KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 6 dak.

Zorluklara rağmen en çok satan kitap!

Zorluklara rağmen en çok satan kitap!

"Kıbrıs Mutfağında Geleneksel Lezzetler" adlı kitap yazarı Fatma Sönmez Aydoğdu'nun yaşadığı birçok zorluğa rağmen 2012'de basıldı ve 2013 yılının en çok satan kitabı oldu.

Yayın Tarihi: 26/11/14 09:51
okuma süresi: 6 dak.
Zorluklara rağmen en çok satan kitap!
A- A A+

Kıbrıs Postası - Eniz ORAKCIOĞLU

Kültürümüzü bütün ayrıntılarıyla yazan Sönmez, kitabının tüm detaylarıyla da tek tek ilgilenmiş. Kitap için resimleri bizzat kendi çeken, kendi mutfağını ve tabaklarını kullanan Aydoğdu, hazırladığı kitabı hiçbir zaman ticaret unsuru olarak görmediğini vurgulayarak, "Ülkemizde kitaptan alınan vergi çok yüksek, maliyetlerin düşürülmesi gerektiğine inanıyorum" dedi.

Ülkemizin kültürünü her yönüyle yansıtan 'Kıbrıs Mutfağında Geleneksel Lezzetler" adlı kitap yazarı Fatma Sönmez Aydoğdu'nun yaşadığı birçok zorluğa rağmen 2012'de basıldı ve 2013 yılının en çok satan kitabı oldu. Çocukken annesine ve komşularına yemek yaparken yardım ederek yemek yapmaya başlayan ve kültürel yemeklerimizin püf noktalarını daha çocukken öğrenen Aydoğdu, ülkemizde eksik olduğunu düşündüğü böyle bir kitap için kendi olanaklarıyla adımlarını attı ve zorlu bir çalışma sonucunda mükemmel bir kültür kitabı yarattı.

Küçük yaşlarda yemek yapmaya başladı

Yemek yapmaya çocuk yaşlarda başladığını söyleyen Fatma Sönmez Aydoğdu, özellikle geleneksel yemeklerimize olan merakı ile daha küçük yaşlarda yemeklerin püf noktalarını öğrenip, yemek yapmaya başlamış. Eski Eserler Dairesinde çalıştığı zamanlarda hediyelik kitap ve eşya sattıklarını belirten Aydoğdu, "Adaya gelen turistler sürekli geleneksel kitaplarımızı satın almak istiyordu, fakat geleneksel bir yemek kitabımız olmadığı için onlara Anadolu veya Türkiye mutfağı kitaplarını öneriyorduk. Tabi ki turistler bu kitapları İstanbul'dan aldıklarını belirterek, yerli kitaplarda ısrarcı oluyordu. Ülkemizde oluşan bu eksiklik aklım böyle bir ihtiyaç olduğu ve gelen turistlere Kıbrıs mutfağını tanıtmak fikrini getirdi. Talep fazlaydı ve bu şekilde kitabımın ilk adımı atılmış oldu" şeklinde konuştu.

"Kültürümüzü yansıtan kitap yoktu"

Fatma Sönmez Aydoğdu, sözlerine şu şekilde devam etti; "Kitabı kafamda şekillendirmeye başladığım zaman geleneksel yemek kültürümüzü yansıtan herhangi bir kitap yoktu, tabi ki maddi zorluklar sebebiyle kitabımın 3-4 yılık bir hazırlıktan sonra basıldı ve bu süre zarfında aynı temada başka kitaplarda basıldı."

"Turistler yemeklerin nasıl yapıldığını soruyordu"

4 yaşında Büyükkonuk'a geldiğini söyleyen Aydoğdu, "Çocukluğum ve genç kızlığım Büyükkonuk'ta geçti. Annem her hafta sonu fırını yakar, geleneksel yemeklerimizi yapardık. Şimdiki gibi canımız ne çekerse dışardan söyleme lüksümüz yoktu. Bende anneme yardım ederdim. Bazen de komşular toplanır mantı ve hellim böreği gibi geleneksel yemekler yapılırdı. Küçük yaştan anneme yardım etmem sayesinde kültürümüzü yansıtan yemekleri ve püf noktalarını öğrenerek kitabımda da yayınladığım yemekleri yapmaya başladım. Bunun yanında Büyükkonuk'ta başlayan Eko Günü sayesinde festivale gelen insanlar yemeklerin nasıl yapıldığını çok merak ediyor ve geleneksel yemeklerimizi bir hayli ilgi gösteriyordu. Eko Festivalinde kendi stadım vardı ve kitapta yer alan Kıbrıs'a özgü bütün yiyecekleri yapıp satıyordum. Gelen turistler bunların nasıl yapıldığını soruyordu, bu ilgi de benim bu kitap hazırlama yönündeki fikrimi pekiştirmiş oldu" dedi.

"Kitaptan alınan vergi çok yüksek"

Kitabını hazırlarken basım aşamasında birçok zorluk yaşayan Aydoğdu, Kıbrıs'ın geleneksel yemeklerini anlatan bir kitabı Kıbrıs'ta basmak istediğini vurgulayarak, "Fiyatları araştırdığımı zaman kitabı Kıbrıs'ta basmanın ve hazırlamanın çok zor ve maliyetli bir iş olduğunu gördüm. Bu sebeple karşı olduğum halde kitabı Türkiye'de bastırmak zorunda kaldım. Bunun yanında ülkemizde kitaptan alınan vergi çok yüksek bu maliyetlerin düşürülmesi gerektiğine inanıyorum. Ben kitabı hiçbir zaman ticari bir şey olarak düşünmedim, kitap benim ülkeme ve kültürüme hediyemdi. Kitabın hazırlık aşamasında maddi imkânsızlıklardan dolayı kimseden yardım almadım, kendi el emeğim, kendi tabaklarım, kendi mutfağımı kullandım. Hatta kitaptaki resimlerin birçoğunu da ben çektim, iyi bir fotoğrafçıyım diyemem ama imkânsızlıktan dolayı mecburdum" diye konuştu.

"Kitap tamamen kültürü yansıtmalıydı"

Aydoğdu, Kitabın dizaynı yapılırken de bizzat yanında durduğunu belirterek, "Kitabın tasarım aşamasında her şeyle tek tek kendim ilgilendim. Kitapta sadece geleneksel yemeklerimizi değil, kültürümüzü yansıtan lefkara, işini de kitabın zeminine koydum. Tüm bunların yanında kitabın arka kapağı resmini de ben düşündüm ve ben çektim. Arka kapaktaki geleneksel kıyafetlerimizi giyen kızda arkadaşımın kızıydı. Bunu yapmamdaki amaç ise kitabı alan kişilerin daha kitabı okumadan Kıbrıs'a ait bir kitap olduğunu anlamaları içindi" şeklinde konuştu.

200-300 yıllık kumaşlardan oluşan koleksiyon

"Kitabın devamı olacak mı?" diye sorduğumuz da ise Fatma Hanımın geleneksel Kıbrıs kıyafetleri koleksiyonu olduğunu ve kültürümüzü yansıtan 200 -300 yıllık kumaşları olduğunu öğreniyoruz. Kumaş koleksiyonunun üzerine orijinal Kıbrıs nakışları yaptığını belirten Aydoğdu, Eşsiz bir koleksiyonla ileride defile yapma planı olduğunu da Kıbrıs Postası ile paylaşıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.