EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

Yeni Zelanda dolarının derdi ne?

Yeni Zelanda dolarının derdi ne?

Yeni Zelanda Merkez Bankası'ndan gelen faiz artırımına rağmen Yeni Zelanda dolarında görülen sert satış baskısı piyasalarda sıkça tartışılıyor. Ülke ekonomisinde görülen toparlanmalar ve uygulanan sıkılaştırıcı para politikalarına rağmen sert bir şekilde değer kaybeden Yeni Zelanda doları, birçok yatırımcıyı şaşırttı. Ancak, ülke ekonomisinin dinamiklerini yakından incelediğimizde, ülke para biriminin neden bu şekilde tepki verdiğini daha iyi anlıyoruz...

Yayın Tarihi: 09/08/14 09:14
okuma süresi: 4 dak.
Yeni Zelanda dolarının derdi ne?
A- A A+

İlk olarak, süt ve süt ürünleri fiyatlarında son zamanlarda görülen düşüş, ülke ekonomisini ve ülke ekonomisine yönelik beklentileri olumsuz etkilemeye başladı. Bildiğimiz üzere Yeni Zelanda ekonomisi büyük ölçüde süt ve süt ürünleri ihracatına dayalı; Ülkenin toplam ihracatının neredeyse 1/3'ünü oluşturan süt ve süt ürünleri sektörü, GSYİH'nın da yaklaşık %30'unu oluşturuyor. Dolayısı ile son zamanlarda süt ve süt ürünleri fiyatlarında görülen düşüş, ülkenin gelir ve büyümesini olusuz etkiliyor. En son açıklanan verilere göre süt ve süt ürünleri fiyatları ülkede sert düşüş göstermeye devam ediyor. Örneğin, ülkedeki süt tozu fiyatları son 2 yılın en düşük seviyesine gerileyerek %11,5'lik bir kayıba imza attı. Biraz daha geriye gidecek olursak; Geçtiğimiz Şubat ayında ise fiyatlarda %46'lık bir düşüş yaşanmış ve piyasalardaki endişeli havayı iyice tetiklemişti. Bu durum da Yeni Zelanda'nın en büyük süt ve süt ürünleri şirketi olan Fonterra'nın süt üreticilerinin ve çiftçilerin ödeneklerini yeniden düşüreceği spekülasyonlarını artıyor. Ülkenin temel sektöründe yaşanan bu gerileme de Yeni Zelanda dolarındaki düşüşün temelini oluşturdu diyebiliriz.

Bunun yanı sıra, beklentilerin altında kalan İstihdam Değişimi verisi de Yeni Zelanda dolarındaki zayıf görünümü destekledi. Bu hafta açıklanan Yeni Zelanda İşsizlik Oranı verisi bir önceki dönemin %6'lık verisinin ve %5,8'lik beklentinin altında gelerek %5,6 olarak gerçekleşti. Ancak Çeyreklik İstihdam Değişimi verisi beklentilerin ve bir önceki dönem verisinin altında gelerek %0,4 olarak gerçekleşti. Ülke istihdamındaki toplam artış 10,000 kişiye karşılık gelirken, verinin ilk çeyrekteki %0,9'luk artışı yakalayamaması piyasalarda olumsuz algılandı. Zayıf istihdam verisi de Yeni Zelanda dolarındaki satış baskısını destekledi.

Yeni Zelanda Merkez Bankası'nın uyguladığı genişlemeci para politikalarının yavaş yavaş sonuç vermeye başladığını görüyoruz, ancak ülke ekonomisinin biraz daha zamana ihtiyacı var gibi görünüyor. Bu nedenden dolayı Yeni Zelanda Merkez Bankası'nın faiz artırmlarına yıl sonuna kadar ara vermesi beklenebilir. Hatırlayacağımız üzere, Yeni Zelanda Merkez Bankası'nın en son açıklanan faiz oranı bildiriminde, Başkan Graeme Wheeler Merkez Bankası'nın hamlelerine devam edebilmesi için öncelikle en son gerçekleştirdiği faiz artırımının sonuçlarını görmesi gerektiğini belirtmişti. Bu açıklama nedeniyle yatırımcılar, faiz artırımını kutlamak yerine, hali hazırda aşırı değerlenmiş olan Yeni Zelanda dolarındaki karlarını realize edip short pozisyonlara girdiler.

Kısacası, Merkez Bankası'nın sıkılaştırıcı para politikalarına rağmen değer kaybeden Yeni Zelanda dolarının arkasında, zayıflayan süt ve süt ürünleri sektörü ve piyasadaki uzun vadede faiz artırımı gelmeyeceği beklentisi yer alıyor. Yeni Zelanda dolarının ABD doları karşısındaki değerine baktığımızda ise; günlük grafiğinde oluşturmuş olduğu yükseliş trendinin sınır çizgisine kadar gerileyen NZDUSD paritesi, trendde tutunması halinde yatırımcılara kısa vadeli alım fırsatları tanıyabilir. 0,8515 – 0,8520 bölgesi önemli direnç bölgemiz. Aşağıda ise 0,8413 desteği takip edilmeli.

EKİN AKBAŞ

FXTCR

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.