KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 5 dak.

Kıbrıslı Türk sanatçılar Londra'da perde açmak istiyor

Kıbrıslı Türk sanatçılar Londra'da perde açmak istiyor

Türkiye ve Kıbrıs'ta tanınan tiyatro, sinema ve televizyon sanatçıları Hüseyin Köroğlu ve eşi Şenay Saçbüker, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesin perde açan 'Kanatsız Güvercinler' ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu anlattıkları müzikli gösterileri 'Esaretten Özgürlüğe'nin Londra'da da sahnelenmesi için Londra'ya geldi.

Yayın Tarihi: 26/09/17 13:24
okuma süresi: 5 dak.
Kıbrıslı Türk sanatçılar Londra'da perde açmak istiyor
A- A A+

Türkiye ve Kıbrıs'ta tanınan tiyatro, sinema ve televizyon sanatçıları Hüseyin Köroğlu ve eşi Şenay Saçbüker, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesin perde açan 'Kanatsız Güvercinler' ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu anlattıkları müzikli gösterileri 'Esaretten Özgürlüğe'nin Londra'da da sahnelenmesi için Londra'ya geldi.

Tiyatro AŞHK'ın kurucularından Hüseyin Köroğlu ve Şenay Saçbüker ile Kanatsız Güvercinler ve Esaretten Özgürlüğe adlı gösterilerinin perde açması adına bir dizi görüşmelerde bulunmak için geldikleri Londra'da görüşme fırsatı bulduk.

Hüseyin Köroğlu ve Şenay Saçbüker Tiyatro AŞHK'ın sanat yolculuğuna Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" ve Türk Tiyatrosu'nda hocaların hocası Muhsin Ertuğrul'un "Yarın kıyamet kopacağını bilsem, bugün tiyatro açardım" cümlelerini kendine önder olarak seçerek devam ettiğini söylediler.

YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR

Hüseyin Köroğlu "Şöyle bir etrafınıza bakarsanız dünyada barışa ne kadar çok ihtiyaç olduğunu görürsünüz. Bu düşünceden yola çıkarak KKTC Cumhurbaşkanlığı himayelerinde "Kanatsız Güvercinler" adlı oyunumuzu sahneye taşıdık. Kanatsız Güvercinler dünya prömiyerini Kıbrıs Tiyatro Festivali'nde 19 Eylül 2016'da yaptı. Oyunumuzla insanların barışa sevgi ile ulaşabileceklerini öneriyoruz. Dünya semalarında çok geç olmadan Kanatsız Güvercinler kanat takıp bir an önce uçmalıdır. Yoksa yarın çok geç olabilir" dedi.

Şenay Saçbüker de "Irk, din, dil ayrımı yapmadan insanlar birbirini saygıyla kabullenmeyi başarabilmelidir. Ancak o zaman barış kapıları açılır" dedi.

"Kanatsız Güvercinler" oyunu 23 Kasım'da Caddebostan Kültür Merkezi'nde perde açacak.

Hüseyin Köroğlu ve Şenay Saçbüker, Tiyatro AŞHK'ın 1918'de Osmanlı İmparatorluğu'nun Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra düşmanlar tarafından işgali ile başlayan ve 1923'te Türkiye Cumhuriyet'inin ilanı ile biten Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve halkla verilen kurtuluş mücadelesini anlattıkları "Esaretten Özgürlüğe" gösterisine heyecanla hazırlandıkların söylediler.

DÜNYA PRÖMİYERİ GERÇEKLEŞECEK

Aynı zamanda Tiyatro AŞHK'ın sanat yönetmeni olan Hüseyin Köroğlu, "Esaretten Özgürlüğe gösterimizi de Cumhuriyet'imize daha çok sahip çıkmalıyız duygusu ile sahneye taşıyoruz. İki Selanikliyi, iki memleket sevdalısını, iki mavi gözlü devi; Mustafa Kemal Atatürk'ü ve Nazım Hikmet'i buluşturuyoruz. Çok heyecanlıyız. 24 Ekim'de, Cumhuriyet'i kutlama haftası içinde, Pera Palace Jumeirah'da ilk Cumhuriyet balosunun yapıldığı salonda seyircimizle buluşup dünya prömiyerimizi gerçekleştireceğiz" dedi.

Şenay Saçbüker de "Ben şarkıları söyleyeceğim, Hüseyin şiirleri okuyacak, Müzik Direktörümüz Hakan Elbir de piyanoda hem bize eşlik edecek, hem de muhteşem bestelerini seyirciye sunacak" dedi.

Hem KKTC Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde sahneye taşıdıkları "Kanatsız Güvercinler" oyunu hem de "Esaretten Özgürlüğe" gösterileri ile Londra'da da perde açmak için KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçisi Zehra Başaran ve İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı Jale Özer ile görüşmelerde bulundular.

EN ÇOK 'SHAKESPEARE' ESERİNDE OYNAYAN OYUNCU
Söyleşide Kıbrıslı Yönetmen-Oyuncu Hüseyin Köroğlu'nun tiyatro alanında birçok ilke imza attığını ve şu anda Türkiye'de en çok 'Shakespeare' eserinde oynayan tiyatro oyuncusu olduğu kaydedildi. Oynadığı ve yönettiği Shakespeare oyunları arasında Kral Lear, Bir Ata... Krallığım, Othello, Coriolanus, Kısasa Kısas, Trolius ile Kressida oyunları var. Ayrıca Shakespeare'in oyunlarından yola çıkarak oyunlaştırdığı ve Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nde yönetmenliğini yaptığı "Düş Oyuncakları" adında da bir oyunu da var.

Umarız Hüseyin Köroğlu ve eşi Şenay Saçbüker'i Londra sahnelerinde izleme fırsatı buluruz. Görüşmelerinin çok olumlu geçtiğini, yakın bir tarihte Londra'da perde açmayı ve kendi soydaşları ile tiyatronun büyüsünde buluşmayı umduklarını söylediler.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.