KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 4 dak.

Bibliotheque "Surlariçi'ne saygı duruşu" ile hizmete girdi

Bibliotheque "Surlariçi’ne saygı duruşu" ile hizmete girdi

Surlariçi'nin tarihi dokusu, "saygı duruşu"sloganı ile yeni bir mekan ile buluştu.Bibliotheque düzenlenen açılış partisi ile hizmete girdi. Açılışta, Ezginin Günlüğü ve ünlü İngiliz Grubu High on Hells (HOL) sahne aldı.

Yayın Tarihi: 13/09/14 11:29
okuma süresi: 4 dak.
Bibliotheque "Surlariçi’ne saygı duruşu" ile hizmete girdi
A- A A+

Kıbrıs Postası - Eniz ORAKCIOĞLU

Bibliotheque1500 metrekarelik kapalı alanı ve içerisindeki çeşitlilikle Kuzey Kıbrıs'ın eğlence anlayışına yeni bir soluk getiriyor. Aynı anda, kafe, restoran, bar, club, sergi salonu, sahne ve alışveriş mekânı olarak hizmet verecek olan Bibliotheque, düzenlenen basın toplantısı ve açılış partisi ile hizmete girdi. Basın toplantısındailk konuşmayı Ulvi Yaman yaparken, Başbakanlık Yardımcılığı Kültür ve Sanat Danışmanı Süleyman Akosman ve son olarak da Çağrı Çerkez söz alarak Bibliotheque hakkında basını ve açılışa gelenleri bilgilendirdi.

Her taşta farklı bir el

Bibliotheque, Lefkoşa Surlariçi'nin tam "orta noktasında", kentin tarihi, kültürel dokusuna saygılı, uluslararası standartlarda çağdaş bir restorasyon uygulaması,tarihi dülger dükkânlarının restorasyonuyla yeniden işlevlendirilerek Lefkoşa ve Kuzey Kıbrıs'a kazandırılan eğlence, kültür ve yaşam merkezi. Yüzde 100 Kıbrıslı Türk eseri, yüzde 100 Kıbrıslı Türk sermayesi. Fakat aynı zamanda gerçek birçok kültürlü, çok uluslu kollektif çalışma. Gördüğünüz her taşta, her objede farklı uluslardan kişilerin el emeği göz nuru olan tarihi bir mekân, CeyBross'tan Lefkoşa'ya armağan edilmiştir.

Surlariçi yeniden hayat buluyor

Bibliotheque, dünyadaki trendlerin aksine, yakın zamana kadar el atılmamış ve zamanın tahribatına terk edilmiş Tarihi Lefkoşa Surlariçi bölgesinin yeniden hayat bulmasının "ilk kalp atışları" olarak doğdu. Bibliotheque, Sn. Erdoğan Şeniz liderliğinde, Yücem Şeniz'ineşsiz hayal gücü, Çetin Şeniz'inbüyük desteği ile harekete geçen CeyBross'un Lefkoşa'daki cesur yatırımcı vizyonunungenç bir ekibin yaratıcı enerjisi ve heyecanıyla oluşturduğu eşsiz bir bileşimin ürünü olarak hayat buldu.

Surlariçi bölgesinin merkez noktası

Bibliotheque ismi verilenbinanın birçok tarihi olay ve dönemlere şahit olmuş olan Surlariçi bölgesinin içerisinde 1930'lara ait bir yığma yapıdır. Tarihinin, yapı ve dokusunun yanı sıra binanın en önemli değerlerinden biri ise, binanın Bandabulya tarafına bakan Güney cephesinin köşesi, Güney tarafı da dahil olmak üzere 11 adet burçtan oluşmuş olan Lefkoşa Surlariçi bölgesinin merkez noktası olmasıdır. Dolayısı ile binanın tüm mimari değerlerinin ve içerisinde oluşacak olan fonksiyonların yanı sıra, henüz tarafımızdan hiç bir müdahale yapılmaya başlanmadan dahi, yalnızca bu sebepten dolayı bile ziyaret edilmeye değecek bir öneme sahip olmaktadır.Böylesine önemli konumda ve değerde olan bir yapının içerisinde yapılacak olan her bir müdahale çok önemli olacağından dolayı projeyi mimarlar, iç mimarlar, inşaat, elektrik ve mekanik mühendisinden oluşan geniş çaplı bir ekip ile profesyonel bir şeklinde çalışarak yürütüldü.

Sanata ve sanatçıya değer veren mekan

Bibliotheque'in sanata ve sanatçıya çok özel bir değer verdiğini mekânda dolaşırken hissedebilirsiniz. Zeminde, camlı mekânda Kıbrıslı Türk heykel sanatçısı SevcanÇerkes'in "Kıbrıslı Figürleri" gülümsüyor ziyaretçiler. Duvarlarımızı ise yine bir başka Kıbrıslı Türk sanatçının Feryal Sükan'ın resimleri yer alıyor. Zaman içerisinde daha da çeşitlenecek biçimde sanatçıların yapıtları mekânımızı süsleyeceği Bibliotheque dün sevenleri ile buluştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.