KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 6 dak.

Kuzey Kıbrıs Turkcell ile FODER'de "Sanat Engel Tanımaz" sohbeti

Kuzey Kıbrıs Turkcell ile FODER'de "Sanat Engel Tanımaz" sohbeti

Kuzey Kıbrıs Turkcell'in 3'üncü Sanat Engel Tanımaz Fotoğraf ve Kısa Film Yarışması'na başvurular sürerken, bu amaçla düzenlenen sohbet toplantısının ilki Kıbrıs Türk Fotoğraf Derneği (FODER) ev sahipliğinde gerçekleşti.

Yayın Tarihi: 22/11/15 15:45
okuma süresi: 6 dak.
Kuzey Kıbrıs Turkcell ile FODER'de "Sanat Engel Tanımaz" sohbeti
A- A A+

Buket Özatay: "Herkesin tarzı ve bakış açısı farklıdır. Eserlerinize yaratıcılığınızı da katarak kendinizi sanatla anlatabilirsiniz."

Ahmet Akdeniz: "Bu bir fotoğraf ve kısa film yarışması olabilir ama asıl amacı engelliler için farkındalığı yaymaktır. Bu amaca fotoğraf sanatçıları sayesinde ulaşılacaktır."

Ömer Suay: "Engelliyse başaramaz, başarması zor" gibi yerleşik algıların da olduğunu belirten Suay, sorunlar kadar başarıların da ön plana çıkarılması gerektiğine dikkat çekti.

Kuzey Kıbrıs Turkcell'in 3'üncü Sanat Engel Tanımaz Fotoğraf ve Kısa Film Yarışması'na başvurular sürerken, bu amaçla düzenlenen sohbet toplantısının ilki Kıbrıs Türk Fotoğraf Derneği (FODER) ev sahipliğinde gerçekleşti. Kuzey Kıbrıs Turkcell Kurumsal İletişim Uzmanı Gülten Karanfiloğlu'nun yarışma hakkında katılımcıları bilgilendirmesiyle başlayan söyleşiye Jüri Üyesi ve Fotoğraf Sanatçısı Buket Özatay, Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay ile Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Asbaşkanı Ahmet Akdeniz konuk oldu. Sohbet toplantısını FODER Başkanı Mehmet Gökyiğit, FODER yöneticileri, üyeleri ve Kuzey Kıbrıs Turkcell yöneticileri de izledi. Sanat Engel Tanımaz Fotoğraf ve Kısa Film Yarışması, engellilere yönelik empatiyi ve farkındalığı artırmak, engelli bireylerin toplumla buluşmalarını sağlamak ve yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek hedefi ile üçüncü kez düzenleniyor. Yarışmaya son katılım tarihi 31 Aralık 2015 olarak belirlendi. Yarışmanın bu yılki konuları "Empati: Bir Günü Engelli Gibi Yaşadım" ve "Engel 'Ben'im" şeklinde seçildi. Yarışma ve katılım şartları ile ilgili detaylı bilgi, Kuzey Kıbrıs Turkcell'in resmi internet sitesi kktcell.com web adresinden de alınabiliyor.


Özatay: Eserlerinize yaratıcılığınızı katınız

Jüri Üyesi ve Fotoğraf Sanatçısı Buket Özatay, toplumun engellilere yönelik duyarlılığının giderek arttığını belirterek, "Yarışmaya katılan eserler de her yıl gelişim gösteriyor" dedi. Bu yıl da kaliteli ve engelsiz yaşam bakışını en iyi anlatan fotoğraf ile kısa filmlerin katılımını beklediklerini söyleyen Özatay, yaptığı sunumda fotoğraf severlerle ödüllü fotoğrafları değerlendirdi. Fotoğraf çalışmalarında en önemli unsurlardan birinin iletişim olduğunu belirten Özatay, "Engelli" konusu ile ilgili hassas davranılması gerektiğini söyledi. Özatay, günlük yaşamda engelli bireyleri bulmanın çok kolay olmadığını, bu nedenle fotoğrafların veya kısa filmlerin kurgulanabileceğini de anlatarak, "Herkesin tarzı ve bakış açısı farklıdır. Eserlerinize yaratıcılığınızı da katarak kendinizi sanatla ifade edebilirsiniz, bunlar önemli" diye sözlerini tamamladı.

Suay: Başarılar da ön plana çıkmalı

Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay da sohbet toplantısında yaptığı konuşmada, engelleri "saygı engeli" ve "algısal engel" olarak niteledi, karşılaştıkları sıkıntıları dile getirdi. "Engelli otoparklarının işgali ya da görme engellilere yönelik sarı şerit yolların kapatılması sık sık yaşadığımız sıkıntılar" diyen Ömer Suay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kimileri, görme engelliler için yapılan kaldırımlara tabelasını koyuyor, saksı çiçekleri yerleştiriyor ve insanlar yolları kapatıyor. Engelsiz projeler insanlar tarafından engelli hale getiriliyor." "Engelliyse başaramaz, başarması zor" gibi yerleşik algıların da olduğunu belirten Suay, sorunlar kadar başarıların da ön plana çıkarılması gerektiğine dikkat çekti. Suay, bu anlamda Kuzey Kıbrıs Turkcell'in yarışmasının son derece önemli olduğunu, yarışmaya katılacak eserler ile farkındalık yaratılacağını vurguladı.

Akdeniz: Amaç farkındalığı artırmak

Kıbrıs Türk Ortopedik Engelliler Derneği Asbaşkanı Ahmet Akdeniz de Sanat Engel Tanımaz yarışmasına katılacak eserlerin, toplumda empati yaratılması adına son derece önemli olduğunu söyledi. Akdeniz sözlerini şöyle sürdürdü: "Engelli konusunda yapılan işler, farkındalığın artması ve örnek olması adına çok önemlidir. Bunun ne kadar önemli olduğunu eskisine göre artan organizasyonlardan, etkinliklerden de fark edebilirsiniz. Kuzey Kıbrıs Turkcell'in bu işlere öncü olması farkındalığı artırıyor." Yaşadığı kimi sıkıntıları katılımcılarla paylaşan Ahmet Akdeniz, "Ben bazı günler bacağımı çıkartarak yatağın altına koyan, daha sonra evin içerisinde arayan ama bundan rahatsızlık duymayan, tam tersi komik bulan bir insanım" yönündeki sözleriyle de sempati topladı. Akdeniz, tüm katılımcılara başarılar dileyerek, "Bu bir fotoğraf ve kısa film yarışması olabilir ama asıl amacı engelliler için farkındalığı yaymaktır; yarışma bu amaca fotoğraf sanatçıları sayesinde ulaşılacaktır" dedi. Kuzey Kıbrıs Turkcell Kurumsal İletişim Uzmanı Gülten Karanfiloğlu da yarışma hakkında bilgiler verdi. Konular, kategoriler ve ödüller hakkında paylaşımlarda bulundu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.