EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 2 dak.

Türkiye ekonomisi, 18 ayın en düşük büyümesine imza attı

Türkiye ekonomisi, 18 ayın en düşük büyümesine imza attı

Türkiye Ekonomisi, son 1,5 yılın en düşük dönemsel büyümesine imza attı…

Yayın Tarihi: 10/09/14 15:21
okuma süresi: 2 dak.
Türkiye ekonomisi, 18 ayın en düşük büyümesine imza attı
A- A A+

Bugün TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte dönemsel bazda %0,5 daralırken, yıllık bazda %2,1 ile beklentinin altında büyüdü. Öncelikle sektörler bazında bakarsak; Tarımda %1,8'lik daralma, imalat sanayiinde %2'lik bir büyüme ve inşaat sektöründe ise %2,6'lık bir büyümemiz var. Tarım sektöründeki %1,8'lik daralmadan da görebileceğimiz gibi, kuraklık nedeniyle bu cepheden çok fazla kan kaybetmişiz. Bunun yanında %2,1'lik büyümenin alt kalemlerine baktığımzda ise ticaretteki büyümenin %0,3 olduğunu, yani ticaretin neredeyse durma noktasına geldiğini görüyoruz. Dolayısı ile ticaret tarfından büyümeye herhangi bir katkı gelmeyince büyüme dinamiklerimiz de genel anlamda örselenmiş. Bu %2,1'lik büyüme ise büyük ölçüde devlet harcamalarından kaynaklanıyor.Baktığımızda devletin %2,4'lük bir tüketim harcaması ile bu 2,1'lik büyümeye en fazla katkı yapan unsur olarak öne çıktığını görüyoruz. Hanehalkı harcaması ise sadece %0,4 ile sınırlı. Bu durumdaticaretin neden "neredeyse" durma noktasına geldiğini bize açıklıyor. Kıscası sadece devletin yaptığı harcamalarla bir noktaya gelmiş durumdayız.. Devlet hiç harcama yapmasaymış biz belki 0'a yakın bir büyüme görebilirdik.

Peki bütün bunlar ne anlama geliyor? Büyüme düşük geldi... Merkez Bankası da faiz indiremiyor, dolayısı ile bu yıl büyümeden daha fazla feragat edeceğiz gibi görünüyor...

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.