EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

Enflasyonun yüzde 10,2 olmasının nedeni zamlar!

Enflasyonun yüzde 10,2 olmasının nedeni zamlar!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası, 2013 yılı sonunda enflasyonun yüzde 10,2 olarak gerçekleşmesinde elektrik ve akaryakıta yapılan zamlar ile döviz kurunun yükselmesinin etkili olduğunu açıkladı.

Yayın Tarihi: 28/02/14 19:08
okuma süresi: 3 dak.
Enflasyonun yüzde 10,2 olmasının nedeni zamlar!
A- A A+

KKTC Merkez Bankası'nın 2013 yılı 4. Çeyrek Bülteni yayınlandı.

Banka'nın web sitesi üzerinden yayınlanan bültende, 2013 yılının son çeyreğinde dünya ekonomisinin genel görünümüne ve KKTC ekonomisi ile ilgili en güncel bilgiler yer alırken, KKTC bankacılık sektörünün son durumu, veriler ve temel göstergeler üzerinden yapılan analizlere yer verildi.

Merkez Bankası Başkanı Bilal San, bültenin önsözünde ülke ekonomisinin son dönemlerde özellikle yurt dışı ekonomik ve siyasi gelişmelerin etkisi altında kaldığını açıkladı.

San, Merkez Bankası'nın sermaye hareketlerinin finansal istikrar üzerindeki muhtemel olumsuz etkilerine yönelik olarak, temelde likidite sağlanması ve maliyetlerin azaltılması gibi parasal önlemler içeren kararlar ürettiğini belirtti.

BÜTÇE 45,3 MİLYON TL AÇIK VERDİ

San'a göre, 2013 yılında enflasyon oranındaki artış trendi ekonomide sorunların artış potansiyelini de beraberinde getirdi.

Bütçe gelir ve giderlerinde artış meydana gelmesine rağmen, gider artış hızının gelir artış hızından daha fazla olmasına bağlı olarak bütçe dengesi 45,3 milyon TL açık verdi..

BANKACILIK SEKTÖRÜ GÜÇLÜ YAPISINI KORUDU

Bültende, 2013 yılı genelinde KKTC bankacılık sektörünün kaynak yapısı, aktif kalitesi, kârlılık ve özkaynak yeterliliği açısından güçlü yapısının koruduğu kaydedildi.

Bankacılık sektörü bilanço büyüklüğü 2013 yılsonu itibarı ile GSYH'nın 1,75 katına ulaşarak önemli büyüklüğe erişirken sektörün en önemli yabancı kaynaklarını oluşturan mevduat, toplam aktifin yüzde 80'ini teşkil etti.

2013 yılı içerisinde mevduatın ve buna paralel olarak toplam aktiflerin önemli oranda büyüme kaydettiği görülürken, sektör aktif kârlılığı yüzde 1,83 ve özkaynak kârlılığı ise yüzde 16,90 seviyelerinde seyretti.

Merkez Bankası Başkanı San, döviz geliri olmayanların döviz cinsinden borçlanmalarının hem borçlu hem de borç veren açısından büyük risk teşkil ettiğini vurguladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.