EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 5 dak.

Kanada ekonomisine genel bakış

Kanada ekonomisine genel bakış

Yarın gerçekleşecek olan Kanada Merkez Bankası toplantısı öncesinde Kanada ekonomisinin güncel gidişatına kısaca bir göz atalım:

Yayın Tarihi: 15/07/14 17:05
okuma süresi: 5 dak.
Kanada ekonomisine genel bakış
A- A A+

Ticaret verileri ile başlayacak olursak; Kanada'dan en son gelen ticaret dengesi verisi, ülke ihracatının Mayıs ayında son zamanların en yüksek seviyesine çıktığını ve böylece 1 Milyar CAD'lik ticaret açığının 0,2 Milyar CAD'e düştüğünü göstermişti. Açıklanan ticaret dengesi raporunu yakından incelediğimizde ise, ihracattaki artışın büyük ölçüde otomobil parçaları ve motor satın alımlarından kaynaklandığını görüyoruz. İhracattaki artış ile birlikte ithalatta yaşanan düşüş de, ticari dengelerin korunduğunun altını çiziyor. Açıklanan verilere göre Mayıs ayında ithalat %0,3'lük bir düşüş kaydederek, yerel ürünlere olan talepteki artışı gözler önüne serdi. Bilindiği üzere Kanada emtia bazlı büyüyen bir ekonomiye sahip ve dolayısı ile büyümesinin büyük bir kısmını ticaret kanadından sağlıyor. Ticaret verilerinin beklentileri aşması da ülkenin büyümesine yönelik olumlu beklentileri artırıyor. Bu noktada Kanada ihracatının %65'inin ABD'ye satıldığını ve dolayısı ile Kanada'nın dış ticaretindeki, yani büyümesindeki iyileşmenin ABD ekonomisine büyük ölçüde bağlı olduğunu hatırlatmakta fayda var...

İmalat tarafında ise güncel tablo ticaret kanadı kadar olumlu değil. Yaklaşık iki hafta önce açıklanan Kanada IVEY PMI Endeksi verisi 48,2'den 46,9'a gerileyerek bir daralmaya işaret etti. 51,3'lük beklentiyi karşılayamayan ve yükseliş beklentisinin aksine düşüş kaydeden IVEY PMI Endeksi verisi, imalat sektörüne yönelik hali hazırda olumsuz olan beklentileri daha da pekiştirdi.

Enflasyon cephesine baktığımızda ise TÜFE, Mayıs ayında %0,5'lik bir artış göstererek fiyatlar genel düzeyindeki artışa işaret etti. Ancaki enflasyon verilerini daha yakından analiz ettiğimizde, önümüzdeki dönemlerde TÜFE verilerinin bir zayıflamaya işaret edebileceğini görüyoruz. Örneğin; Hammadde Fiyat Endeksi verisi Haziran ayında beklentilerin altında gelerek %0,4'lük bir düşüşe işaret etmiş ve %1,3'lük beklentinin oldukça altında kalmıştı. Sanayi üretimi fiyat endeksi de aynı şekide %0,5'lik bir gerileme göstererek %0,4'lük artış beklentilerini boşa çıkarmıştı. Bu noktada girdi fiyatlarındaki değişmelerin büyük ölçüde tüketicilere yansıdığını göz önünde bulundurursak, önümüzdeki günlerde Kanada'dan gelecek olan enflasyon veirlerinin bir zayıflamaya işaret edebileceğini belirtebiliriz.

Tüketim ve harcama tarafına baktığımızda ise, en son Nisan ayına yönelik gelen verilerin olumlu bir tablo çizdiğini görüyoruz. Perakende Satışlar verisi %0,4'lük yükselişin neredeyse 3 katı bir yükseliş göstererek %1,1 olarak gerçekleşirken, tüketici harcamalarının temel göstergesi oalrak kabul edilen Toptan Satışlar verisi de %1,2'lik bir artışa işaret ederek bir önceki dönemin %0,3'lük düşüşünü telafi etti.

Son olarak istihdam piyasasına bakacak olursak; Geçtiğimiz hafta Cuma günü açıklanan Kanada istihdam verileri hayal kırıklığı yaratarak son birkaç aydır dolar karşısındaki güçlü görünümünü koruyan ve bu görünümünü devam ettiren Kanada dolarını tahtından indirdi. Bir önceki döneme göre değişme göstermesi beklenmeyen ve %7 olarak gelmesi beklenen İşsizlik Oranı verisi artış göstererek %7,1 olarak gerçekleşirken, 20K olarak gelmesi beklenen İstihdam Değişimi verisi ise negatif gelerek -9,4K olarak gerçekleşti.

Bütün bu gelişmeleri bir arada bulundurduğumuzda, Kanada ekonomisinin "kısmen" ilerleme kaydettiğini ancak istihdam ve imalat sektörü gibi önemli alanlarda hala daha tam anlamıyla toparlanmadığını görüyoruz. Dolayısı ile yarın gerçekleşecek olan Kanada Merkez Bankası toplantısında herhangi bir faiz adımı beklememekle birlikte, yarın akşam 18:15'te gerçekleşecek olan Kanada Merkez Bankası Başkanı Poloz'un konuşmasının Kanada doları üzerinde daha bir etki yaratacağını düşünmekteyiz.

Ekin AKBAŞ

FXTCR

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.