KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 7 dak.

Karabiber: "Hedefimize ulaştık"

Karabiber: "Hedefimize ulaştık"

Kıbrıs Tiyatro Festivali Komite Başkanı Kıymet Karabiber, festivali Kıbrıs Postası'na değerlendirdi ve "Lefkoşa Belediye Tiyatrosu'nun tüm çalışanları gece gündüz çalıştı. Festival Komitesi Başkanı olarak en büyük şansım işi bilen ekiple çalışmaktı. Başarmanın tadını ve keyfini çıkarıyoruz" dedi.

Yayın Tarihi: 07/10/14 10:28
okuma süresi: 7 dak.
Karabiber: "Hedefimize ulaştık"
A- A A+

1 ay boyunca, Eylül ayında sadece Tiyatronun konuşulup yazıldığını, yalnızca Kıbrıs basınında değil Türkiye basınında da festivale büyük önem verildiğini anlatan Karabiber, 12.Kıbrıs Tiyatro festivalinin hedefine ulaştığını kaydetti.

Kıbrıs Postası - Hasan YIKICI

Kıbrıs Tiyatro Festivali geçtiğimiz hafta sona erdi. Her yıl Eylül ayında düzenlenen ve toplumun geniş kesimleri tarafından da yoğun ilgi gören festival bu yıl da kendisinden çok söz ettirdi.

Uzun yıllardır ülkemizin önemli tiyatro sanatçılarından Yaşar Ersoy'un yürüttüğü Tiyatro Festivali Komite Başkanlığı'nı bu yıl devralan Kıymet Karabiber, Kıbrıs Postası'na 12. Tiyatro Festivali'ni değerlendirdi.

"Ben bunun yük olduğunu elbette hiç düşünmedim ve festivalin yapılması gerekliliğine inanan bir ekip hazır beklerken festivali gerçekleştirmemek için hiçbir engel yoktu" şeklinde konuşan Karabiber, en büyük şansının genç ve işi bilen bir ekip ile çalışması olduğunu söyledi.

Tiyatroya ilginin her geçen yıl artmakta olduğunun ifade eden Karabiber, LTB Meclis Üyeleri ve LTB Başkanı Mehmet Harmancı'nın belediyedeki mali sıkıntılara rağmen festivali samimi bir şekilde sahiplendiklerini de ifade etti.

Yüzleşmek için tiyatro

"Yüzleşmek için tiyatro" dediklerine dikkat çeken Karabiber, bu amaçlarına da ulaştıklarını kaydetti.

Karabiber, daha güzel bir dünya yaratmada tiyatronun önemine de dikkat çekerek, "Bu noktada Eylül ayında tiyatro festivalini gerçekleştirirken Lefkoşa Belediye Tiyatrosu olarak sezon içinde de oyunlarımızla seyircimizin söyleyemediği; haykıramadığı rezillikleri, yolsuzlukları, nemelazımcılıkları, bananecilikleri, bencillikleri vs tiyatroyla anlatmaya çalışıyoruz" dedi.

İşte 12. Kıbrıs Tiyatro Festivali Komite Başkanı Kıymet Karabiber ile yaptığımız söyleşi:

12.'si gerçekleşen Tiyatro Festivali'nin komite başkanı olarak genel bir değerlendirme yapacak olursanız, neler söylemek istersiniz?

"Tiyatro sanatının gücüne bir kez daha tanıklık ettik. 1 ay boyunca seyirci Tiyatro Festivali'ne coşkuyla katılım gösterdi. Festival biletleri 5 gün içinde tükenmişti. Türkiye'nin en iyi tiyatro ekiplerini seyirciyle buluştururken, Lefkoşa Belediye Tiyatrosu 2 oyunla festivalde yer aldı. 'Kayıp' oyunu festivalde prömiyerini gerçekleştirirken 'Kıbrıs Rumca Küstüm Türkçe Kırıldım' son kez sahnelendi...

12.Kıbrıs Tiyatro Festivali'nde repertuvarda çok güzel bir seçki yapıldı. Türk Tiyatrosu'nun en başarılı sanat insanlarını tanımak, seyirciyle tanıştırma fırsatını bulduk. Festivalde 10 oyun 11 temsil gerçekleştirdik... 1 ay boyunca Eylül ayında sadece Tiyatro konuşuldu, yazıldı...

Sadece Kıbrıs basınında değil Türkiye basınında da festival büyük yer aldı. Anlamak için tiyatro. Anlatmak için tiyatro. Anlaşılmak için tiyatro. Anlaşmak için tiyatro..Yüzleşmek için tiyatro dedik ve 12. Kıbrıs Tiyatro Festivali hedefine ulaştı."

"Başarmanın tadını çıkarıyoruz"

Uzun zamandır komite başkanlığını Yaşar Ersoy yapmaktaydı. Geçen seneki festivalin son oyununda yaptığı konuşmada artık yavaş yavaş geri çekileceğinin sinyallerini de verdiğini hatırlıyorum. Bu yıl Yaşar Hoca'nın bıraktığı yerden yükü siz sırtlandınız. Festival başlamadan önce ve bittikten sonra neler hissettiniz?

"11 yıl Yaşar ağabey Lefkoşa Belediye Tiyatrosu ile birlikte festival komite başkanlığını yürütmekteydi ve geçen yıl festival kapanışında artık seneye festivali tamamen bizlere devredeceğini açıklamıştı. Ben bunun yük olduğunu elbette hiç düşünmedim ve festivalin yapılması gerekliliğine inanan bir ekip hazır beklerken festivali gerçekleştirmemek için hiçbir engel yoktu. Lefkoşa Belediye Tiyatrosu'nun tüm çalışanları gece gündüz çalıştı. Festival Komitesi Başkanı olarak en büyük şansım işi bilen bir ekiple çalışmaktı. Başarmanın tadını ve keyfini çıkarıyoruz.

Geçen yıllara kıyasla bu yılki festivale ilgi ve toplumun sahiplenmesini nasıl yorumluyorsunuz?

Festivale her yıl ilgi artmaktadır. Seyirci Eylül ayı geldi mi sadece tiyatro festivaline yoğunlaşıyor. İnanılmaz bir ilgi vardı. 5 günde biletlerin tükenmesi zaten bunun kanıtı..."

"Festivale sahip çıktılar"

LTB'nin uzun süredir yaşadığı maddi sorunların festivale yansıması oldu mu? LTB'nin festivale yaklaşımı nasıl oldu?

"LTB evet mali kriz yaşıyor ancak festivalin gerçekleşmesinde lojistik destek aldık. LTB Başkanı Mehmet Harmancı ve LTB Meclis Üyeleri festivale sahip çıktılar ve destek verdiler."

Tiyatro biletlerinin fiyatlarının pahalı olduğu yönünde eleştiriler de yapılmakta. Özellikle tüm oyunlara gitmek isteyip de ücretlerden dolayı alamayan bir çoğunluk var. Bu noktada gelecek festivallerde ücretlendirme politikanızda değişikliklere gidecek misiniz?

"Biletlerin pahalı olması gibi bir eleştiriyi kabul etmem mümkün değil. Biletler 20 TL'den satıldı. Ve bizlere böyle bir eleştiri hiç gelmemişti bu soru karşısında biraz şaşırdım. Genellikle bilet bulamayıp oyunları izleme şansını kaybeden seyircilerin eleştirilerini alırken bilet fiyatlarının pahalı olması gibi bir eleştiriyi inanın kabul etmem zor."

"Tiyatro insanları baskıdan kurtarır"

Toplumsal olarak derin bir umutsuzluk, boş vermişlik ve varoluş kaygısı çektiğimiz bir dönemde tiyatro ve tiyatro festivalinin önemli bir yeri olsa gerek. Kıbrıslı Türklerin, yaşanan maddi, kültürel ve siyasal koşullarda göz önüne alındığında, tiyatro ile nasıl bir ilişki içinde olduğunu gözlemliyorsunuz?

"Artık bugün tiyatronun varlığı ve etkisi tartışma götürmez bir gerçektir; tiyatronun her gelişme evresi yalnızca bir vakit geçirme aracı olmamıştır. Daha güzel bir dünya yaratmada tiyatronun önemi ortaya çıkmaktadır. Tiyatro insanları baskıdan kurtarır, yüksek sesle ifade edemeyeceği sözleri dile getirir. Gelişmiş insanlar için tiyatro vazgeçilmeyen bir gereksinimdir. Toplumumuz bu gereksinimi duyuyor ki tiyatrosuna sahip çıkıyor. Tiyatro her çağda olumsuzluklara direnen bir sanat olmuştur. İnsanımızın yaşam korkusu ve yok olma tehlikesi arttıkça, tiyatro da buna karşı o oranda direnç göstermektedir. İşte bu noktada Eylül ayında tiyatro festivalini gerçekleştirirken Lefkoşa Belediye Tiyatrosu olarak sezon içinde de oyunlarımızla seyircimizin söyleyemediği haykıramadığı rezillikleri, yolsuzlukları, nemelazımcılıkları, banane-cilikleri, bencillikleri vs tiyatroyla anlatmaya çalışıyoruz…"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.