KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 2 dak.

Nobel ödüllü yazar Elie Wiesel öldü

Nobel ödüllü yazar Elie Wiesel öldü

Yahudi Soykırımı'nın son tanıklarından olan Nobel ödüllü yazar Elie Wiesel yaşamını yitirdi. Wiesel'in ölümü büyük üzüntü yarattı.

Yayın Tarihi: 04/07/16 08:31
okuma süresi: 2 dak.
Nobel ödüllü yazar Elie Wiesel öldü
A- A A+
Nobel ödüllü yazar Elie Wiesel, ABD'de 2 Temmuz Cumartesi günü 87 yaşında hayatını kaybetti.

Yahudi toplama kamplarından sağ kurtulan Elie Wiesel, eserleriyle Yahudi Soykırımı'nın unutulmaması için mücadele vermişti.

Elie Wiesel 1928 yılında Romanya'da dünyaya geldi. Nasyonal Sosyalistler tarafından Auschwitz ve Buchenwald Yahudi toplama kamplarına götürüldü.

Annesi, babası ve en küçük kız kardeşi Naziler tarafından öldürüldü. Kendisi sağ kurtulan Elie Wiesel, 1945 yılında Fransa'da Sorbonne Üniversitesi'nde felsefe ve edebiyat alanında eğitim aldı.

Bir süre Fransa'da gazeteci olarak çalışan Wiesel, 1963'te ABD'ye giderek vatandaşlık aldı. Elie Wiesel, 1986 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazandı.

Yaşamı boyunca Yahudi Soykırımı'nın unutulmaması için mücadele veren Wiesel'in ölümü dünyada üzüntüyle karşılandı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Elie Wiesel'in etkileyici kişiliği ve kitaplarıyla, zulüm ve kötülüğü yenmede insan ruhuna yol gösteren bir kelime sanatçısı olduğunu söyledi.

"ÖLÜMÜ BÜYÜK KAYIP"

ABD Başkanı Barack Obama ise Yahudi yazarı 'dünyanın vicdanı' şeklinde nitelendirerek onun çabalarını takdir etti.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck da Elie Weisel'in ölümünün büyük bir kayıp olduğunu söyledi.

Gauck, "Muhteşem bir insanı, sıra dışı bir bilge ve yazarı kaybettik" şeklinde duygularını dile getirdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier de "Elie Wiesel'in ölümüyle insanları seven bir yazarı, bir bilgeyi kaybetmekle kalmadık; nefret, hoşgörüsüzlük ve şiddetle yorulmadan mücadele eden bir savaşçıyı da kaybetmiş olduk" dedi.

Sinema oyuncusu George Clooney de Wiesel'in ölümünün ardından, Yahudi Soykırımı'ndan kurtulan yazarın insanlık mücadelesini sürdürme çağrısında bulundu.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.