KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 3 dak.

UKÜ mezununun yayınladığı roman uluslararası beğeni getirdi

UKÜ mezununun yayınladığı roman uluslararası beğeni getirdi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) İngiliz Edebiyatı bölümünden mezun olan Nijeryalı yazar Chigozie Obioma'nın yayınladığı yeni romanı uluslararası beğeni getirdi. "The Fishermen" (Balıkçılar) isimli roman ünlü roman yazarlarından övgüler aldı ve ödül getirecek potansiyele sahip bir yapıt olarak tanımlandı.

Yayın Tarihi: 06/03/15 14:20
okuma süresi: 3 dak.
UKÜ mezununun yayınladığı roman uluslararası beğeni getirdi
A- A A+

Almancaya da tercüme edilmiş olan The Fishermen, Birleşik Krallık ve Avusturalya'da da yayınlanacak. Little Basımevi aracılığıyla Amerika baskısı önümüzdeki Nisan ayından itibaren yayınlanacak olan romanın tercüme hakları Fransa, İspanya, İtalya, Brezilya, Güney Kore ve Hollanda'da satılmış bulunuyor.

27 yaşındaki Obioma 2007 -2011 yılları arasında İngiliz Edebiyatı öğrenimi gördüğü Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi'nden mezun olduğu akademik yıl içerisinde en yüksek ortalamayı elde etmişti. 2011 yılında yaptığı mezuniyet töreni açılış konuşmasında UKÜ'ye çok şey borçlu olduğunu ifade eden yazar, burada edinmiş olduğu tüm bilgiyi iyi amaçlar uğruna kullanma sözü vermişti. Bu konuşmasını takip eden yıl içerisinde UKÜ bünyesinde İngiliz Edebiyatı Yüksek Lisans Programı çerçevesinde öğrenimine devam eden Obioma eş zamanlı olarak UKÜ'de araştırma görevlisi olarak da çalıştı.

UKÜ'deki öğrencilik yıllarında Obioma'nın danışmanı görevinde bulunmuş olan Yardımcı Doçent Dr. Behbud Muhammedzade, UKÜ mezununun başarısını "UKÜ için büyük bir başarı" olarak nitelerken, Obiama'nın UKÜ'nü ziyaret edip öğrencilerle konuşmasının planlandığını belirtti.

Roman, ileri gelen yazarlardan cömert övgüler aldı. The Luminaries isimli romanı ile Man-Booker Ödülü'ne layık görülmüş olan Yeni Zellandalı roman yazarı Eleanor Catton, Obioma'nın yeni romanını 'gerçekten muhteşem bir başlangıç' olarak tanımlamakla kalmayıp, "Sadece az sayıda roman 'efsanevi' olarak nitelendirilmeyi hak eder ve Chigozie Obioma'nın The Fishermen romanı kesinlikle bu romanlardan biridir" diyerek görüş belirtti.

Don't Let's Go the Dogs Tonight isimli romanın yazarı ve 2002 Winifred Holtby Memorial, 2002 Booksense En İyi Non-Fiction Kitap, 2004 Ulysses Röportaj Sanatı ödüllerinin sahibi Alexandra Fuller, Obioma'nın üslubunu Tolstoy ile karşılaştırarak, "Günümüzde bu denli kontrollü, incelikli ve şiirsel bir anlatımla yazan yok denecek kadar azdır. Bunun yanında Obiama'nın verdiği mesaj da aciliyet ve ehemmiyet arzediyor. Bundan daha üstün bir eser üretmek imkânsız. Obioma ismine alışmanız iyi olur, çünki o kalıcı bir isim olacak" dedi.

1990'li yılların ortasına doğru Nijerya'nın küçük bir kasabasında başlayan romanın konusu uğursuz bir kehanetle hayatları allak bullak olan dört kardeştir. Mekân ve karakterler hususunda kendi çocukluğundan esen almış olan Obioma, romanını Kıbrıs'ta yazdığı ve Amerikan "Virginia Quarterly Review" dergisinde yayınlanan kısa bir hikâyesi üzerine kurdu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.