KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 7 dak.

Ledra Art'ta her yaş için sanat!

Ledra Art'ta her yaş için sanat!

Ledra Art Koordinatörü, Elementer Piyano Eğitmeni ve Jazz Solisti Nihan Görgü ile Ledra Art'ı ve sanatın yaşamdaki yerini konuştuk…

Yayın Tarihi: 14/09/14 11:13
okuma süresi: 7 dak.
Ledra Art'ta her yaş için sanat!
A- A A+

Kıbrıs Postası - Çağdaş Öğüç

Ledra Art, Kıbrıs'ta iki genç idealist müzisyenin (Ertem Nalbantoğlu (Phd) ve Hüseyin Altan) girişimleri ile,sanat olgusunun, bireylerin gerek eğitim sürecinde, gerekse okul sonrası yaşamlarında daha fazla ve nitelikli bir biçimde bulunması gerektiği düşüncesinden yola çıkarak hayat buldu.

Kıbrıs'ta amatör ve profesyonel sanat ve müzik eğitimi almak isteyen her yaştan bireye en iyi olanakları sunmak için yola çıktıklarını kaydeden Görgü, çeşitli bilimsel sunumlar, görsel ve işitsel materyallerle sanat dallarını ve ilgili konulardaki nitelikli eserleri, sanatsal ve felsefi yanlarıyla topluma tanıtmak ve güzel sanatlar bağlamında Kuzey Kıbrıs'ta çağdaş ve nitelikli bir toplumsal bilinç oluşturmanın amaçları olduğunu kaydetti.

Ledra Art, Piyano, keman, gitar, flüt, çello, viyola, viyolonsel, bas gitar, elektro gitar eğitimleri, bateri fotoğrafçılık, seramik, resim, temel tasarım kursları, koro kursları, grafik tasarım eğitimi yanısıra rock school eğitimi ve Orff eğitimi ile de öne çıkıyor.

Orff Eğitimi nedir?

Orff Schulwerk (Orff Öğretisi) Alman besteci ve müzik pedagogu Carl Orff'un geliştirdiği, daha sonra tüm gelişmiş ülkelere yayılmış olan çağdaş bir müzik eğitim yöntemidir. Bu yöntem okul öncesi çocuklarına yönelik çok etkili müziksel öğrenme sağlaması yanında çocuğun sosyal, zihinsel ve bedensel gelişimini ve yaratıcılığını olumlu yönde desteklemektedir. Orff yöntemiyle öğrenciler anadillerindeki sözcüklerden yola çıkarak ritime, buradan da oyunlu şarkılar ve Orff çalgılarıyla çok sesli müzik yapmaya kadar çeşitli karmaşık becerileri oynayarak öğrenmektedirler. Orff Öğretisi ilkokul ve ortaokulda hatta Avustralya'da üniversite düzeyindeki öğrencilere de uygulanabilir bir yöntem olmasından dolayı dünyada büyük ilgi görmektedir.

Görgü, Orff eğitiminin 3 yaştan itibaren, 6 yaşa kadar vurmalı çalgılarla, melodi tekrarlarıyla ritmik çalışmalarla müziğe giriş eğitimi olduğunu ifade ederek, çocuklar arasındaki iletişimi iyileştirmesi, çocukların kendilerini ifade etmelerine yararlı olması açısından eğitimde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti…

"Ders gibi değil de oyun gibi…"

Bir ders gibi değil de oyun gibi ritimleri içselleştirerek eğitimin verildiğini, çocuk bireylerin gelişiminde Orff Eğitimi'nin önemine de işaret eden Görgü, eğitimin, bireyin özgüvenleri için de çok yararlı olduğunu kaydetti.

Görgü sözlerine şöyle devam etti: "Yüzde 90 çocukları kabul ediyoruz. Çok fazla kriter aramıyoruz. Kriter aramanın biraz eski bir düşünce şekli olduğunu düşünüyoruz. Biz de genel denemeleri yapıyoruz ama imkansız olmadığı sürece çocuğu kabul etmeme gibi bir duruşumuz yok. Müzik iletişim kurmayı, disiplini ve sabrı anlatır. Çocuk birey, sahne deneyimi elde ederler.

Alkış ve takdiri öğrenirler. Esas olarak zihinsel gelişime çok faydalıdır. Piyanoda iki farklı anahtarı okumayı öğrenir. Bizim yaşlarımız için kolay gibi görünse de, çocuk yaşta bu süreç, beyin gelişimini inanılmaz hızlandırıyor."

Genelde 3.5 – 4 yaştan itibaren müzik eğitiminin başlayabileceğini kaydeden Görgü, bireyin arabada çalan müziği taklit etmeye çalışması, dans etme eğilimi olması durumunda orf eğitimi, gitar, piyano, perküsyon gösterilmesi gerektiği ve çocuk bireyin kafasında tasarladığı şeyin daha fazla somutlaşmasının gerekli olduğunu belirtti.

Çocuğun ilgi alanına, amacına ve kapasitesine göre yönlendirmeler de yapıldığını kaydeden Görgü, yaşı küçük olan bireyler için, enstrüman teklifleri de yaptıklarını ancak çocuğun çalmak istediği bir enstrüman varsa da o şekilde yönlendirme yaptıklarını belirtti.

Hangi yaş aralıklarına eğitim veriliyor?

Görgü "önceden biraz gitar çalmış, bankacı öğrencilerimiz de var mesela. Çok az bilgiyle bir enstrüman çalan ve daha fazlasını isteyen öğrencilerimiz var. Daha önce müzik deneyimi olmamış öğrencilerimiz de var. Güzel Sanatlar Lisesi'ne katılmaya karar vermiş öğrencilerimiz de vardır. Aynı zamanda, yurt dışında eğitim almayı düşünen ve iyi başarılara imza atmış öğrencilerimiz de mevcuttur. Ayrıca, DAÜ ve YDÜ Müzik Öğretmenliği bölümlerine de öğrenci hazırlıyoruz" dedi.

Resim, Temel tasarım, Grafik Tasarım ve Fotoğrafçılık

Resim için bir büyük yaş bir de küçük yaşlar için sınıflarımız var. Temel tasarım daha büyük yaştaki ve yetişkinler içindir. Grafik Tasarım kursları için başlangıç ve ileri seviye eğitimlerimiz de mevcuttur. Fotoğrafçılık için 3 aylık belli bir müfredat vardır ve o uygulanır.

Rock School

1991 yılında İngiltere'de kurulan, dünyanın ilk ve tek uluslararası Pop&Rock sınav kuruludur. İngiltere dışında on sekiz ülkede aktif olan organizasyon; öğrenciler, öğretmenler, amatör ya da profesyonel tüm müzisyenler için sınavlar düzenleyerek uluslar arası geçerliliği olan bir sertifika alma ve seviyelerini belgelendirme imkanı sağlar. Aşamalı sınavlar hazırlık aşamasından başlayıp 8. Aşamaya kadar giden sertifika sınavlarından oluşur. Aşamalı sınavlar; sertifika, performans sertifikası ve band sınavları olmak üzere 3 bölüme ayrılır. ABRSM sınavlarında olduğu gibi Rockschool aşamalı sınavları da GCE O'level'e denk sertifika sunan sınavlardır.

Çalışma saatleri nedir?

Görgü, "çalışma saatlerimiz hafta içi saat 14:00'ten 20:00'ye, hafta sonu ise 10:00'dan 18:00'e kadardır. Öğrenciye, öğretmene ve kuruma uygun olarak bir zaman seçilir ve çalışmalar o şekilde yapılır. Öğrencilerimizin okul zamanı genelde saat 4'ten sonra, okuldan geldikten ve biraz dinlendikten sonra çalışmalarımızı yapıyoruz."

Bahar ve Güz Dönemleri'nde konser

Görgü sözlerine, "öğrencilerimizin sahne deneyimini edinebilmesi için hem Bahar hem de Güz dönemi konserlerimiz oluyor. Şubat tatilinde kamplarımız olur." diyerek sözlerine son verdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.