EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 5 dak.

Günlük ekonomi yorumunuz Kıbrıs Postası'nda

Günlük ekonomi yorumunuz Kıbrıs Postası'nda

BİST 100 endeksi güne 582 puan azalış ile 80060 puandan başladı. Gün içerisinde 80460 seviyelerine kadar yükselen endeks günü %-1.5 azalış ile 79432 puandan kapattı. Endeksin gördüğü en düşük seviye 78955 oldu. Sanayi endeksi %-0.97 azalış, bankacılık endeksi ise %-2.26 düşüş gösterdi.

Yayın Tarihi: 07/08/14 09:29
okuma süresi: 5 dak.
Günlük ekonomi yorumunuz Kıbrıs Postası'nda
A- A A+

BİST 100 endeksi güne 582 puan azalış ile 80060 puandan başladı. Gün içerisinde 80460 seviyelerine kadar yükselen endeks günü %-1.5 azalış ile 79432 puandan kapattı. Endeksin gördüğü en düşük seviye 78955 oldu. Sanayi endeksi %-0.97 azalış, bankacılık endeksi ise %-2.26 düşüş gösterdi.

***

Endekste direnç noktaları 82500, 84000, 85000 ve 86500 seviyelerinde yer almaktadır. Destekler ise 79200, 77800 ve 77000'dedir.

***

Bugün açıklanacak veriler arasında Almanya'da Haziran ayı sanayi üretimi; Fransa'da Haziran ayı dış ticaret dengesi; İngiltere'de Merkez Bankası faiz kararı; ABD'de haftalık yeni işsizlik başvuruları, haftalık devam eden işsizlik başvuruları ve Haziran ayı tüketici kredileri yer almaktadır.

***

Bank Asya, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ziraat Bankası'nın Bank Asya'yı satın alma konusunda görüşmeler yaptığını belirtti.

***

Tekstil Bankası, GSD Holding A.Ş.'nin, Tekstil Bankası A.Ş.'nde sahip olduğu %75,50'lik payının Industrial and Commercial Bank of China Limited (ICBC)'e satılması işlemine ilişkin olarak gereken izinlerin alınması amacıyla, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ve Rekabet Kurumu'na resmi başvuruların ICBC tarafından yapıldığını açıkladı.

***

Almanya'da Haziran ayında imalat siparişleri aylık % 3.2 yıllık % 4.3 geriledi.

***

İtalya'da Haziran ayı sanayi üretimi aylık %0.9 (önceki: %-1.2); yıllık %0.4 (önceki: %-1.8) artış gösterdi.

***

İngiltere'de sanayi üretimi Haziran ayında aylık %0.3 (önceki: %-0.7); yıllık %1.9 (önceki: %+3.7) artış gösterdi.

***

İtalya'da 2. çeyrek GSYİH çeyreklik bazında %0.2 (önceki: %-0.1) azalış gösterdi.

***

Ali Babacan, Moodys'den Hazine Müsteşarlığına olumlu ya da olumsuz herhangi bir sinyal gelmediğini, enflasyon konusunda uzun vadede herhangi bir endişelerinin olmadığını açıkladı. 2015 yılsonu itibariyle 3 tane kamu katılım bankasının faaliyet geçmiş olacağını belirtti.

***

Almanya'nın Nisan 2019 vadeli ihalesine arzın 1.6 katı (önceki: 2.0) talep geldi, satış yapılan rakam ise 2.49 milyar Euro, faiz ise % 0.28 (önceki: %0.33) olarak gerçekleşti.

***

ABD'de Haziran ayı dış ticaret açığı -41.54 milyar dolar (önceki: -44.39 milyar dolar) olarak gerçekleşti.

***

TCMB 10 milyon $ tutarında döviz satım ihalesi açarken, ihaleye 17 milyon $ teklif geldi ve maksimum fiyat 2.1587 TL oldu.

***

İngiltere'de NIESR GSYİH beklentisi %+0.6 oldu.

***

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Ukrayna politikasını gerekçe göstererek Moskova'ya yaptırım uygulayan ülkelere karsı Rusya'nın da karsı yaptırımlar devreye sokacağını açıkladı. Kremlin'den yapılan yazılı açıklamada, bir yıl sureyle Rusya'ya yaptırım uygulayan ülkelerden gıda ya da tarım urunu ithalatı yapılmayacağı belirtildi.

***

ABD Başkanı Barak Obama dün yaptığı açıklamada ABD Hazine Bakanlığı'nın mümkün olan en hızlı şekilde ABD şirketlerinin yurtdışındaki şirketlerle birlikte çalışarak vergi kaçırmaya veya vergiden kaçınmaya çalışmaya yönelik yollara başvurmalarının önüne geçecek önlemler almasını istedi.

***

Bank of America Corp. ve ABD Adalet Bakanlığı arasında yürütülen görüşmelerde Banka'nın finansal kriz döneminde sattığı konut kredisine endeksli yatırım araçlarında yatırımcıları kasıtlı olarak yanlış yönlendirdiği suçlamasında 16 ila 17 milyar dolar tutarında ceza ödemesine yönelik bir anlaşmanın sağlanmak üzere olduğu ifade edildi.

***

Çin Merkez Bankası bu hafta acık piyasa işlemleri yolu ile piyasalardan 3.2 milyar dolar çekmeye hazırlanıyor.

***

ABD Başkanı Barack Obama, İsrail ile Hamas arasındaki 72 saatlik ateşkesin uzatılması çağrısında bulundu.

***

Finlandiya Başbakanı Alexander Stubb, Avrupa Birliği'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımların ülkesinde ekonomik krize yol açabileceğini ve yaptırımlardan orantısız bir şekilde diğer Avrupalı ülkelerden daha fazla etkilenmeleri halinde AB'den malı yardım talep edeceklerini söyledi.

***

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kazakistan'da nükleer güç santralının yapımıyla ilgili iki ülke arasında yakında bir anlaşmanın imzalanacağını açıkladı.

***

Avrupa Merkez Bankası'nın bir raporunda dünyanın 18 büyük ekonomisi içinde Türkiye'nin sahip olduğu fiyat rekabet düzeyinin "ılımlı yüksek" olduğu belirtildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.