KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 3 dak.

Ünlü ressam Aslıer hayatını kaybetti

Dünyaca ünlü Türk sanatçı hayatını kaybetti!

Cumhuriyet Sanat Ödülü ve Devlet Sanat Ödülü sahibi ressam Prof. Dr. Aslıer 90 yaşında hayatını kaybetti.

Yayın Tarihi: 29/03/15 15:59
okuma süresi: 3 dak.
Dünyaca ünlü Türk sanatçı hayatını kaybetti!
A- A A+

Aslıer'in ölüm haberini Twitter'da Türk sanat müziğinin ünlü sanatçısı Onur Akay duyurdu. Akay ünlü ressamın fotoğrafını paylaşarak, 'Dünyaca ünlü sanatçımız Prof. Dr. Mustafa Aslıer'i kaybettik. Anne tarafımın kendisi gibi Bulgaristan göçmeni olduğunu duymuş ve bir sergi açılışında bu konu hakkında sohbet etmiştik. Değerli hocamızın mekanı cennet olsun.' dedi.

Mustafa Aslıer kimdir?

1925 yılında Bulgaristan'da doğdu. 1949 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim- İş Bölümü'nden mezun oldu. 1950-1953 yıllarında resim öğretmenliği yapan sanatçı, uzmanlık eğitimi için gittiği Almanya'da Münih Üniversitesi Grafik Sanatlar Akademisi'nde öğrenimine devam etti ve 1958 yılında Stuttgart Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'ndan diplomasını aldı. Uzun yıllar İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'nda çalışmalarını sürdüren Aslıer, 1982-1992 yılları arasında Marmara Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1973 yılında Cumhuriyet Sanat Ödülü ve 1974 yılında Devlet Sanat Ödülü'nün sahibi olan sanatçı, bugüne kadar 4 ödül kazandı.

Onu yurtdışında olmak üzere, toplam 51 kişisel sergi açtı. Sanatçıya ait 3 adet sanat konulu ve 1 adet mesleki eğitim konulu, toplam 4 kitap bulunmaktadır. Sanatçı çalışmalarını İstanbul'da sürdürmektedir. Uygulamalı sanatların gerekliliğine inanan Mustafa Aslıer Tatbiki Güzel Sanatlar Okulunun kurulmasında öncülük yaptı. Uzun yıllar bu okulun öğretim üyesi, yöneticisi hem de uluslararası alanda kurumun en önemli sanatçısı olarak sanatın öncülüğünü yaptı. DOBAG Projesi ile Türkiye'nin çeşitli yörelerinde kurdukları kooperatifle sanat eğitimi ile kadının sosyal statüsünde olumlu bir değişimin yer almasında da öncü olarak, köylü kadına yaşamını kazanma hakkını ve söz sahibi olma hakkına katkıda bulundu. Yıllar boyu toplandığı özgün baskı sanatçıların eserleri ile Marmara Üniversitesi Müze kolleksiyonun oluşturulmasında çok önemli bir rol oynadı ve bu müzenin nüvesini oluşturdu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.