KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 5 dak.

Olağan Denemeler'in Oscar heyecanı

Olağan Denemeler'in Oscar heyecanı

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi doktora öğrencisi Vasvi Çiftcioğlu'nun eş yönetmenliğini yaptığı "Olağan Denemeler" adlı kısa filmin Oscar adayı olmak için yarıştığı "Shorts Shorts & Asia 2016"adlı festivalin uluslararası yarışma ayağı 9 Haziran'da yapılacak.

Yayın Tarihi: 07/06/16 15:31
okuma süresi: 5 dak.
Olağan Denemeler'in Oscar heyecanı
A- A A+
DAÜ'den yapılan açıklamaya göre, Olağan Denemeler filminin yönetmenleri Doğuş Özokutan ve Vasvi Çiftcioğlu ile filmin başrol oyuncusu Hatice Tezcan, kısa filmin Oscar adayı olmak için yarıştığı "Shorts Shorts & Asia 2016"adlı festivale katılmak için Japonya'ya hareket ediyor.

Kısaca Oscar olarak bilinen ve dünyanın en prestijli sinema etkinliği olarak kabul edilen Amerikan Akademi Ödülleri'ne başvurmanın ön koşulu Oscar'a akredite bir festivalden birincilik ödülü kazanmak.

Asya kıtasının en büyük kısa film festivali olan "Shorts Shorts", dünya genelinde Oscar'a akredite olan ve Oscar seçmeleri yapma yetkisi olan 80 festivalden biri.

Tüm Asya kıtasında Oscar'a akredite tek kısa film festivali olan Shorts Shorts'a bu yıl 130 ülkeden 6 bin başvuru yapıldı.

Olağan Denemeler, festivalin uluslararası yarışma bölümüne seçilmeyi başaran 40 film arasında yer alıyor.

Bugüne kadar 30'dan fazla ülkede düzenlenen uluslararası festivalde gösterilen Olağan Denemeler, ikisi Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) biri de Brezilya'dan olmak üzere toplam üç ödül kazandı.

Resmi açılışı 2 Haziran tarihinde yapılan ve 26 Haziran tarihine kadar devam edecek olan Shorts Shorts Film Festivali'nde Oscar seçmelerinin yapılacağı uluslararası yarışma maratonu ise Perşembe günü, festivale yurt dışından katılan film ekiplerinin katılacağı festival partisi ile başlayacak.

Uluslararası yarışmanın kazananları ise 13 Haziran'da yapılacak ödül töreniyle açıklanacak.

Olağan Denemeler, Shorts Shorts Festivali boyunca 4 kez gösterilecek. Filmin Japonya'daki ilk gösterimi 9 Haziran Perşembe günü, diğer gösterimler ise sırasıyla 12, 17 ve 19 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek.

Hiçbir kurumdan maddi destek ve sponsorluk alınmaksızın çekildiği kaydedilen Olağan Denemeler'in yer aldığı 40 filmden oluşan uluslararası seçkide, dünyaca ünlü yönetmen ve oyuncuların milyonlarca dolarlık bütçelere sahip filmlerin yer aldığı kaydedildi.

Bu filmler arasında en dikkat çekeni; dünyaca ünlü yönetmen Martin Scorsese'nin başrollerinde Ledonardo DiCaprio, Robert De Niro ve Brad Pitt'in yer aldığı 70 milyon dolar bütçeli "The Audition" isimli kısa filmi. Ünlü aktör Robert De Niro'nun başrolünde olduğu "Ellis" isimli başka bir kısa film de festivalde gösterilecek filmler arasında. Geçen yıl 88'inci Akademi Ödülleri'nde Gizli Dünya isimli filmdeki performansıyla "En İyi Kadın Oyuncu" Oscar'ını kazanan Brie Larson'un, ikinci kez yönetmenlik koltuğuna oturduğu kısa film, "Weighting" de Shorts Shorts'un 40 filmden oluşan uluslararası seçkisinde yer alıyor.

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi doktora öğrencisi olan filmin eş yönetmeni Vasvi Çiftcioğlu, Japonya'daki festivale katılmaları için maddi destek sağlayan Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ve DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam'a teşekkür etti.

Senaryosunu Doğuş Özokutan'ın yazdığı "Olağan Denemeler" hayatın anlamını sorgulayan bir kadının başarısız intihar girişimlerini trajikomik bir dille ele alıyor.

Çekimleri Mayıs 2014'te Lefkoşa ve Girne'de üç günde tamamlanan Olağan Denemeler'in çekim ekibinde DAÜ İletişim Fakültesi lisans öğrencileri de asistan olarak görev almıştı.

Görüntü yönetmenliğini Pieter Verburg'un üstlendiği filmin kurgusunu Tim Klok yaptı. Filmin müziklerini ise İnal Bilsel besteledi.

Post prodüksiyonu Ocak 2015'te tamamlanan film, dünya prömiyerini 19 Nisan 2015'te ABD'nin en eski bağımsız film festivali olan "48'inci Worldfest Houston"da yapmıştı.

"Olağan Denemeler", bu festivalde yarıştığı "Kara Komedi" kategorisindeki en büyük ödül olan "Platin Remi Ödülü"nü kazandı. "Olağan Denemeler" Kasım 2015'te yine ABD'de gerçekleştirilen "3'üncü Seattle Türk Filmleri Festivali"nde de birincilik ödülü kazandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.