KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 3 dak.

UKÜ Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı'nın kıtabı yayınlandı

UKÜ Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı'nın kıtabı yayınlandı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Şölen Külahçı'nın biyobankalarda yasal ve etik sorunları konu alan ortak kitabı yayınlandı

Yayın Tarihi: 22/01/17 08:52
okuma süresi: 3 dak.
UKÜ Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı'nın kıtabı yayınlandı
A- A A+

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Şölen Külahçı'nın biyobankalarda yasal ve etik sorunları konu alan ortak kitabı yayınlandı.

Türkiye Kalkınma Bakanlığı'nın katkılarıyla gerçekleştirilen, Külahçı'nın Türkiye'de katıldığı "Biyobankalarda Yasal ve Etik Sorunlar" çalışmaları kapsamında Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Öztezel ve Yrd. Doç. Dr. Feyza Nur Tuncer ile birlikte hazırladığı "Biyobankalarda Etik ve Yasal Düzenlemeler Kılavuzu" başlıklı kitap, İstanbul Tıp Kitabevi tarafından yayınlandı.

Türkiye'de bu konuda ilk olma özelliği ile dikkat çeken kitapta biyobanka çalışmaları sırasında karşılaşılan etik ve yasal sorunlarla ilgili bilgi verilmekte.

"Çalışmanın amacı insan kökenli verilerin toplanması ve saklanması"

Söz konusu çalışmanın amacını insan kökenli verilerin toplanması ve saklanması olarak açıklayan Külahçı, yapılan çalışmalar sırasında etik ve hukuki sorunların ortaya çıktığını dile getirdi. Özellikle bu verilerin kullanım koşullarının belirlenmesi, hangi kişilerden hangi şartlarda veri alınabileceği gibi hususlarda sıkıntı yaşandığının altını çizen Külahçı, söz konusu verilerin kişinin vücut bütünlüğünün bir parçası olduğundan ancak kişinin rızasıyla vücudundan alınabileceği ve bu tür araştırmalarda kullanılabileceğini kaydetti. Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Külahçı, bu noktada, özellikle küçük ve kısıtlılardan doku ve bunun gibi verilerin alınması aşamasında yasal temsilcinin rıza verip veremeyeceğinin belirlenmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, sadece belirli bir araştırma için alınabilen bu verilerin daha sonra başka bir araştırmada kullanılmasının istenmesi durumunda izlenecek prosedürün belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Şölen Külahçı, belirli bir araştırma için alınan bu verilerin, ilgili kişiden rıza alınmadan başka bir araştırmada kullanılmasının hem etik hem de hukuki açıdan ihlal oluşturduğunu sözlerine ekledi.

"Biyolojik örnekler biyobankalarda uzun süre saklanmakta"

Biyobankaları belirli bir hastalığa özel olarak düzenli bir sistem çerçevesinde toplanmış biyolojik örnekleri ve bunlarla ilişkili veri ve bilgilerin toplandığı yerler olarak tanımlayan Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Şölen Külahçı, biyobankalarda insan doku, organ, serum, plazma, idrar, tükürük, DNA, RNA, protein, hücre serileri, gibi biyolojik örneklerin araştırma amacıyla uzun süre saklandığını aktardı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.