KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 6 dak.

Japon'un ilk sendromu: Cyprus Syndrome

Japon'un ilk sendromu: Cyprus Syndrome

Ülkemizin başarılı sanatçılarından, Piyanist Hüseyin Kırmızı (Japon), ilk albümü 'Cyprus Syndrome' ile müzikseverlerle buluştu.

Yayın Tarihi: 06/07/15 07:48
okuma süresi: 6 dak.
Japon'un ilk sendromu: Cyprus Syndrome
A- A A+

Hüseyin Kırmızı ile albümünün detaylarını, parçaların hikayesini ve daha bir çok şeyi sizler için konuştuk.. Albümde 6 parça bulunuyor. Bu parçaların 5 tanesi enstrümental, bir tanesi ise sözlü... Tüm parçalar ve aranjeleri Hüseyin Kırmızı'ya ait... Kayıtlar ise Re-Chord Stüdyo'da yapıldı. Albümün mixing ve mastering'i Emre Yazgın'a, albüm kapak tasarımı Murat Zengi'ye ve fotoğraflar ise Kerim Belet'e ait...

Kıbrıs Postası - Çağdaş ÖĞÜÇ

"Yaşanılan olaylar bu albümü yarattı"

Yaşadığı kişisel ve gözlemlediği toplumsal olayların kendisini albüm yapma sürecine ittiğini ifade eden Kırmızı, bu süreçte daha önceden kaydettiği kendi besteleri üzerinde değişiklikler yaparak albüme dönüştürdüğünü söylüyor...

Albümün türünü progressive rock, art rock olarak niteleyen Kırmızı, müzik içerisinde jazzy, etnik ve folklorik öğeler de bulunduğunu, müziğini geniş yelpazeye hitap eden bir tür, sert soundları olan, geçmişteki 70'lerin ikonik türlerinden örnekler barındıran, 80'lerden Fusion örnekleri barındıran bir albüm olarak anlatıyor...

"Toplumlar ürettiği sürece yaşarlar"

Toplumların ürettiği sürece yaşadığını söyleyen Kırmızı, "üretim yoksa yaşam da olmaz... Kıbrıs'ta çok sanatçı var. Çok yetenekli insanlarımız var. Maalesef bir çarkın içine giriliyor ve bir şekilde hayatlarını idame ettirmesi için sanatçıları başka yollara sokuyor. Bu da üretimin ikinci, hatta üçüncü plana atılmasına sebep oluyor" diye yakındı...

Yıllardır Kıbrıs'ta müziğe katkı koyan Kırmızı, ülkedeki üretimin pek fazla olmadığını ve bir şeyler üretmenin boynunun borcu olduğunu söyleyerek, üretimi, günümüzü, kültürümüzü, sevgilerimizi, nefretlerimizi bir sonraki nesile götürecek bir köprü olarak niteledi...

Albümde 6 parça var

Albümde 6 parça bulunuyor. Bu parçaların 5 tanesi enstrümental, bir tanesi ise sözlü...

Tüm parçalar ve aranjeleri Hüseyin Kırmızı'ya ait... Kayıtlar ise Re-Chord Stüdyo'da yapıldı.

Albümün mixing ve mastering'i Emre Yazgın'a, kapak ve albüm tasarımının Murat Zengi'ye ve fotoğraflar ise Kerim Belet'e ait...

Ekibin çok güzel ve işlerinde yetenekli, üretken insanlar olduğunu da belirten Kırmızı, hepsine tek tek teşekkür etti.

Albümde, Hüseyin Kırmızı'ya gitarlarda Emre Yazgın, İnanç Erşen ve Mert Kozal yardım ederken, bas gitarda Cahit Kutrafalı ve bateride Fuat Kutrafalı eşlik etti.

Kırmızı'ya, Amerika'dan gitarda Alek Darson ve İtalya'dan klavyede Mistheria da katkı koydu.

Hüseyin Kırmızı albümünü şu şekilde tanımladı:

"Orkestra müziği daha ön planda olan bir albüm oldu.Orkestra müziğini bir bütün olarak öne sürmeye çalıştım. Enstrümanların neler yapabileceğini ortaya koymak gibi birşey oldu bu. Müzikle uğraşan çok insan var bu ülkede. Arkadaşlarımın hepsi kendi enstrümanlarında virtüöz denilebilecek kapasitededirler."

"İki türlü anlatım bulacaklar"

Kırmızı, insanların albümü dinlediklerinde, iki türlü anlatım bulacaklarını ifade ederek, bunlardan birinin, Kıbrıs'ta doğup yaşayıp büyüyen burada serpilen, ağlayıp gülen gencin yaşadığı ve duyduğu haz ve keyif, diğerinin ise bu gencin Kıbrıs'ta yaşarken dünyada gördüğü sahneye çıkamamanın verdiği acı ve öfke olduğunu belirtti."

"Stockholm Sendromu'ndan esinlenildi"

Albüme adını veren Cyprus Syndrome parçasının, Stockholm Sendromu'ndan esinlenilerek ortaya çıktığını kaydeden Kırmızı, albüm ismini şöyle tarif etti:

"Stockholm Sendromu'ndan esinlenilmiş bir parça. Bir bankaya hırsızlık yapmak için giren bir kişi var. Tutsak olanlar bir süre sonra dünyayı o hırsızın gözünden görmeye başlıyor ve onu sahiplenmeye başlıyor... Bir bakıma, o sendromu yaşar gibi hissediyoruz toplum olarak... Albüm, bir gencin gözüyle toplumsal duruş, baskıcı kültür ve dışarıya açılamamanın anlatılması aslında... Başkasının gözüyle dünyayı görüyoruz ve sahneye çıkıp rol alamıyoruz... Ya da alsak bile dünyanın bir başka noktasındaki sanatçıya göre daha fazla efor sarfetmek zorundayız..."

"Kızı Era için bir parça"

Albümde kızı Era için "When I Saw You" adında bir de parça olduğunu belirten Kırmızı, parçanın hayatında yaşadığı en güzel günlerden biri olan, çocuğunun doğduğu günü anlatan bir parça olduğunu belirtti.

Sözleri Fikri Karayel'e ait bir parça da var

Albümdeki tek sözü olan parçanın sözlerinin ülkemizin bir diğer başarılı müzisyenlerin Fikri Karayel'e ait olduğunu belirten Kırmızı süreci şöyle özetledi:

"Fikri Karayel çok yetenekli bir insan. Üretken bir müzisyen ve bana bir anda şarkı sözü yazabildi. Parçanın sözlerini çok güzel yazdı ve okudu; sağolsun!"

Fiziksel olarak sadece Kıbrıs'ta

Albüm fiziksel şekliyle sadece Kıbrıs'ta piyasaya çıkacak ancak, iTunes, CD Baby, Spotify gibi müzik kanallarından da temin edilebilecek.

Albüme ilk etapta Lefkoşa'da Hamburg Your Burger Joint ve Loud Music'ten, Mağusa'da Punk Tattoo ve Piercing Studio'dan, Girne'de ise Rock & Roll Burger'dan ulaşabilirsiniz...

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.