EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

Portekiz korkuttu

Portekiz korkuttu

Geçtiğimiz Perşembe günü Portekiz'in bankacılık sektörüne yönelik gelen haberler ve ülkedeki finansal sıkıntının küresel finans piyasalarını etkisi altına alacağına yönelik endişeler piyasayı karıştırdı.

Yayın Tarihi: 14/07/14 16:22
okuma süresi: 3 dak.
Portekiz korkuttu
A- A A+

Portekiz'deki Banco Espirito Santo isimli bankanın, yaşadığı finansal zorluklar nedeniyle kısa vadeli faiz ödemelerini ertelemek durumda kaldığını açıklaması, piyasanın ülkenin genel bankacılık sektörü ile ilgili endişe duymasına neden oldu. Baktığımızda, Banco Espirito Santo Portekiz'in en büyük ikinci bankası ve diğer Avrupa Birliği ülkelerine ait borçlanma senetlerinin de büyük bir kısmını elinde tutuyor. Ülkenin en büyük bankalarından birinin finansal darlığa düşmesi sonucunda da piyasa, Portekiz'deki bu sıkıntının Euro Bölgesi'ni o eski karanlık günlerine yeniden çekebileceğinden korkuyor.

Hatırlayacağımız üzere 2009 – 2010 yıllarında, Euro Bölgesi'nde hükümetlerin içinde bulunduğu borç krizi, bölge ilişkilerini ciddi anlamda sarsmış, hatta Avrupa Birliği'nin dağılacağına yönlik söylentilerin ortaya çıkmasına neden olmuştu. Bu borç krizinin üzerinden yıllar geçti ve bölgede mevcut krizin derinleşmesini önleyebilmek adına birçok önem alındı. Bölgedeki bazı üyeler, Avrupa Birliği ve IMF'den gelen yardım paketlerinin de etkisi ile birlikte toparlanmaya başlarken, üyelerden bazıları da kendi çabaları ile yerel bankacılık sektörlerini canlandırabilmeyi ve kredi derecelendirme kuruluşlarından iyi notlar almayı başardı. Ancak Euro Bölgesi'nin bugünkü gidişatına baktığımızda, geçmişte yaşanan bu borç krizinin hala daha bazı bölge üyelerini sıkıntıya sokmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu sebepten dolayı da, Portekiz'in en büyük ikinci bankasının maddi zorluklar sebeiyle faiz ödemelerini askıya aldığını açıklaması sonrasında euro ve Avrupa hisse senetlerinde sert hareketlenmeler yaşandı.

Portekiz'deki mevcut durum, Euro Bölgesi'nin önceki yıllarda yaşamış olduğu borç krizinden de hala kurtulamamış olması ile birleşerek Euro Bölgesi'ni tedirgin ediyor. Ancak yine de, ülkede sadece tek bir bankanın finansal zorluk çekmesi, ülkenin bankacılık sektörüne yönelik genel endişeleri kısa vadede bastırabilir. Önemli olan önümüzdeki dönemlerde ülkenin diğer bankalarından gelecek olan açıklamalar... Euro Bölgesi halen daha borç ve dezenflasyon sorunuyla boğuşurken, Portekiz'in bankacılık sektöründeki zayıflamanın devam etmesi ve diğer bankaların da benzer sıkıntılar yaşaması orta vadede euro üzerinde sert satış baskıları yaratabilir.

Ekin AKBAŞ

FXTCR

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.