KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 5 dak.

18. TÜRKSOY Opera günlerinin ilk konseri izleyicileri büyüledi

18. TÜRKSOY Opera günlerinin ilk konseri izleyicileri büyüledi

Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı'nın (TÜRKSOY'un) işbirliğinde düzenlenen TÜRKSOY Opera Günleri'nin 18.'sinin ilk konseri dün gece yapıldı.

Yayın Tarihi: 18/09/15 13:46
okuma süresi: 5 dak.
18. TÜRKSOY Opera günlerinin ilk konseri izleyicileri büyüledi
A- A A+

Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Gürkan Kara, Girne Kaymakamı Mehmet Evrengil, Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Muslu Akgüney, Kültür Dairesi Müdürü Aydan Başkurt, Sivil Savunma Teşkilatı Koordinatörü Mehmet Güneş ve TC Yardım Heyeti Müşaviri Durmuş Yavuz ile Milli Eğitim Müşaviri Harun Fatsa'nın da aralarında bulunduğu geniş bir protokol ile kalabalık bir sanatsever topluluğunun izlediği Bellapais Manastırı'nda gerçekleştirilen TÜRKSOY Opera Günleri'nin ilk konserinde opera sanatçılarının yanı sıra, Azerbaycanlı Balerin Ayan Eyvazova ve Balet Anar Mıkaylov da sahne alarak izleyicileri büyüledi.

Kültür Dairesi'nden verilen bilgiye göre, sunuculuğunu Hatice Salih Kerimgil ile Kültür Dairesi personeli Nurperi Özgener'in üstlendiği etkinlik Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Gürkan Kara'nın açılış konuşması ile başladı. Müsteşar Gürkan Kara konuşmasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak TÜRKSOY Opera Günleri'ne 18. kez ev sahipliği yapmanın ve TÜRKSOY'a üye ülkelerden gelen sanatçılar ile TÜRKSOY yetkililerini ağırlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Kara ülkemiz KKTC'nin her alanda dışa açılım mücadelesi devam ederken gerçekleştirilen bu tür uluslararası organizasyonların artırılmasını temenni ettiklerini belirtti. Geçtiğimiz yıl tek konserle gerçekleştirilen TÜRKSOY Opera Günleri'nin gördüğü yoğun talep üzerine etkinliğin bu yıl iki konser olarak planlandığını belirtti. Kara sözlerini önümüzdeki yıllarda bu etkinlikleri ülkemizdeki farklı şehirlere de taşımayı hedeflemekte olduklarını vurgulayıp 18. TÜRKSOY Opera Günleri'nin başarılı geçmesini dileyerek tamamladı.

Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Gürkan Kara'nın konuşmasının ardından TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov da konuklara hitap etti. Kaseinov konuşmasında TÜRKSOY'un düzenlediği çeşitli etkinliklerle, Türk dünyasının ortak kültürel mirasını yaşatarak, dünyaya tanıttığını ve Türk kökenli ülkeler arasında bir köprü oluşturduğunu kaydetti. TÜRKSOY Opera Günleri'nin, 1994 yılından bu yana KKTC'de de yapıldığını anımsatan Kaseinov, bu etkinliğe ev sahipliği yapan Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanlığı'na ve bakanlığa bağlı Kültür Dairesi'ne teşekkürlerini sundu. KKTC'nin, TÜRKSOY'a üye ülkelere tanıtımı açısından da önem taşıdığına dikkat çeken Kaseinov TÜRKSOY Opera Günleri ile KKTC'nin, Türkçe konuşan halklar ve topluluklara mensup opera sanatçılarının buluşma noktası haline geldiğini vurguladı. Kaseinov, bu yıl ünlü Kırgız Opera Sanatçısı Bolat Mincılkiev'e ithaf ettiklerini belirttiği Opera Günleri etkinliği sayesinde Kuzey Kıbrıs'ın tarihi, kültürel ve sanatsal dokusunun TÜRKSOY'a üye devletler tarafından daha iyi tanındığını bildirdi.

Konuşmaların ardından başlayan konserde Ankara Devlet Opera ve Balesi Şefi Aytuğ Ülgen yönetiminde hazırlanan opera sanatçıları, Kırgızistan ve Türkiye'den piyanistler Yulia Babich ve Aylin Özuğur eşliğinde sahne aldılar. KKTC'yi Samsun Devlet Opera ve Balesi Sanatçısı olan Kıbrıslı Türk Opera Sanatçısı Beste Berk'in temsil ettiği konserde, Azerbaycan'dan Soprano Farida Mammadova, Countertenor İlham Nazarov, Başkurdistan'dan Mezzo Soprano Svetlana Arginbayeva, Kazakistan'dan Soprano Zhupar Gabdullina, Kırgızistan'dan Soprano Elnura Samarbekova, Tataristan'dan Soprano Elza İslamova ve Bas Artue İslamov ile Türkiye'den Soprano Zerrin Karslı sahne aldılar.

Dünyada çok az sayıda bulunan Countertenor renginde sese sahip Azerbaycanlı Opera Sanatçısı İlham Nazarov ve Kırgızistanlı Opera Sanatçısı Soprano Elnura Samarbekova'un seslendirdiği Caccini'nin Ave Maria isimli eseri ile başlayan konser izleyicilere unutulmaz bir sanat akşamı yaşattı. Konser, 1898 yılında bestesini İtalyan şarkıcı/besteci Eduardo di Capua'nın yaptığı, sözlerini yine bir İtalyan şair Giovanni Capurro'nun yazdığı Napoliten bir şarkı olan 'O Sole Mio' isimli ünlü opera eserini tüm sanatçıların birlikte sahne alarak seslendirmesiyle sona erdi.

Ayakta alkışlanan konserin ardından 18. TÜRKSOY Opera Günleri etkinliği anısına TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Gürkan Kara'ya bir plaket takdim etti.

KKTC'deki ikinci konser de bu akşam (18 Eylül Cuma akşamı) saat 20.00'da Bellapais Manastırı'nda halka açık ve ücretsiz olarak sahnelenecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.