EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

Kara para ile mücadelede önemli adım

Kara para ile mücadelede önemli adım

Suç Gelirlerinin Aklanmasını ve Terörizm Finansmanının önlenmesi ile ilgili faaliyet gösteren Uyum Görevlileri Derneği (KUGD) üyelerine yönelik ilk faaliyetini gerçekleştirdi. Türk Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Uyum Görevlileri Derneği Başkanlığı görevlerini yürüten Erhan Raif'in açılış konuşması ile başlayan toplantıya Para Kambiyo Dairesi Müdürü Şifa Karahasan ile Türkiye'den Suç Gelirlerin Aklanmasının Önlenmesi Uzmanı Alpaslan Çakır konuk konuşmacılar olarak katıldı.

Yayın Tarihi: 01/07/14 17:57
okuma süresi: 3 dak.
Kara para ile mücadelede önemli adım
A- A A+

Türk Bankası'nın katkıları ile gerçekleştirilen toplantıda açılış konuşmasını yapan Başkan Erhan Raif, derneğin amacının Suç Gelirlerin Aklanmasının ve Terörizm Finansmanın Önlenmesi konusunda çalışan banka profesyonellerini biraraya getirerek profesyonel gelişimlerini ve mevzuat konusunda öneriler sunmak olduğunu belirtti. Kara Para ile mücadele etmenin toplumsal bir görev olduğunu, başta ABD ve AB olmak üzere dünya devletlerinin kara paraya yönelik son derece ciddi bir savaş sürdürdüklerini ifade eden Raif, özellikle ABD'nin dev bankalara kestiği milyarlarca dolarlık cezalara dikkat çekti. Raif ayrıca, halk dili ile "kara para ile mücadele"de KKTC'de bankaların öncü rol üstlendiğini ancak yasada belirtildiği gibi diğer yükümlülerin aynı uğraşı vermesi gerektiğinin altını çizerek, KKTC'nin Suç Gelirlerinin Aklamasının Önlenmesi ile fazlasıyla üzerine düşeni yaptığını, bu konuda düşük riskli bir ülke olduğunu ancak tedbiri hiçbir zaman elden bırakmamak gerektiğini de konuşmasında vurguladı.

Para Kambiyo Dairesi Müdürü Şifa Karahasan Suç Gelirlerinin Aklanmasının önlenmesi ve Terörizm Finansmanı ile ilgili yeni yasa konusunda bilgi verdi. Karahasan, taslak halinde olan yeni yasanın AB uzmanları ile birlikte hazırlanarak AB'nin Suç Gelirlerin Aklamasının Önlenmesi yasasının son hali ile uyumlu olduğunu ifade etti.

Türkiye'den konuk konuşmacı olarak toplantıya Alpaslan Çakır da Müşteri Kabul, Risk Yönetimi, İzleme ve Kontrol Metodolojileri hakkında KUGD üyelerine bilgi verdi. Çakır, kara para ile mücadelede en önemli unsurun müşteriyi ve işlemlerini tanımak olduğunu ve sistematik bir çalışma ile bankaların üzerine düşenini rahatlıkla yapabileceğini belirtti.

Uyum Görevlileri Derneği'nin Suç Gelirlerinin Aklanmasını ve Terörizm Finansmanının önlenmesi ile ilgili faaliyetleri arasında; yenilikleri takip ederek üyelerine aktarmak, üyeler arasında bilgi alışverişi sağlamak için gerekli ortamı oluşturmak, uluslararası kurumlarla işbirliği yaparak eğitim, konferans, seminer, sosyal sorumluluk projeleri ve benzeri çalışmalar yapmak, bankalar tarafından uygulanacak politika ve prosedürler konularında öneri ve tavsiyelerde bulunmak, resmi makam ve kurumlara genel anlamda mevzuat ve uygulamalar hakkında görüş bildirmek, işbirliği yapmak ve üyelerinin uyması gerekli meslek ilkeleri ve standartlar konularında tavsiyelerde bulunmak yer alıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.