KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 7 dak.

Senfoni Orkestrası da siyasi çıkarlara mı alet ediliyor?

Senfoni Orkestrası da siyasi çıkarlara mı alet ediliyor?

9 Mayıs 2014 tarihinde resmi olarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile ilgili olarak 2015 Bütçe Yasa Tasarısı'nda bir garip engele takıldı.

Yayın Tarihi: 14/11/14 10:55
okuma süresi: 7 dak.
Senfoni Orkestrası da siyasi çıkarlara mı alet ediliyor?
A- A A+
Kıbrıs Postası - Çağdaş ÖĞÜÇ

Geçtiğimiz Nisan ayında Cumhuriyet Meclisi İdari ve Sosyal İşler Komitesi'nde oyçokluğuyla onlaylanıp Meclis'e gönderilen ve onaylanan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda ilk olarak talep edilen 39 kişilik müzisyen, Bütçe Yasa Tasarısı'nda tartışmalar sonucu 7 kişiye düşürüldü.

Dünya koşullarında ortalama 70 ile 90 arası müzisyenden oluşan Senfoni Orkestraları, KKTC'de ilk etapta denge de gözetilerek 39 kişi olarak belirlenmesine rağmen, kuruluşundan itibaren, büyümesi ve Dünya çapında bir orkestra olması hedeflenen orkestra, bütçelerin görüşülmeye başlanmasıyla CTP'nin engeline takıldı.

"7 kişilik istihdam yeterlidir"

Önceki günkü görüşmede ele alınan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Bütçe Yasa Tasarısı sürecinde, Komite Başkanı Birikim Özgür, Cumhurbaşkanlığı'na 39 personel ihtiyacı talebi geldiğini, ancak bu yıl devlete 360 kişinin alınmasının söz konusu olduğunu, bu rakamın 40'ına yakınının bu orkestraya ayrılmasının sorun olacağını, 7 kişilik istihdamın yeterli olacağı belirtti. Ömer Kalyoncu da Birikim Özgür'ün bu görüşüne destek verdi.

Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör'den orkestra hakkında bilgiler alan milletvekilleri, bunun üzerine orkestraya verilmek istenen 18 rakamı üzerine kendi aralarında yaptığı tartışma sonrasında orkestraya verilecek istihdam rakamının, diğer bakanlıkların taleplerine göre daha sonra belirlenmesini önerdi.

Hasan Güngör de, orkestraya eksik personel alınmasının bir işe yaramayacağını, orkestranın eksik kurulması durumunda alınan personelin bekletileceğini ve boşuna ödeme yapılacağını kaydetti.

Milletvekilleri ülkede ihtiyaç duyulan polis, öğretmen, mühendis, hastanede personel ihtiyaçları olduğuna işaret etti, bu ihtiyaçların orkestradan daha önemli olduğunu söyledi.

Akansoy: "Adım, ülke sanat ve kültürüne faydalı olacak"

CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Asım Akansoy da bu aşamada söz alarak, 18 rakamıyla yola çıkılabileceğini, bu rakamın reddedilmeden bir adım atılabileceğini, bu adımın atılmasının ülke sanatına kültürüne faydalı olacağına inanç belirtti.

Hasan Güngör de, 18 rakamını reddetmediklerini, sadece orkestranın ilk yılında ortaya bir şey çıkaramayacağı konusunda uyarı yaptığını söyledi.

Çeler: "Sanata değer verilsin"

TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler de, sanatın dünyadaki değerine dikkat çekerek, ülkenin sanatla ambargoları aşabileceğine vurgu yaptı, sanata değer verilmesini istedi, orkestraya destek verdi.

Özgür de, bu konunun genel kurulda ele alınacağını kaydetti.

Demokrat Parti Ulusal Güçler milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, toplantıda her daireden yetkililerin toplantıya çağrılmasını ve yetkililere kaç kişinin istihdamına ihtiyaç duyulacağının sorulması, ona göre de Orkestra'nın sayısının belirlenmesi üzerine bir yorum yaptı.

Görüşmede Cumhurbaşkanlığı temsilcisi tartışmaların yanlış olduğunu, orkestraya eksik personel alınmasının bir işe yaramayacağını, orkestranın eksik kurulması durumunda alınan personelin bekletileceğini ve boşuna ödeme yapılacağını söyledi. 7 kişilik istihdam üzerine yapılan tartışmalar sonucunda 18 kişilik müzisyenin istihdam edilmesi konusunda anlaşıldı.

Orkestra'da dağılım nasıl yapıldı?

Kıbrıs Postası'nın konu ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Yasa Tasarısı'nın oluşturulması sırasında görev alan kişilerden alınan bilgilere göre; Orkestra, dengenin sağlanması amacı ile şu şekilde oluşmuştu:

"1 adet I. Konzertmeister, 5 adet 1.Keman, 1 adet II. Keman grup Şefi, 5 adet 2. Keman, 1 adet viyola grup Şefi, 3 adet Viyola, 1 adet viyolonsel grup Şefi, 3 adet Viyolonsel, 1 adet kontrbas grup Şefi, 1 adet Kontrbas ve birer adedi grup şefi olmak üzere; 2 adet Flüt, 2 adet Obua, 2 adet Klarnet, 2 adet Fagot, 2 adet Korno, 2 adet Trompet, 2 adet Trombon, 2 adet Vurmalı Çalgılar. Misafir şef, Misafir solist, Misafir enstrüman sanatçısı ile sayısı ve süresi sınırlı konser veya herhangi bir sanat etkinliğinde geçici süre ile orkestra ihtiyaçları ve icra edilecek eserden doğan gereklilikleri karşılamak amacıyla Senfoni Orkestrası'na dahil edilecekler yukarıda belirlenen sayıya dahil değildir."

Bu sayının, Orkestra içinde dengeler gözetilerek düzenlendiğini de kaydeden yetkili kişi, Bütçe Yasa Tasarısı tartışmalarında bu sayının düşürülmesine anlam veremediğini de kaydederek, 7 kişinin istihdam edilip boş boş para alınmasının beklendiğini mi sordu.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik

Hemen her şartta sanatın gerekliliğinden dem vuran Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler'in seçim öncesinde Dr. Derviş Eroğlu'na prim yaptırmak istememesi adına böyle bir girişim içinde bulunduğu iddiaları tartışılıyor...

Sanatçıların tepkisi merak ediliyor

Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası sınavına girmek için hazırlanan ve şu anda yaşanan gelişmeler sonucunda hayalleri suya düşen sanatçıların konu ile ilgili tepkisi ise merak ediliyor...

Özgür: "Cumhurbaşkanlığı'nın bütçesi vardır"

CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür, yaptığımız haber üzerine Kıbrıs Postası'ndaki paylaşımında ise şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası 39 değil en az 59 sanatçıdan oluşmalı. Gönlümüzden geçen bu, kamunun karşılayabileceği personel sayısı ise bu yıl maalesef 18. Sayın Eroğlu kamu kaynaklarının sınırsız olmadığını ve bu koşullarda yıllık personel istihdamının da son derece düşük olabildiğini muhtemelen yıllarca Başbakanlık yapmış biri olarak öğrenmiştir bugüne kadar. Bugün bakıyorum da konuyu CTP ile sanatçıları karşı karşıya getirmek için fırsata çevirmiş. Üstelik seçim, meçim yorumları yaptırmış bazı gazete ve gazetecilere. Tek saniye aklımızdan geçtiyse yazıklar olsun bize! Aynı gün görüşülen Cumhuriyet Meclisi bütçesinde de seçim gailesiyle tek kuruşluk ek bütçe yaptıysak ayıplar olsun bize! Cumhurbaşkanlığı'nın bir yıllığına senfoni orkestrası'nın geriye kalan personelinin maaşlarını karşılayabilecek bütçesi vardır. Eroğlu isterse 1 Ocak'ta orkestra toplanır. Nisan'dan sonra 39 kişilik orkestrayı çalışır hale getirmezse yeni Cumhurbaşkanı'na da hep birlikte bunun hesabını sorarız. Tekrar ediyorum; Cumhurbaşkanlığı'nın bütçesi vardır. Yeter ki toplumsal amaçlar için bu bütçeyi kullanacak bir Cumhurbaşkanımız olsun..."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.