KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 8 dak.

Rastafari hakkında bilinmesi gereken 10 şey!

Rastafari hakkında bilinmesi gereken 10 şey!

Ritüel, din, evrensellik, sevgi, barış gibi tanımları müzik çatısı altında toplamış bir akım, Rastafari hakkında bilinmeyenler!

Yayın Tarihi: 17/01/15 10:31
okuma süresi: 8 dak.
Rastafari hakkında bilinmesi gereken 10 şey!
A- A A+

Birçok kişi Rastafari'nin ne anlama geldiğini tam olarak bilmez. 'Marijuana' için bir araya gelen bir grup rastalının felsefesi olarak düşünülen Rastafari, aslında pek de bu kadar basit bir şey değil. Dini bir inanç olmadıklarını her yerde dile getirmeye çalışan Rastafari akımı, aslında müziğin kanatları altında evrensellik, kardeşlik, sevgi, saygı, barış gibi temaların harmanlanıp "bir" olduğu ırksal düşmanlığa, dünya barışına karşı olanlara bir başkaldırıdır.

14 Şubat'ta sevginin evrensel diliyle tek bir çatı altında buluşmak amacıyla Babylon Presents kapsamında gerçekleştireceğimiz Love & Reggae öncesi Rastafari felsefesi hakkında bilinmesi gerekenleri listeledik.

10- Rastafari'lerin hepsi 'marijuana' içmez

Çoğu insan Rastafari inancına sahip olmanın başında marijuana içmek gerektiğinden bahseder, aslında bu tamamen abartılan bir durumdur. Kabul, bazıları ruhani açıdan kendilerini geliştirmek için içer ama hepsi değil. Bazı basmakalıp düşüncelerden dolayı zor durumda kaldıklarını düşünenler, en basitinden son olarak adını Snoop Lion'a çeviren yüzyılların Snoop Dog'unun Rastafari akımının temsilcilerinden biri gibi görünmesinden rahatsızlık duyar…

9- Halie Selassie, onlar için İsa'dan sonra gelen ikinci Mesihin ta kendisidir

Haile Selassie her ne kadar kendisinin, İsa'nın reenkarnasyon inancına göre yeniden beden bulmuş hali olmadığını dile getirse de, kendisi Afrika ve Afrika Diasporası insanlarının özgürlüğüne liderlik edecek Mesih olarak görülmüştür. Birçok Rastafari inancına sahip kişiye göre, Haile Selassie sömürgeleşme ve köle ticareti nedeniyle sürülen Afrikalı siyahi ırkın başına geri dönecek ve onları refaha ulaştıracak.

8- Ital Diyet

Rastafari'nin kendine özgü "Ital" olarak adlandırdığı bir diyet tarzı var. Genelde tıpkı diğer konularda da olduğunu gibi yine bu konuda da yanlış anlaşılmalar mevcut. Vejeteryanlarla ve veganlarla karıştırılan Ital diyetin odak noktası, işlenmiş yiyecekten uzak durmaktan ibaret. Beden içinde çürüyeceği düşüncesiyle kırmızı et yemek yok. İncil'de, balık yemenin bir sorun olmadığından bahsedildiği için yiyeni var. Bazıları onu da reddediyor. İşin özü daha önce de belirttiğimiz gibi, sizin için, sağlığınız için doğal yemeklerden yemek.

7- Bedeniniz bir tapınak

Rastafari inancına göre, bedeniniz sizin tapınağınız, bu nedenle kendinize çok iyi bakmanız lazım. Başlangıç olarak, işe hemen üst maddede yer alan Ital diyet ile başlayabilirsiniz. Tabii, sadece iyi yemek yemekle bitmiyor bedeninizi bir tapınak haline getirmek… Saçlarınızı uzatmanız ve onu doğal olmayan bir şeyle bağlamamanız lazım. Böyle küçük detaylarla bedeninize saygı duymaya başlıyorsunuz. Saçlarınız kesmemeniz, dövme yaptırmamanız veya sağlıksız besin almamanız gerekiyor.

6- Onlara 'Rastafaryan' demeyin

Bu maddeye kadar Rastafari inancına sahip olan insanlar için 'Rastafaryan' terimini hiç kullanmadığımıza dikkat etmişsinizdir… İnanca göre, sahip oldukları felsefeden yola çıkarak 'yan'lar ve 'izm'lere karşıtlıklarıyla sistemin bir parçası haline gelmeye de engel olmuş oluyorlar. Tabii bu durum insanlar tarafından Rastafaryan ya da sahip oldukları inancın Rastafaryanizm olarak adlandırılmasına, bu felsefenin bir din olarak algılanmasına engel olmuyor…


5- Baskıcı ve bölücü sisteme karşı bir başkaldırış

Afrika'dan köle olmaları için Jamaika'ya sürgün edilen siyahi topluluğun Rastafari akımı Jamaika'da başladı. Bu akım, güçsüzleştirilmeye yönelik uygulanan baskının üstesinden gelip güçlenmeye doğru adım atılan bir ataktı. Batı toplumunu ve standart olan her şeye karşı olan Rastafari inancı, bir bakıma, hayatlarını geri kazanmak için başvurulan bir yoldu. Bölücü ve baskıcı toplumlara, sistemlere inat ortaya çıkan Rastafari akımı, daha sonra bu inancın bir elçisi olarak adlandırılacak olan Marcus Garvey'nin bakış açıları etrafında şekillendi. Garvey Rastafari olarak hiç tanımlanmadı ama bu inancın da özünde olduğu gibi tek bir konuda hemfikirdi; siyahi ırkın güç kazanması ve birçok kişiye ilham vermek.

4- Afrika'ya dönüş

Rastafari, söz konusu dini inanç olunca, İncil'in doğruluğuna güveniyor. Rastafari üyeleri, evlerinden, memleketleri Afrika'dan götürülmek zorunda bırakılan atalarından bu yana, cehennemde ya da Araf'ta oldukları inancına sahip. Afrika onlar için adeta Zion'un bir versiyonudur, gezegendeki cennettir. Birçok Rastafari'nin de gönlünde yata cennet aslında Afrika'dır.

3- Kendilerine özgü bir dilleri var; Lyaric

Jamaika'nın ilk Rastafarileri Jamaican Creole'den üretilmiş bir dil kullanırdı. Jamaican Croele de Jamaika'ya getirtilen Afrikalı kölelerin kullandığı İngilizce 'den türetilmişti. Güçsüzleştirilmek zorunda bırakın bir halkın güç kazanması düşüncesiyle Rastafari'nin ele aldığı dil, geliştirildi ve sahip olduğu felsefeye uygun hale getirildi. Sonuç ise; Lyaric. Rastafari'ye özgü dilde, negatif anlam içeren kelimeler kullanılmamakta kullanılsa dahi, içerdiği negatif anlamı en aza indirmeye çalışılmış; 'dedicated' yerine 'livicated', 'oppressed' yerine 'downpressed' kullanılmış.

2- Grounation Day

Rastafari için, İsa'dan sonra yeryüzüne gelen ikinci Mesih olarak adlandırılan Etiyopya İmparatoru Haile Selassie I'in ne kadar önemli olduğunu daha önce belirtmiştik. İmparator, 1960'lı yıllarda Jamaika'ya ziyarete gitme kararı alır. Resmi olarak bakıldığında diplomatik bir gezi olarak ele alınan bu ziyaret, birçok kişi için İmparator'un Rastafari akımını tanımak ve kendisine tapanları görmek için geldiği inancı yaygındır.

İmparator'un Jamaika'ya geleceğini duyan herkes yollara dökülür, iğne atsan yere düşmez tanımının adeta yerinde olduğu bir ortam söz konusudur; o kadar ki Haile Selassie I güvenlik kaygısından dolayı uzun bir süre uçaktan inmez. Jamaika'da geçirdiği süre boyunca Rastafari akımının liderleriyle zaman geçiren İmparator'un herhangi bir kaydı bulunmamakta; ama söylentiye göre; Afrika'ya dönmeden önce Jamaika'da bazı şeyleri düzeltmek gerek demiştir.

Jamaika'ya yaptığı ziyaret günü olan 21 Nisan Rastafari'ler için Grounation Day olarak anılır ve en önemli kutal günlerden biridir.

1- Rastafari renkleri

Kırmızı, sarı ve yeşil. Kimine göre ise dört renktir, siyahın da eklenmesiyle… Her ne kadar çoğu insan bu renkleri sadece Bob Marley ile özdeşleştirse de ya da diğer bir bölümü gibi Ganja'dan dolayı görülen sanrılardan olduğu söylense de her bir renk kendine özgü bir anlam taşır. Rastafari inancına göre her bir rengin sembolik bir karşılığı vardır.

Sarı; memleketleri Afrika'nın zenginliğini simgeler.

Kırmızı; Jamaika tarihi genelinde siyahi ırkın çektiği işkenceler, şehitlikler, acılar boyunca döktüğü kanı simgeler.

Siyah; Köklerine dönmek için Rastafari akımını başlatan siyahi insanları simgeler.

Yeşil; Her şeyi doğal olan memleketlerinin bitkisel zenginliğini ve zulmün sona ermesini simgeler.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.