EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 8 dak.

Makreokonomik gelişmeler

Makreokonomik gelişmeler

GBP: Geçtiğimiz haftanın son günlerinde dolar karşısında son 4 ayın en büyük düşüşünü kaydeden pound, piyasada panik havası yaratarak içinde bulunduğu ralinin bitebileceğine yönelik beklentiler oluşturdu.

Yayın Tarihi: 29/07/14 10:21
okuma süresi: 8 dak.
Makreokonomik gelişmeler
A- A A+

Geçtiğimiz senenin en iyi performas gösteren para birimi olan pound, yükseliş hızını bir miktar kaybetmiş görünüyor. Ancak teknik görünümüne baktığımızda GBPUSD paritesnin uzun vadeli bir yükseliş kanalı içinde olduğunu ve paritenin bu kanal içerisindeki hareketini muhafaza ettiğini görüyoruz.

Dolayısı ile mevcut zayfıflama hareketi şimdilik kanal içerisindeki ufak bir düzeltme gibi görünüyor. Paritede yaşanan bu düşüşün arkasıdaki temel neden ise İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney'nin geçtiğimiz haftaki açıklamaları…

Carney geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği konuşmasında, İngiltere ekonomisinin faiz artırımı için biraz daha zamana ihtiyacı olduğunu belirterek, ilerleyen dönemlerde atılacak olan adımların tedbirli şekilde gerçekleştirileceğini ifade etti. İngiltere'de faiz oranı yükselişlerinin geçmişe göre daha ihtiyatlı olacağını söyleyen Carney, ekonomik toparlanmaya giden yoldaki zorlukların devam ettiğini dile getirdi. İngiltere ekonomisinin genel gidişatına baktığımızda, ülkenin harcanabilir gelirinin istikrarlı bir şekilde arttığını, istihdam piyasasının geliştiğini ve iç talebin canlandığını görüyoruz. Ancak Carney'nin yapmış olduğu konuşmasından, pounddaki değerlenmenin de etkisi ile birlikte piyasa yapıcıların faiz artırımı konusunda çekingen davrandıkları sonucuna varıyoruz. Bu durum da pounddaki yükselişin bir miktar durulmasına neden oldu ve piyasada GBPUSD paritesindeki rallinin bitiyor olabileceğine yönelik endişeler yarattı. Ancak teknik görünüme baktığımızda, analizimizin başında da belirttiğimiz gibi, paritenin uzun vadeli yükseliş hareketine devam ettiğini görüyoruz. GBPUSD paritesindeki rallinin bittiğini söyleyebilmemiz için paritenin 1,6850 seviyesinin altında kalıcı olması gerekmekte.


CAD: Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde sert bir şekilde değer kaybeden Kanada doları, USDCAD paritesinin kısa vadeli düşüş trendini yukarı yönlü kırmasına neden oldu. Kanada dolarındaki bu düşüş, hem piyasadaki kar realizyonları, hem de bu hafta açıklanacak olan Kanada Büyüme Oranı verisine yönelik olumsuz beklentilerden kaynaklandı.

Sadece ABD doları karşısında değil, 16 büyük para birimi karşısında değer kaybeden Kanada doları, piyasanın Kanada ekonomisine yönelik endişelerini daha da belirgin bir hale getirdi. En son açıklanan TÜFE ve Perakende Satışlar verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi sonrası uzun zamandır sürdürdüğü değerli görünümünü güçlendiren Kanada doları, hem düzeltme hareketleri hem de genel zayıf görünüm nedeniyle bu güçlü görünümünden sıyrılıp sert bir düşüş hareketi içerisinde girdi. Hatırlayacağımız üzere Kanada Merkez Bankası, Temmuz ayının ortalarında, Kanada için büyme tahminin indirmiş ve Kanada'nın 2016 yılının ortalarına kadar potansiyel gücünün tamamını kullanmaya hazır olamayacağını belirtmişti. Tüm bu olumsuz gelişmelerin üzerine bir de bu hafta açıklanacak olan Kanada büyüme oranı verisine yönelik olumsuz beklentilerin ortaya çıkması, Kanada dolarındaki yükselişi durudrdu ve para biriminin yönünü tersine çevirdi. Kanada dolarındaki mevcut düşüş hareketi oldukça yeni başlamış bir satış dalgası. Bu zayıflamanın kalıcı olması halinde USDCAD paritesinde kısa – orta vadeli güzel alım fırsatları oluşabilir.

Teknik Seviyeler

XAUUSD: 1345 direncinin aşılamaması sonrasında kısa vadeli yükseliş trendini kıran ve sert satış baskılarına maruz kalan altın, geçtiğimiz Cuma günü 1287,50 seviyesine kadar gerileyerek yaklaşık son 1 ayın en düşük seviyesini gördü. Altın, yükseliş trendinin kırılması sonrası oluşturduğu düşüş kanalındaki hareketine devam ediyor. Bu sabah saatlerinden itibaren ise altının kısa vadeli düşüş kanalının üst çizgisinde hareket ettiğini görmekteyiz. Grafiğe baktığımızda ise altının 1308,47 seviyesinden işlem gördüğünü ve 1309 - 1304 seviyeleri arasında hareket ettiğini görmekteyiz. 1309 direncinin yukarı yönlü kırılması halinde bir sonraki direnç seviyemiz 1312, 1304 desteğinin aşağı yönlü kırılması halinde ise bir sonraki destek seviyemiz 1300.

EURUSD: 1,35 psikolojik desteğinin altına inmesi sonrası sert satış hareketine devam eden EURUSD paritesi, 2013 yılının Kasım ayından bu yana en düşük seviyesinden işlem görüyoruz. EURUSD grafiğine baktığımızda paritenin an itibariyle 1,3428 seviyesinden işlem gördüğünü ve 1,3444 – 1,3406 seviyeleri arasında hareket etmekte olduğunu görüyoruz. 1,3444 direncinin yukarı yönlü kırılması halinde bir sonraki direnç seviyemiz 1,3515, 1,3406 desteğinin aşağı yönlü kırılması halinde ise bir sonraki destek seviyemiz 1,3366.

USDJPY: Kısa vadeli düşüş kanalı içerisindeki hareketine istikrarlı bir şekilde devam eden USDJPY paritesi, bu sabah itibariyle düşüş kanalının üst çizgisinde hareket ediyor. Paritenin kanal içerisindeki hareketine devam etmesi halinde gün içerisinde kısa vadeli satış fırsatları oluşabilir. USDJPY paritesinin teknik görünümüne baktığımızda; an itibariyle 101,81 seviyesinden işlem gören paritenin 101,75 desteği ve 102,23 direnci arasında hareket etmekte olduğunu görüyoruz. 101,75 desteğinin aşağı yönlü kırılması halinde bir sonraki destek seviyemiz 101,16, 102,23 direncinin yukarı yönlü kırılması halinde ise bir sonraki direnç seviyemiz 102,75.

USDTRY: 2,0950 – 2,0869 seviyeleri arasındaki kısa vadeli yatay hareketini sürdüren USDTRY paritesi, yaklaşık son 1,5 ayın en düşük seviyelerinden işlem görüyor. Yurt içi piyasalar kapalı olacağından dolayı, kurun gidişatı açısından önümüzdeki 3 gün boyunca ABD cephesindeki gelişmeleri izliyor olacağız. An itibariyle 2,0924 seviyesinden işlem gören USDTRY paritesinde 2,0869 seviyesi destek, 2,0950 seviyesi ise direnç konumunda. 2,0869 desteğinin aşağı yönlü kırılması halinde bir sonra destek seviyemiz 2,0792, 2,0950 direncinin yukarı yönlü kırılması halinde ise bir sonraki direnç seviyemiz 2,1005.

GBPUSD: Geçtiğimiz hafta gerçekleşen İngiltere Merkez Bankası toplantısı sonrası Başkan Carney'nin yapmış olduğu açıklamalar GBPUSD paritesinde sert satış baskılarına neden oldu. Carney, faiz arıtırmı konusunda aceleci davranmayacaklarını ve tedbirli olacaklarını belirterek piyasadaki faiz artırım beklentilerini baltaladı. Bu açıklamalar sonrasında poundda görülen zayıflama ile birlikte GBPUSD paritesi 1,6960 seviyesine kadar geriledi. GBPUSD grafiğine baktığımızda paritenin an itibariyle 1,6979 seviyesinden işlem gördüğünü ve 1,6939 desteği – 1,7003 direnci arasında hareket ettiğini görmekteyiz. 1,7003 direncinin yukarı yönlü kırılması halinde bir sonraki direnç seviyemiz 1,7058, 1,6939 desteğinin aşağı yönlü kırılması halinde ise bir sonraki destek seviyemiz 1,69. Uzun vadeli teknik görünüme baktığımızda ise; paritenin uzun vadeli yükseliş kanalı içerisindeki hareketine devam ettiğini görüyoruz. Paritenin uzun vadeli yükseliş hareketine devam edebilmesi için ise 1,69 desteğinin üzerinde kalmaya devam etmesi gerekiyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.