KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 4 dak.

2016 Ali Nesim Edebiyat Ödülü alanlar belirlendi

2016 Ali Nesim Edebiyat Ödülü alanlar belirlendi

Kıbrıs Türk Edebiyatı'nın en önemli isimlerinden birisi olan ve 9 Mayıs 2014 tarihinde vefat eden Ali Nesim'in düşüncelerini,eserlerini ve Kıbrıs Türk Kültürünü yaşatmak için Kıbrıs Türk Yazarlar Birliği tarafından bu yıldan itibaren "Ali Nesim Edebiyat Ödülleri" verilmeye başlanıyor.

Yayın Tarihi: 05/05/16 10:55
okuma süresi: 4 dak.
2016 Ali Nesim Edebiyat Ödülü alanlar belirlendi
A- A A+
Kıbrıs Türk Edebiyatı'nın en önemli isimlerinden birisi olan ve 9 Mayıs 2014 tarihinde vefat eden Ali Nesim'in düşüncelerini,eserlerini ve Kıbrıs Türk Kültürünü yaşatmak için Kıbrıs Türk Yazarlar Birliği tarafından bu yıldan itibaren "Ali Nesim Edebiyat Ödülleri" verilmeye başlanıyor.

12 Mayıs 2016 Perşembe saat 19.30'da Kıbrıs Türk Gazetecileri Birliği'nde gerçekleştirilecek ödül töreninde ayrıca araştırmacı-yazar Eralp Adanır'ın Ali Nesim, üzerine yazmış olduğu "Röportajları, Denemeleri, Gazete Yazı ve Haberleriyle ALİ NESİM" kitabı da tanıtılacaktır.

Kıbrıs Türk Yazarlar Birliği Başkanı Doç.Dr.Şevket Öznur'un yapmış olduğu açıklamasında bu yıl ödül alan isimler şöyle:

Gazeteci-Yazar Ahmet Tolgay, son yıllarda yazmış olduğu biyografik- romanlarla ülkemizin bilinmeyen sosyo-kültürel tarihini gün yüzünü çıkarması, Kıbrıs'ın üzerinde yaşanan olaylara bir tarihçi-sosyolog gözüyle derinlemesine inip, romancı gözüyle eserlerini kaleme alması ve gelecek kuşaklara çok önemli bilgileri; "Dr.Kaya", "Dr.Ayten'in Romanı" vb. eserleri yoluyla ulaştırmasından dolayı "Biyografi-Roman Ödülüne" lâyık görülmüştür.

Sanatçı-Yazar Heidi Trautman, 2001 yılından itibaren eşiyle birlikte ülkemizi yurt bilmiş ve Ada'mıza yerleştikleri günden itibaren Kıbrıs'ın sanatına gönül verip, bu alanda sergiler açıp, gazetelerde sanat haberleri yazıp , ülke kültürünün tanınmasına büyük katkılar yapmıştır. Yayımlamış olduğu Türkçe ve İngilizce "Kuzey Kıbrıs'ta Sanat ve Yaratıcılık Cilt 1-2" ülkemizin sanatı ve kültürü üzerine yazılmış en kapsamlı eserlerden birisi olma özelliğini taşımaktadır. Ayrıca "Kuzey Kıbrıs Benim Yolum" adlı İngilizce-Almanca dillerinde yayımlanan kitabı Kıbrıs'ı bir gezgin gözüyle şiirler aracılığıyla anlatan çok önemli bir gezi kitabıdır. Bu çalışmalarından dolayı yazar "Onur Ödülüne" lâyık görülmüştür.

Kıbrıs Türk romanı, tiyatroculuğu ve gazeteciliği denince ilk akla gelen isim olan Hikmet Afif Mapolar, ülkemizin en önemli duayen yazarlarındandır. Vefatından sonra hakkında bir çok tez ve kitap yazılan Mapolar, Kıbrıs Türk yazınının en üretken yazarlarından olmuştur. Ölümünden sonra basılmamış eserleri en çok yayımlanan isim olma özelliğini de taşıyan Mapolar'ın son eseri 2016 yılında çıkan "ASLAR-Bir Devre Adını Yazdıranlar-1987" dir. Kıbrıs Türk Yazınına katkılarından dolayı Hikmet Afif Mapolar "Vefa Ödülüne" lâyık görülmüştür.

Araştırmacı-Yazar-Arkeolog Tuncer Bağışkan, ülkenin ilk arkeologlarından birisidir. Yağmur duası , yatırlar (şehidalar), büyü, ölüm, manevi inançlar, arkeolojik eski eserler ve Osmanlı-İslam eserleri konularında ilk bilimsel yayımları Türkçe ve İngilizce olarak yayımlayanlardan birisi olan Bağışkan, "Kıbrıs Türk Halkbiliminde Ölüm","Kıbrıs'ta Osmanlı-Türk Eserleri", "Ottoman, Islamic and Islamised Monuments in Cyprus" adlı eseriyle de bilim ve kültür dünyasına çok önemli katkılar yaparak, ülkenin değerlerinin kayıt altına alınmasını sağlamıştır.

Kıbrıs kültürüne bilimsel araştırmalarıyla katkılarından dolayı Tuncer Bağışkan "Araştırma Ödülüne" lâyık görülmüştür.

Ayrıca Kıbrıs Türk Yazarlar Birliği'nin ilk Başkanı olan Ahmet Gazioğlu'na teşekkür plaketi verilmesine, Eralp Adanır'a ise "Röportajları, Denemeleri, Gazete Yazı ve Haberleriyle ALİ NESİM" adlı kitabın yazarı olarak Plaket verilemesine karar verilmiştir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.