EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 11 dak.

Temmuz ayı, Kanada - Avustralya Doları ve Japon Yeni açısından "Düşüş" ayı oldu

Temmuz ayı, Kanada - Avustralya Doları ve Japon Yeni açısından "Düşüş" ayı oldu

Temmuz ayı küresel piyasalar açısından oldukça yoğun geçen bir ay oldu. Toplantılar, konuşmalar, veriler ve jeopolitik riskler derken parite ve emtialarda görülen sert hareketlenmeler her zaman olduğu gibi yatırımcılara güzel işlem fırsatı verdi. Bu ay içerisinde dolar endeksinde genel bir değerlenme görülürken, Kanada – Avustralya doları ve Japon yeni, dolar karşısında değer kaybetti..

Yayın Tarihi: 31/07/14 11:02
okuma süresi: 11 dak.
Temmuz ayı, Kanada - Avustralya Doları ve Japon Yeni açısından "Düşüş" ayı oldu
A- A A+

Japonya cephesi ile başlayacak olursak; İsrail – Gazze ve Rusya – Ukrayna gerginliklerinin politika gündemindeki yerlerini tazelemeleri ve Portekiz'in bankacılık sektörü ile ilgili riskler nedeniyle güvenli liman alımlarına maruz kalan yen, yine de dolar karşısında güçlü durmayı başaramadı ve bu nedenden dolayı bu ayı dolar karşısında düşüşle kapatmaya hazırlanıyor.

Temmuz ayının ortasında Portekiz'in bankacılık sektörüne yönelik gelen haberler ve ülkedeki finansal sıkıntının küresel finans piyasalarını etkisi altına alacağına yönelik endişeler piyasayı karıştırdı. Portekiz'deki Banco Espirito Santo isimli bankanın, yaşadığı finansal zorluklar nedeniyle kısa vadeli faiz ödemelerini ertelemek durumda kaldığını açıklaması, piyasanın ülkenin genel bankacılık sektörü ile ilgili endişe duymasına neden oldu. Baktığımızda, Banco Espirito Santo Portekiz'in en büyük ikinci bankası ve diğer Avrupa Birliği ülkelerine ait borçlanma senetlerinin de büyük bir kısmını elinde tutuyor. Ülkenin en büyük bankalarından birinin finansal darlığa düşmesi sonucunda da piyasa, Portekiz'deki bu sıkıntının Euro Bölgesi'ni o eski karanlık günlerine yeniden çekebileceğinden korkuyor. Portekiz'in bankacılık sektörü üzerindeki baskının Avrupa geneline yayılabileceği endişelerinin güvenli varlıklara olan talebi artırması ile birlikte sert yükselişlere maruz kalan yen, USDJPY paritesinin 101,20 seviyesine kadar gerilemesine neden oldu.

Temmuz ayının ortalarında ise Japonya gündeminde Japonya Merkez Bankası toplantısı vardı. Japonya Merkez Bankası, para politikasında ve para tabanı hedefinde herhangi bir değişiklik yapmadı. Başkan Kuroda'nın enflasyon yaratma konusundaki kendinden emin tavrı, piyasanın Banka'nın daha fazla parasal genişlemeye gidebileceği yönündeki beklentilerini bir miktar azalttı. Banka'nın yüksek kamu borçu nedeniyle Nisan ayında yürürlüğe soktuğu satış vergisi zammı, genişlemeci para politikasının hedeflerine ulaşması önünde bir engel teşkil ediyor. Bunun yanında, ülkedeki düşük ücretler, hanehalkı üzerinde baskı yaratarak yerel talep ve fiyatlardaki artışı kısıtlıyor. Hatırlayacağımız üzere, mesai ücretleri ve alınan primler haricindeki baz ücretler, Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre sadece %0,2'lik bir artış kaydederek ücretlerdeki artışın fiyat artışlarının gerisinde kaldığını göstermişti. Bütün bunların yanında, gelişen ülkelerin, ABD borç krizinin ve ABD'nin toparlanma hızının da Japonya Merkez Bankası'nın hedeflerine ulşaması önünde birer engel olarak durduğunu da unutmamak gerekiyor...

Temmuz ayının ilerleyen günlerinde piyasalar, küresel siyasi gerginliklerle sarsıldı. Malezya uçağının Ukrayna'ya düşürülmesi ve Ukrayna hükümetinin uçağın Rusya tarafından düşürdüğünü iddia etmesinin üzerine, bir de İsrail'in Gazze'ye kara harekatı düzenlemesi haberlerinin gelmesi ile birlikte piyasada sert hareketlenmeler görüldü. ABD 10 yıllık tahvil fazileri yaklaşık son 4 ayın en hızlı yükselişini göstererek güvenli liman alımlarına öncülük etti. Yaşanan siyasi gerginlikler sonucunda yen, güvenli iman talebi ile birlikte sert bir yükseliş göstererek euro karşısında son 5 ayın en yüksek seviyesine yükseldi ve USDJPY paritesi de son bir haftanın en düşük seviyesine gerileyerek 101,13 seviyesini test etti.

Tüm bu güvenli liman alımlarına rağmen, dolar endeksindeki değerlenme ile yarışamayan yen, dolar karşısında Temmuz ayının son 10 günün sert bir şekilde deper kaybetti ve USDJPY paritesinin kısa vadeli düşüş kanalını yukarı yönlü kırarak 102 seviyesinin üzerine çıkmasına neden oldu. Kısacası Temmuz ayında yaşanan siyasi ve jeopolitik gelişmeler, Japon yeninin dolar kaşısındaki güçlü duruşunu devam ettirmesine yetmedi ve USDJPY paritesi son 3 aydır ilk defa Temmuz ayında yükselişle kapamaya hazırlanıyor. USDJPY paritesinin aylık grafiğini incelediğimizde ise; uzun vadlei düşüş kanalı içerisinde hareket eden parite aynı zaman bir alçalan üçgem formasyonu oluşturmuş durumda. Paritenin bu ayı yükselişle kapatacak olmasında bu üçgenin taban çizgisinden alınan destek de önemli rol oynadı.

Yönümüzü Kanada tarafına çevirecek olursak; Kanada doları, Temmuz ayında, dolar karşısında son 5 aydır sürdürdüğü yükseliş hareketine bir miktar ara vererek kısmi düşüşler yaşadı. Kanada dolarının yaşadığı bu değer kaybının asıl sebebi ise ay içerisinde gelen "vasat" Kanada verileriydi. Temmuz ayının ortalarında açıklanan Kanada istihdam verileri hayal kırıklığı yaratarak son birkaç aydır dolar karşısındaki güçlü görünümünü koruyan ve devam ettiren Kanada dolarını tahtından indirdi. Bir önceki döneme göre değişme göstermesi beklenmeyen ve %7 olarak gelmesi beklenen İşsizlik Oranı verisi artış göstererek %7,1 olarak gerçekleşirken, 20K olarak gelmesi beklenen İstihdam Değişimi verisi ise negatif gelerek -9,4K olarak gerçekleşti. İstihdam verileri sonrasında Mart ayından bu yana en büyük yükselişini kaydeden USDCAD paritesi, yaklaşık son 6 ayın en düşük seviyelerinden yükselişe geçerek 1,0674 seviyesini test etti.

Ayın ortalarına geldiğimizde ise Kanada gündeminde Merkez Bankası toplantısı yer alıyordu. 16 Temmuz Salı günü gerçekleşen Kanada Merkez Bankası Toplantısı sonucunda Banka, faiz oranlarında bir değişikliğe gitmeyerek faizleri %1'de sabit bıraktı. Banka'nın faiz arıtırmına gitmemesinin arkasında yatan en büyük etmen ise enflasyonda görülen artışın geçici olduğu düşüncesiydi. Kanada'da en son açıklanan enflasyon verisi beklentilerin üzerinde gelerek ülkedeki iç talebin canlanmaya başladığına yönelik beklentiler oluşturmuştu. Ancak Banka, enflasyondaki bu artışın enerji ve ithal mal fiyatlarındaki ani artıştan kaynaklandığını ve ekonomik temellere dayanmadığını belirtti. Kanada Merkez Bankası Başkanı Poloz yaptığı açıklamalarında, ülkenin ekonomik toparlanma sürecinin 2 sene içerisinde tamamlanabilmesi için ihracatın güçlü seyretmesi, iş yatırımlarının artması ve para politikasının istikrarını koruması gerektiğini belirtti.

Kanada ekonomisine yönlik zayıflama belirtileri nedeniyle bu ayı dolar karşısında düşüşle kapamaya hazırlanan Kanada doları nedeniyle USDCAD paritesi son 5 aydır ilk defa aylık bir yükselişe imza atacak. Aylık grafiğinde oluşturmuş olduğu yükseliş trendindeki hareketine devam eden USDCAD paritesi, trend çizgisinden bulduğu destek ve Kanada doalrındaki zayıflama ile bu ay güçlü bir görünüm sergiledi.

Son olarak Avustralya cephesinde yaşanan gelişmeleri inceleyecek olursak; Temmuz ayı boyunca Avsutralya cephesinde Merkez Bankası toplantı tutanakları ve Başkan Stevens'ın gerçekleştirdiği konuşmaları piyasaya yön verdi diyebilriiz. Temmuz ayının ortasında açıklanan Avustralya Merkrez Bankası toplantı tutanakları Avustralya dolarında sert hareketlenmelere neden oldu. 1 Temmuz'da gerçekleştirilen toplantının tutanaklarında, hükümetin harcamaları azaltması ile birlikte faiz oranlarının istikrar kavuşması yönünde bir beklenti olduğu vurgulandı. Bunun yanında, Avustralya'daki büyüme modelinin de yavaş yavaş değişmeye başladığı ve yatırımların madencilik alanından çıkarak diğer alanlara yayılmaya başladığı ifade edildi. Avustralya ekonomisinin genel gidişatını analiz ettiğimizde ise, düşük tutulan faiz oranlarının yerel talebi desteklemeye devam ettiğini görüyoruz. Geçtiğimiz ay açıklanan ve yaklaşık son 10 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşen İşsizlik Oranı verisi, düşük gelen Perakende Satışlar verisi ve beklentilerden yüksek gelen Cari Açık verisi nedeniyle piyasada bir faiz indirimi beklentisi oluşmuştu. Ancak Avustralya Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmemesi Avustralya dolarında ani bir değerlenme yarattı ve AUDUSD paritesi 0,9400 seviyesine kadar yükseldi. Ancak paritedeki kısa vadeli sıkışma hareketi paritenin 0,9400 seviyesinin üzerinde tutunmasına engel oldu ve AUDUSD yeniden geri çekildi.

22 Temmuz günü ise Avustralya gündeminde Merkez Bankası Başkanı Stevens'ın Asya saatlerinde gerçekleştirdiği konuşması vardı. Başkan Glenn Stevens gerçekleştirdiği konuşmasında, mevcut para politikasından memnun olduklarını ve gerektiği takdirde para politikasını daha da genişletebileceklerini belirtti. Ancak Stevens şu anda buna ihtiyaç olmadığını, ekonominin ve para politikasının mevcut gidişatının tatmin edici olduğunu söyledi. Stevens'ın bu açıklamaları sonrasında Avustralya doları sert bir şekilde yükselişe geçti ve AUDUSD paritesi 0,9393 seviyesine kadar yükselerek yaklaşık son 5 günün en yüksek seviyesine çıktı.

Avustralya Merkez Bankası'nın en son gerçekleştirdiği toplantısında faiz oranlarını %2,5 düzeyinde sabit bırakması ve faiz indirimine gitmemesinin ardından Avustralya doları sert bir yükseliş göstermişti ancak dolar endeksindeki değerli seyir Avustralya dolarının dolar karşısında güçlü görünümünü koruyamamasına neden oldu. Son 5 aydır ilk aylık düşüşüne imza atan AUDUSD paritesi, aylık grafiğinde oluşturmuş olduğu yükseliş trendinin sınır çizgisine kadar geriledi.

Ekin AKBAŞ

FXTCR

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.