoruz. Harika bir mekanda büyüleyici bir iş yapıyoruz.

Telsim'in de iletişim desteğinde bulunduğu sempozyum ile Akdeniz köyü ve dolayısıyla Kıbrıs'ın uluslararası platformda kültür ve sanat yolu ile tanıtılması ve yapılacak işlerle ilgili bir müze açılması hedefleniyor. Mısır, Letonya, İran, Romanya, Bulgaristan, Türkiye ve Kıbrıs'tan 41 sanatçının biraraya geldiği sempozyum kapsamında 13 ve 18 Eylül tarihlerinde fırınlama işlemi yapılacak. 18 Eylül'deki üretim çalışması yerli halkın da katılımına açık özel bir atölye çalışması şeklinde gerçekleşecek. 19 Eylül'de Nezih Başgelen tarafından yapılacak Neolitikten Arkaik'e konulu sunumun ardından ise yapılan eserler 20 Eylül'de Akdeniz Kilisesi'nde düzenlenecek etkinlikle sergilenecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.