EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 7 dak.

'Stabil para birimi Euro'ya geçiş' tartışmaları yeniden alevlendi

'Stabil para birimi Euro'ya geçiş' tartışmaları yeniden alevlendi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası müdahalesine rağmen döviz kuru, TL'nin değer yitirişine neden olmayı sürdürürken, KKTC'de zaman zaman tartışılan 'stabil para birimi Euro'ya geçiş' tartışmaları yeniden alevlendi.

Yayın Tarihi: 02/02/14 09:58
okuma süresi: 7 dak.
'Stabil para birimi Euro'ya geçiş' tartışmaları yeniden alevlendi
A- A A+

Vatan Mehmet - Kıbrıs Postası

Ekonomik çevrelerle, ekonomistler süregelen "Euro'ya geçilmesi" tartışmasında hemen hemen Euro kullanımının olumlu etkisi olacağı konusunda görüş birliği ortaya çıkarken, bunun zorluklarının yanı sıra böyle bir adım için geç kalındığı fikri hâkim.

İşte görüşler:

• Şadi: "İstersek bir gecede geçeriz. Zaten TL'yi De-Facto olarak kullanıyoruz"

• Çerkez: "Tanınmış değiliz Euro'ya geçemeyiz. Türk Lirası dışında çare yoktur"

• Erel: "20 yıl önce siyasiler bu talebi ört-bas etti. Kamuoyunda tartışılmalı"

• Tatar: "Keşke olabilse ama bu kararı üretebilecek ekonomik bir yapımız yok"

• Çıralı: "Pratik değil ve tamamen havada kalan bir öneri, tartışma"

• Deniz: "3-4 senedir kimseden ses çıkmadı. Artık zamanı da geçti"

• Akifler: "TL stabilitesini ispatlayamadı. Paranın milliyeti yok ama geç kaldık"

• Şafaklı: "Euro'ya geçişin kriterleri var, ne teoride ne pratikte mümkün değil"

17 Aralık'la birlikte yükselen döviz kuru ile Türk Lirasının değer kaybetmesi, KKTC'de zaman zaman tartışılan 'stabil bir para birimine geçiş' tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

Ekonomik çevrelerle, ekonomistler süregelen "Euro'ya geçilmesi" tartışmasında hemen hemen Euro kullanımının olumlu etkisi olacağı konusunda görüş birliği ortaya çıkarken, bunun zorluklarının yanı sıra böyle bir adım için geç kalındığı fikri hakim…

Günay Çerkez: "Tanınmış değiliz Euro'ya geçemeyiz. Türk Lirası dışında çare yoktur"

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Günay Çerkez: "Kuzey Kıbrıs tanınmış bir ülke olmadığı için bu mümkün değildir. Avrupa Birliğine üye olmadan Euro'ya geçme, bu parayı kullanma lüksü yok. Buna müsaade edilmez. Sözgelimi Ürdün, ABD doları kullanmak isteyebilir mi istedi diye? Türk Lirası dışında çare yoktur…"

Metin Şadi: "İstersek Euro'ya bir gecede geçeriz"

Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD) Başkanı Metin Şadi: "Stabil paraya geçmek, makbul olan Euro'ya geçmek mümkündür, üstelik bir gecede bunu yapabiliriz. Bir gecede hükümet kararıyla olur… Zaten De-Facto olarak Türk Lirası Kullanıyoruz. De-Facto olarak Euro'ya da geçebiliriz. Memlekette zaten her şey ye Euro ya Sterlin… Kararlılık, vizyon lazım. Biz hükümetleri bunları düşünsün diye seçmiyor muyuz?"

Ersin Tatar: "Keşke olabilse ama bu kararı üretebilecek ekonomik bir yapımız yok"

Eski Maliye Bakanı Ersin Tatar: "Keşke olabilse ama olamaz… Bunu yapabilecek, bu kararı üretebilecek ekonomik bir yapımız yok. Türkiye ile dolaysıyla Türk Lirası ile entegre durumdayız. Euro'ya zaten geçersek rekabet gücü kalmaz, ticaret yapamayız. Bütçe açıklarımızı Türkiye finanse ediyor… Euro'ya geçersek, bu para birimi nedeniyle bütçe açıklarından kaynaklanan devasa farkı kim kapatacak?"

Ali Erel: "20 yıl önce siyasiler uyduruk mazeretlerle ört-bas etti."

Kıbrıs Avrupa Birliği (AB) Derneği Denetleme Kurulu Üyesi Ali Erel: "TL'deki dalgalanma Mart ayının da ötesinde sürecek. Stabil paraya geçiş tartışmalarını kamuoyu önünde yapılması gerek. Bu öneri, 20 yıl önce toplum tarafından güçlü bir şekilde gündeme getirildi ancak siyasiler uydurma mazeretler üretti. Ankara'ya karşı da sonuna kadar ısrarcı olunabilir(di.)

Bu tartışma, açık açık olmalı, kapalı kapılar ardından değil. 'Aman Ankara'nın dediğini vatandaş duymasın' derseniz Ankara da maaşlar yöntemi üzerinden dilediğini yaptırır ve bunu yaparken de yanlış bir şey yapmadığınıza inanırsınız. Çünkü ay sonu maaşları ödeyememe sıkıntısı var…

Fuhşun; uyuşturucu ticaretinin; her türlü yolsuzluğun; silah-mafya ilişkilerinin artarak devam edeceğini göreceğimize biz, günlük meseleler peşinde grev yaparak artış istiyoruz. Maaşlara yüzde 20 artış olsa, TL'deki yüzde 33'lük kayıpla nereye varmış olacaktık"

Okan V. Şafaklı: "Teorik olarak da pratik olarak da mümkün değil"

Ekonomist-Yazar Okan Veli Şafaklı: "Bütçe açığı ve ekonomik verileri Yunanistan'dan daha kötü olan, ekonomisi olmayan, sadece tüketime dayalı, derin kara delikleri olan, açıklarını Türkiye'den kapatan, ekonomisi Türkiye'nin kucağında olan bir yapıda zaten Euro'ya geçişe izin vermezler… Euro'ya, stabil para denen şeye geçişin kriterleri, ölçüleri var. Yani teorik olarak da pratik olarak da mümkün değil…"

Ünal Akifler: "TL stabil olduğunu ispatlayamadı. Paranın milliyetçilikle ilgisi yok ama sanırım geç kaldık"

Ekonomist Ünal Akifler: "Doğrusu geçmek de geç kalındı. Enflasyon 250'ye çıktı yapmadık, 1976'da yapmadık. Bence geç kalındı. Türkiye bu konuda sanırım hala red görüşündedir. Ben öyle duyuyorum… Sanırım yardımı vermeyi reddeder. Türk Lirası stabil olduğunu ispatlayamadı. Paranın milliyetçilikle ilgisi yok, Geçmişte altın, gümüş, öküz hatta hapishanede sigara bile para hükmünde kullanıldı, kullanılıyor. Her ülke parası kullanılsın ister, hoşuna gider…"

Ali Çıralı: "Pratik değil ve tamamen havada kalan bir öneri, tartışma"

Kıbrıs Türk Sanayi Odası'nı (KTSO) Başkanı Ali Çıralı: "Mümkün değildir stabil paraya, mesela Euro'ya geçmek… Tamamen havada kalan bir öneri, pratik değil…"

Derviş Kemal Deniz: "3-4 senedir kimseden ses çıkmadı. Artık zamanı da geçti"

Eski Ekonomi Bakanlarından, Ekonomist Derviş Kemal Deniz: "Türk Lirası, son 4 yıldır istikrarında çok kötü değildi… Euro'ya geçersek ve adada bir anlaşma da olmazsa açığı Türkiye karşılayamaz. Bu konuda 3-4 senedir kimseden ses çıkmadı. Artık zamanı da geçti… Merkeziyetçi bir Avrupa Birliği anlayışı içinde ne kadar doğru olacağı şüpheli… Ayrıca birlik içinde Euro'dan çıkmak isteyen ülkeler var…"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.