KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 8 dak.

"Osmanlı'nın Kıbrıs'ı Fethi: 444 Yılın Hikayesi" sergisi açıldı

"Osmanlı'nın Kıbrıs'ı Fethi: 444 Yılın Hikayesi" sergisi açıldı

Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü ve Vakıflar İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Kıbrıs'ta Osmanlı Varlığı'na dair gün yüzüne çıkmamış belgeleri ve görselleri ziyaretçilerle buluşturacak olan Kıbrıs'ta Osmanlı'nın 444 Yılının Hikayesi sergisi törenle açıldı.

Yayın Tarihi: 02/10/15 18:38
okuma süresi: 8 dak.
"Osmanlı'nın Kıbrıs'ı Fethi: 444 Yılın Hikayesi" sergisi açıldı
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, YDÜ ve Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürlüğü, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kıbrıs'ı Fethini ve fetih sonrası adadaki sosyo-ekonomik, politik ve ve kültürel dönüşümlerle gelişmeleri irdeleyen "444 Yılın Hikayesi" temalı sergisi Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Umut Koldaş, Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü Tescil ve Kültür Dairesi Arşiv Müdürü Mevlüt Çam, Sergi Küratörü ve Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Çalışmaları Merkezi Müdürü Ali Rıza İşipek, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü İbrahim F. Benter ve Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahreddin Sadıkoğlu tarafından açıldı. Sergi açılış törenine KKTC devlet kurumlarının ve sivil toplum kuruluşlarının yetkililerinin yanısıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Açılış konuşmasında başta Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü olmak üzere belge sağlama konusunda sergiye emeği geçen kurum ve kişilere teşekkür eden Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Umut Koldaş olarak Kıbrıs'ın en köklü yüksek öğrenim kurumlarından biri olan Yakın Doğu Üniversitesi'ni temsilen Kıbrıs'ın en köklü kurumlarının başında gelen Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürlüğü ile böylesi önemli bir serginin ve panelin eşgüdümünü gerçekleştirmekten büyük onur duyduklarını ifade etti. Osmanlı İmpratorluğu'nun Kıbrıs'ı fethinin yalnızca bir kahramanlık ve fütuhat hikayesi olmadığını belirten Doç. Dr. Umut Koldaş "Fetih aynı zamanda Kıbrıs'taki en önemli toplumsal, kültürel, ekonomik ve siyasi dönüşümlerin tarihsel bir dönüm noktasıdır. Bu önemli olayı konu alan bu önemli sergi de Osmanlı İmparatorluğu'nun Kıbrıs'ı Fethi ile ilgili yeni belgeler ve bilgilerin derlenerek topluma sunulduğu görsel ve düşünsel bir sergidir."dedi

Sergiye belge sağlama konusunda katkıda bulunan TC Vakıflar Genel Müdürlüğü Tescir ve Kültür Dairesi Arşiv Müdürü Mehmet Çam yaptığı açılışta konuşmada T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivinin vakfiyeleri bünyesini bulundurma anlamında dünyanın en büyük vakfiye arşivi olduğunun altını çizdi. Sergide bu belgelerin Kıbrıs'la ilgili bir kısmının sergilendiğini belirten Mehmet Çam, "Yaptığımız çalışmalara göre Osmanlı İmparatorluğu'nda Kıbrısla ilgili vakfiye sayısı yediyüz altmış bin adettir. Fakat vakıf olarak vakfiyesi olmayan diğer belgelerde dahil ettiğimzde vakıf sayısının ikibinin üzerinde oldğnu görüyoruz. Osmanlı aldığı yerleri vakıflar yoluyla imar etmiştir. Biz kökü mazide olan geleceği yeniden inşa etmek istiyorsak arşiv belgelerine eğilmek durumundayız." dedi.

Serginin küratörlüğünü gerçekleştiren Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Çalışmaları Merkezi Müdürü Ali Rıza İşipek serginin bir yandan Osmanlı Donanmasının o dönemdeki deniz gücünü yansıtırken diğer yandan Osmanlı'nın Kıbrıs deniz seferi ve fethinin bu gücün yansıtılmasındaki farklı boyutlarını gösteren belge ve görsellerden oluştuğunu belirtti. Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Üniversitesi olarak bu konuda detaylı çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Ali Rıza İşipek, önümüzdeki yıl açılacak olan denizcilik tarihi müzesinin bu çalışmalara çok önemli bir boyut getireceğini ifade etti.

Sergiyi Yakın Doğu Üniversitesi ile birlikte düzenleyen Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter serginin Kıbrıs'ın tarihinin ve Osmanlı İmparatorluğu'nun bu tarih içindeki yerinin iyi anlaşılması açısından önemine vurgu yaparak "Osmanlı İmparatorluğu idaresindeki toplumlara kendi inançlarına göre yaşıyabilmeleri için her türlü fırsatı verdi. Osmanlı zamanında bütün değişik gruplar değişik inançlara sahip insanlar barış içinde yaşamışlar. Bosna savaşı sırasında Newyork times gazetesinde çıkan bir yazıda bir amerikalı yazar 'biz batılılar olarak tarih boyunca Osmanlıları tenkit ettik. Fakat kabul etmemiz gereken birşey var ki Osmanlının çıktığı her yerde kan durmadı. Balkanla, Kuzey Afrik, Ortadoğu'da Osmanlının olduğu zamanlarda bu yerlerde barış vardı hiç kan akmıyordu. Osmanlı çıktıktan sonrada kan durmuyordu.' Demişti. Bu anlamda Osmanlının bir yeri aldığında ne gibi sistemler geliştirdiğini incelememiz gerektiğine vurgu yapmaktaydı. Biz de bu olaylara farklı bakış açılarıyla bakmalıyız. Bu günlerde de tarihe bakarak bunlardan ders almamız lazım." dedi.

Yakın Doğu Üniversitesi adına sergiyle ilgili bir konuşma yapan Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahreddin Sadıkoğlu, Yakın Doğu Üniversitesi'nin ve Yakın Doğu Enstitüsü'nün sıklıkla farklı bir etkinlikler yaptığını ancak bu serginin çok büyük bir öneminin olduğunu vurgulayarak "Bugün biz kendimiz hakkında düşünmeye başlıyoruz. Kıbrıs'ın Osmanlılar tarafından fethi çokta kolay olmamıştır. 3 yıl süren bir savaştan sonra fetih olunmuştuır. Osmanlı herzaman barışı seven bir imparatorluk olmuştur. Kıbrıs'ın Fethi'nin bugüne kadar büyük etkisi vardır. İlter siyasal ister kültürel bakımdan olsun ister inanç bakımından olsun Osmanlıdan öncekilerin Osmanlı'dan sonraki islamiyet kadar etkisi olmamıştır. Kıbrıs'ta vakıf kültürünün ve arşivcilik kültürünün gelişmesi Osmanlının fethinden sonradır. Bunları anlatan bu önemli defterleri sistemli bir şekilde bulmak ve incelemek çok zordur. Bu sergi bunların derlenmesi ve sunulması açısından da çok önemli ve değerlidir." Sergiye katkı koyan ve defterleri sağlayan başta TC Başbakanlığı Devlet Arşivler Müdürlüğü, TC Vakıflar Müdürlüğü ve Vakıflar İdaresi olmak üzere bütün kişi ve kuruluşlara teşekkür eden Prof. Dr. Sadıkoğlu, sergi süresince Kıbrıs'ın Fethi ile ilgili diğer panel ve sempozyumların da gerçekleştirileceğini vurguladı.

Konuşmalar sonrasında serginin açılışı Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Umut Koldaş, Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü Tescil ve Kültür Dairesi Arşiv Müdürü Mevlüt Çam, Sergi Küratörü ve Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Çalışmaları Merkezi Müdürü Ali Rıza İşipek, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü İbrahim F. Benter ve Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahreddin Sadıkoğlu tarafından gerçekleştirildi. Kıbrıs'ın fethinin 444. yılı anısına Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü ve Vakıflar İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Kıbrıs'ın Fethi 444 Sergisi"nde Kıbrıs Vakıflar İdaresi tarafından Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürlüğü'nden sağlanan fetih ve sonrası vakfiyeler ile ilgili orjinal belgelerin yanısıra 16. yüzyıl Osmanlı donanmasının sahip olduğu tersane, gemi silah ve personelin tanıtımı ve Kıbrıs Fethinin deniz cephesinin anlatımına dair yağlı boya tablolar, gemi modelleri, Osmanlı sancakları, Kıbrıs ve Levant ile ilgili portolon ve gravürler, çini tablolar, 16 yy. seyir aletleri replikaları, bilgi panoları ve roll-up bannerlar bulunuyor. Sergi 2 Kasım 2015 tarihine kadar Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphane Fuayesinde ziyaret edilebilecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.